πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Το Σχόλιο - Ενημέρωση της "πρΟΤΑσης", 29-10-2015

Χαλάνδρι 29-10-2015

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Αγαπητοί φίλοι
Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση με την οποία τίθενται άμεσα σε ισχύ τα νέα όρια συνταξιοδότησης  σε εφαρμογή του Νόμου 4336/2015.
Για το Δημόσιο τα όρια ηλικίας δεν μεταβάλλονται για όσους εργαζόμενους έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα μέχρι και τις 18 Αυγούστου του 2015. Όταν αναφερόμαστε σε θεμελιωμένο δικαίωμα εννοούμε  να έχει ο ασφαλισμένος τα αναγκαία χρόνια υπηρεσίας αλλά και το όριο ηλικίας. Πιο συγκεκριμένα :

1. Οι γυναίκες με ανήλικο τέκνο και 25ετία έως το 2010 μπορούν να αποχωρήσουν στα 50 έτη παίρνοντας πλήρη σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει την ηλικία αυτή έως και τις 18 Αυγούστου του 2015.
2. Άνδρες και γυναίκες με 25ετία ως το 2010, διορισμένοι πριν ή μετά το 1983, μπορούν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη στο 60ο και το 55ο έτος αντίστοιχα, αρκεί να έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας στις 18 Αυγούστου.
3. Γυναίκα ή άνδρας που διορίσθηκε πριν το 1992 και συμπλήρωσε 25ετία το 2011 με ανήλικο τέκνο θα μπορεί να βγει στη σύνταξη στην ηλικία των 52 ετών (έως και 18/08/2015).
4. Άνδρες κα γυναίκες που είχαν 25ετία το 2011 ή το 2012 μπορούν να επιλέξουν αν θα φύγουν με μειωμένη σύνταξη με το όριο ηλικίας που θα ισχύει όταν θα γίνουν 56 ετών ή 58 ετών ή με πλήρη σύνταξη, με το όριο ηλικίας που θα ισχύει όταν γίνουν 61 ή 63 ετών.
Συγχρόνως με τον 4336/2015 επεκτείνεται η εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου (3865/2010) και στο δημόσιο τομέα, ενώ ξεκινά η εφαρμογή και του νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, η οποία θα υπολογίζεται ως άθροισμα της βασικής και της αναλογικής σύνταξης. Δηλαδή θα έχουμε σε μείωση των συντάξεων.

Η Συντακτική ομάδα της «πρΟΤΑσης» πιστεύουμε ότι, οποιαδήποτε αλλαγή έχει γίνει στο συνταξιοδοτικό μέχρι σήμερα είναι σε λάθος κατεύθυνση. Όλες οι παρεμβάσεις στοχεύουν στην αύξηση των ορίων ηλικίας και στην περικοπή των συντάξεων. Με αυτό τον τρόπο η ζωή που δίνεται στο ασφαλιστικό σύστημα αυξάνεται για λίγα χρόνια. Το πρόβλημα μετατοπίζεται, χωρίς να λύνεται.
Αλήθεια, πώς είναι δυνατό να λυθεί το ασφαλιστικό, όταν υπάρχουν πάνω από 1.500.000 άνεργοι, οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, 300.00 νέοι άνθρωποι εργάζονται στο εξωτερικό  - τα ταμεία δηλαδή χάνουν εισφορές – και, σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού, οι όποιες παρεμβάσεις είναι ανεπαρκείς;
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το PSI, με το οποίο τα ταμεία έχασαν πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για τη λύση του προβλήματος είναι αναγκαία:

-          η αλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, άρα νέες πηγές εσόδων στα ταμεία.
-          κίνητρα προς τις επιχειρήσεις να προσλάβει προσωπικό.
-          κίνητρα στους νέους ανθρώπους να επενδύσουν στην καινοτομία.  
-          Χρειάζεται, επιτέλους, η συγκρότηση ενός Ελληνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας που θα στηρίζεται στην ανάπτυξη των τομέων της οικονομίας που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Μόνο με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα, θα μειωθεί η ανεργία και θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επανεκκίνηση της  Ελληνικής οικονομίας και  της κοινωνίας.
Δυστυχώς, οι εφαρμοζόμενες πολιτικές εξυπηρετούν άλλους σκοπούς, όπως τη δημιουργία συνταξιούχων κάτω από 600 ευρώ, τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων (χωρίς, δηλαδή, τη συμμετοχή του κράτους) και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαμόρφωση της σύνταξης.

Αυτοί οι στόχοι και οι πολιτικές θα πρέπει να ανατραπούν, αν θέλουμε να μιλάμε για επιβίωση και αξιοπρέπεια.

πρΟΤΑση
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();