πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Το Σχόλιο της πρΟΤΑσης", 16-7-2015

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Αγαπητοί φίλοι

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, ήρθε σε συμφωνία με τους δανειστές για ένα νέο Μνημόνιο που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την επόμενη τριετία. Ένα Μνημόνιο, το οποίο θα συνοδεύεται από σκληρά μέτρα. Τα μέτρα αυτά πλήττουν κυρίως τα μεσαία και κατώτερα εισοδήματα αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,  αφού έχουμε την διατηρείται ο (αντισυνταγματικός) ΕΝΦΙΑ, αυξάνεται η έμμεση  φορολογία μέσω της μετατόπισης προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, αυξάνεται η φορολογία των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%, αλλάζουν πολλά στο συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό (με – μεταξύ άλλων - περικοπές σε συντάξεις μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών) ενώ υπάρχουν στην «ατζέντα» και πρόσθετα μέτρα, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι που τίθενται.
Το χρηματοδοτικό πακέτο που θα αιτηθούμε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ανέρχεται περίπου στα 86 δισεκατομμύρια ευρώ με το μεγαλύτερο ποσοστό να πηγαίνει στην ανακεφαλοποίηση των τραπεζών(!!!).
Οι δανειστές απαίτησαν και πέτυχαν την ψήφιση των πρώτων μέτρων μέχρι την Τετάρτη 15/07 ώστε να εκταμιευτούν τα πρώτα 8 δισεκατομμύρια (για να καλυφθούν τα δάνεια Ιουλίου προς ΔΝΤ και Ε.Κ.Τ.) και στη συνέχεια, το επόμενο δίμηνο, να υπογραφεί η συμφωνία  με τους δανειστές. Το γεγονός ότι,  η συμφωνία αποτελεί ένα νέο Μνημόνιο και μάλιστα πιο σκληρό, αναφέρεται στον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, όπου αναγράφεται … το Διοικητικό Συμβούλιο δίνει εντολή στην Επιτροπή να διαπραγματευτεί, σε συνεργασία με το ΔΝΤ και σε σύνδεση με την ΕΚΤ, πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής με το εμπλεκόμενο κράτος – μέλος, οι λεπτομέρειες του οποίου εκτίθενται σε Μνημόνιο Συνεννόησης….. 
Η συντακτική ομάδα της «πρΟΤΑσης» εκφράζει τη απογοήτευσή της για τη συγκεκριμένη συμφωνία. Πιστεύουμε ότι είναι μια κακή συμφωνία , που επιβλήθηκε από τον αυτοδιορισμένο Χωροφύλακα της ευρώπης γερμανία και τους δορυφόρους της, προκειμένου να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τη σκληρή (και, φυσικά, μονόπλευρη και στοχευμένη προς ορισμένα κράτη λιτότητα. Προσπάθησαν και πέτυχαν να οδηγήσουν και την κυβέρνηση του Σύριζα στο δρόμο των Μνημονίων χωρίς να ενδιαφέρονται για την τύχη της Ελληνικής κοινωνίας παρά μόνο για τη διατήρηση των συμφερόντων τους, καθιστώντας την Ελλάδα  μια αποικία και μια… αποικία χρέους.
Δε χρειάζεται να είσαι καθηγητής Πανεπιστημίου για να αντιληφθείς ότι,  η «συμφωνία» θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση την Ελληνική Οικονομία και θα διογκώσει περισσότερο το  μη βιώσιμο δημόσιο χρέος της χώρας. Τα μέτρα είναι κυρίως φορολογικά (μένει να αποδειχθεί και στην πράξη ότι μπορεί να είναι και «φορο-εισπρακτικά»…), με γενικές (και αόριστες) αναφορές για τη μείωση της φοροδιαφυγής. Χρησιμοποιείται το μοντέλο της φορολογίας και όχι της μείωσης των δαπανών, σε μια Ελληνική κοινωνία που έχει στερέψει από τη φορολογική επιδρομή των δύο προηγούμενων αποτυχημένων μνημονίων.
Τα δύο θετικά σημεία που αναφέρει η κυβέρνηση ότι είναι η διαφορά από τα προηγούμενα μνημόνια , δηλαδή η διευθέτηση του χρέους και το αναπτυξιακό πακέτο αποτελούν δύο θολά  και αδύνατα σημεία. Το αναπτυξιακό πακέτο 35 δισεκατομμυρίων στην ουσία αποτελείται από τα προγράμματα ΕΣΠΑ που η προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει ότι είναι δύσκολο να απορροφηθούν καθώς χρειάζεται και την Ελληνική χρηματοδοτική συμμετοχή(;!). Όσο για το δημόσιο χρέοςπου σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 320 δισεκατομμυρίων ευρώ, με το νέο δάνειο θα εκτοξευτεί πάνω από 360 δισεκατομμύρια ( αφού θα εξαγοραστούν τα 27 δισεκατομμύρια από την ΕΚΤ  και θα αποπληρωθούν σε βάθος τριακονταετίας…). Συγχρόνως, η Ελληνική Κυβέρνηση έλαβε μία γενική αναφορά για τη ρύθμιση του χρέους   στο μέλλον, χωρίς μείωση της ονομαστικής του αξίας. Είναι σίγουρο ότι, η νέα «συμφωνία» θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (Α.Ε.Π.). Μελανό σημείο αποτελεί και η δημιουργία ταμείου που στην ουσία θα εκποιήσει την Ελληνική δημόσια περιουσία (που ανήκει στους Έλληνες, εφόσον, χρόνια τώρα τη συντηρούν με τους φόρους τους)...

Η Ελληνική Κυβέρνηση παραποίησε το νόημα του δημοψηφίσματος, που, κατά τη γνώμη μας, ήταν λύση εντός ευρώ, χωρίς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, χωρίς υφεσιακά μέτρα, με πραγματική απομείωση του δημόσιου χρέους.
Φυσικά απαίτηση της Ελληνικής κοινωνίας ήταν να συμμετέχουν επιτέλους στη κρίση  και το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, αν και κατέχει το 70 % του ΑΕΠ, προστατεύτηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

ΑΛΕΞΗ, ο Ελληνικός λαός γι αυτό σε έφερε στην εξουσία και για αυτό το λόγο σου έδωσε το 62 % στο δημοψήφισμα.
Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση, έστω και τώρα να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες και να μην υπογράψει την συμφωνία.
   
Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΔΕΝ ΕΚΧΩΡΕΙΤΑΙ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χαλάνδρι 16-07-2015     

πρΟΤΑση 
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();