πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Έτσι μπορούν να λειτουργήσουν οι δήμοι - Το Σχόλιο της "πρΟΤΑσης" (30.09.2021)

 Χαλάνδρι 30.09.2021

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι

Με αφορμή, κάθε φορά, το πρόγραμμα «Κινητικότητας» στον Δημόσιο Τομέα, οι δήμαρχοι διαμαρτύρονται για την έλλειψη προσωπικού στους δήμους.

Είναι αλήθεια ότι, οι συνταξιοδοτήσεις και οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό και με τη φυγή πολλών δημοτικών υπαλλήλων (και επιθυμία ακόμη περισσότερων…) από τους δήμους προς τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αποτελούν ένα «εκρηκτικό κοκτέϊλ» δυσλειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι ένα γεγονός και μια πραγματικότητα, οι συνέπειες των οποίων, χρόνο με το χρόνο, επιδεινώνουν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.

Δεν θα γίνουμε γραφικοί όπως πολλοί άλλοι που αναμασούν διαρκώς την ίδια καραμέλα περί «επιτακτικής ανάγκης μονίμων προσλήψεων στους δήμους». Αυτό είναι ήδη γνωστό εδώ και χρόνια. Κανένας πλέον δεν πείθει με τα κροκοδείλια δάκρυά του, αφού, κεδε, δήμαρχοι και συνδικαλιστές της ποε οτα (και των συνοδοιπόρων της) παραμένουν μόνο στα λόγια και απλά… πανηγυρίζουν όταν τα δικαστήρια κάνουν δεκτές προσφυγές για παρομονή… συμβασιούχων στους δήμους και διαιώνιση των «εργαζομένων-ομήρων»…

Ποτέ και από κανέναν δεν είδαμε (ούτε ακούσαμε) διαμαρτυρία για ΑΠΑΙΤΗΣΗ για μόνιμες προσλήψεις, άλλως δεν μπορούν να ανταποκριθούν (οι δήμοι) στις (εξωφρενικά) πολλές αρμοδιότητες ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ…

Η αέναη προσπάθεια των δημάρχων για τη στελέχωση υπηρεσιών που εξασφαλίζουν – πέραν των αναγκαίων και εξαιρετικά σημαντικών εργασιών - το …χειροκρότημα και τις επιδοκιμασίες των πολιτών και των ψηφοφόρων τους (π.χ. Καθαριότητα, Πράσινο, Τεχνικές Υπηρεσίες κ.λπ.), υποβαθμίζει και διαρκώς τοποθετεί στο συρτάρι το ΠΡΟΒΛΗΜΑ της στελέχωσης «νευραλγικών» υπηρεσιών που καταρρέουν, όπως οι διοικητικές και οικονομικές (ο «βραχίονας», δηλαδή, της λειτουργίας ενός δήμου), στις οποίες εργάζονται οι λίγοι – πλέον – ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ (εναπομείναντες) δημοτικοί υπάλληλοι, που αναλαμβάνουν από 10-15 καθήκοντα! Υπηρεσίες οι οποίες λειτουργούν με πολλούς συμβασιούχους (στους περισσότερους δήμους, 1 στους 4 είναι συμβασιούχος…), που ανά 4μηνο, 6μηνο ή 8μηνο…αλλάζουν…

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι

Η «πρΟΤΑση» ουδέποτε μάσησε τα λόγια της (και τα γραπτά της) και δεν προτίθεται να το κάνει ούτε τώρα.

Η Οικονομική κατάσταση των δήμων (στην πλειοψηφία τους) είναι οριακή και είναι σίγουρο ότι, δεν θα δοθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. Αντίθετα θα οδηγήσει πολλούς εργαζόμενους να μεταβούν στην Κεντρική Διοίκηση, όπως έχουμε πολλές φορές αναφέρει.

Επειδή, όμως, όλοι τελικά κρύβονται πίσω από την πραγματικότητα και πίσω από το δάχτυλό τους, εμείς θα γράψουμε κάποιες αλήθειες που θα ενοχλήσουν και θα… ξεβολέψουν κάποιους. Θα προτείνουμε, όμως, και λύσεις που βρίσκονται μπροστά μας και είναι άμεσα και εύκολα υλοποιήσιμες. Αρκεί να θέλουμε, βεβαίως…

Πάμε λοιπόν.

Είναι αποδεδειγμένο περίτρανα και στην πράξη ότι:

- Δεν είναι δυνατό να λειτουργούν υπηρεσίες Υγείας-Πρόνοιας και δημοτικά ιατρεία στους δήμους. Χωρίς μόνιμους ιατρούς διαφόρων απαραίτητων ειδικοτήτων, χωρίς – στις περισσότερες των περιπτώσεων – δυνατότητα άμεσης συνταγογράφησης και χωρίς τεχνικά (και ιατρικά) μέσα, είναι πραγματικά ουτοπικό (τουλάχιστον…) να «διαφημίζουν» οι δήμοι υπηρεσίες που δεν μπορούν να προσφέρουν (στην πλειοψηφία τους). Είναι επιτακτική η ανάγκη αυτές οι υπηρεσίες να μεταφερθούν στις κατά τόπους Περιφέρειες ή στις τοπικές μονάδες υγειονομικού ενδιαφέροντος (κέντρα υγείας) με αποκλειστική ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου.

- Δεν είναι δυνατό οι δημοτικοί υπάλληλοι να αποδίδουν κοινωνικά ή άλλου είδους επιδόματα. Χωρίς αρμοδιότητα και χωρίς εξειδίκευση για ένα τόσο σημαντικό – οικονομικό, μάλιστα – αντικείμενο. Άμεσα, λοιπόν, θα πρέπει η καταβολή των επιδομάτων να μεταφερθεί στις υπηρεσίες υγείας & πρόνοιας του αρμόδιου υπουργείου και στα ταμεία υγείας & ασφάλισης.

- Για την Πολιτική Προστασία έχουμε πολλές φορές ασχοληθεί. Είναι μια από τις πολλές μη-επανδρωμένες υπηρεσίες στις οποίες αρέσκονται οι δήμαρχοι να «επενδύουν», προκειμένου να αυτο-προβάλλονται. Προσέξτε, δε λέμε ότι δεν προσφέρουν. Αντιθέτως. Προσφέρουν τα μέγιστα. Λέμε ότι δεν γίνεται 4 ή 5 υπάλληλοι σε ένα ολόκληρο δήμο να αποκαλούνται «Πολιτική Προστασία». Άμεσα θα πρέπει οι αρμοδιότητες και η λειτουργία να μεταφερθούν στις κατά τόπους Περιφέρειες με αποκλειστική ευθύνη των αρμόδιων υπουργείων, Προστασίας του Πολίτη και Πολιτικής Προστασίας.

- Οι υπηρεσίες αθλητισμού των δήμων με τις εντυπωσιακές διαφημιστικές αφίσες και τις αμέτρητες ανακοινώσεις για τα ποικίλα προγράμματα εκγύμνασης και άθλησης, δεν είναι δυνατό να λειτουργούν (κυρίως) με συμβασιούχους γυμναστές-προπονητές. Η δυνατότητα υλοποίησης των αθλητικών προγραμμάτων από τους δήμους θα πρέπει να είναι η απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία τους.

- Οι υπηρεσίες κοινωνικού ενδιαφέροντος όπως αυτές της Καθαριότητας, δεν είναι δυνατό να λειτουργούν σε μεγάλο ποσοστό με προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ.) και κάθε φορά να περιμένουν οι δήμοι πότε θα εγκριθούν 8μηνες, 5μηνες ή και 2μηνες (!) συμβάσεις. Επιπλέον, οι διάφορες προκηρύξεις τύπου 2Κ, 3Κ, 4Κ κ.λπ. ΟΤΑΝ υλοποιούνται έχουν ήδη ξεπεραστεί καθώς αυξάνονται διαρκώς οι απαιτήσεις και - σε πολλές περιπτώσεις - συσσωρεύονται τα προβλήματα.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι

Αν κάποιος επιχειρούσε να κάνει μια καταγραφή των προβλημάτων στους δήμους, πραγματικά θα χρειαζόταν μήνες για να την ολοκληρώσει. Μπορεί, όμως, να γίνει μια αρχή, μια προσπάθεια που θα οδηγήσει σε μια διέξοδο προς την επίλυση κάποιων, τουλάχιστον, χρόνιων θεμάτων.

Είναι απαραίτητο να γίνει… ΧΘΕΣ, σε κάθε δήμο, μια αναλυτική καταγραφή του προσωπικού και των ειδικοτήτων. Μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ καταγραφή που θα αποτυπώσει ΠΛΗΡΩΣ την κατάσταση στους δήμους, έτσι ώστε να αναζητηθούν λύσεις είτε προς την κατεύθυνση της απεμπλοκής τους από αντικείμενα και υπηρεσίες που δεν μπορούν να υποστηρίξουν είτε προς την κατεύθυνση της ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ (έτσι όπως την αναφέραμε παραπάνω) για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία κάποιων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Πριν από αυτό θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να επικαιροποιηθεί και να εφαρμοστεί αυτό που εξαρχής λείπει από τη δημόσια διοίκηση (και ιδιαίτερα από τους δήμους): Το «Καθηκοντολόγιο». Βασικότατο «εργαλείο» σωστής και εύρυθμης λειτουργίας μιας δημοτικής υπηρεσίας. Μόνο έτσι θα σταματήσει η συνεχής και, τις περισσότερες φορές, άστοχη ανάθεση καθηκόντων (και «παράλληλων» καθηκόντων) - η εύκολη «λύση» των δημάρχων - που σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στις γνώσεις και στην εμπειρία των υπαλλήλων.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι

Δεν περιμένουμε από τους δημάρχους να υιοθετήσουν τις προτάσεις μας.

Άλλωστε αυτό θα σήμαινε αυτόματα και παραδοχή-αποδοχή των ευθυνών τους για την ιδιαίτερα δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Τ.Α. στο σύνολό της, αλλά και ομολογία για την παταγώδη αποτυχία τους.

Περιμένουμε από τους δημοτικούς υπαλλήλους να αναλογιστούν ότι δεν μπορούν – πλέον – να περιμένουν τίποτα από την κεδε και από την ποε-οτα…

Έχουμε την εντύπωση ότι ήρθε η ώρα να αναλάβουν από μόνοι τους την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, επιχειρηματολογώντας και διεκδικώντας κατά περίσταση και κατά περίπτωση την πιστή εφαρμογή των νόμων.

πρΟΤΑση

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();