πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Αορίστου χρόνου 3.000 συμβασιούχοι του «Βοήθεια στο Σπίτι»

Μετατροπή του συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των 3.000 εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» σε αορίστου κάνει λόγο το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην σελ. 32 του προσχεδίου «στις νέες παρεμβάσεις περιλαμβάνονται τα εξής: Βοήθεια στο σπίτι: Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που παρέχουν τις υπηρεσίες τους έως και 15 χρόνια, ναι μεν θα ακολουθηθεί το «μοντέλο της 3Κ», αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο η αυξημένη μοριοδότηση (17 μόρια το μήνα στην 3Κ για την ειδική εμπειρία αντί για 7 στην απλή εμπειρία) να μην δοθεί μόνο για 24μήνες όπως στην προκήρυξη για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων αλλά για το σύνολο ή για μεγάλο τμήμα της εργασίας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο να μην προσληφθούν οι συμβασιούχοι που εργάζονται στις συγκεκριμένες υπηρεσίες ακόμη και μία 15ετία

Ωστόσο, σύμφωνα με νομικούς, η αυξημένη μοριοδότηση για όλη την διάρκεια ή για μεγάλο μέρος εργασίας, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην πρόσληψη των ήδη υπηρετούντων, είναι πιθανόν να προκαλέσει προσφυγές για «φωτογραφική» προκήρυξη, με κίνδυνο αυτές να γίνουν δεκτές.

Να σημειωθεί ότι εφόσον προχωρήσει η προκήρυξη για το «Βοήθεια στο Σπίτι» με αυτό τον τρόπο, που στην ουσία μετατρέπει τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει και για συμβασιούχους που εργάζονται επί σειρά ετών στις κοινωνικές δομές των δήμων (ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, προγράμματα ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς και τις Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας).

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Τρίτη οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, ενώ θα συναντηθούν με τον υπουργό Εσωτερικών Α.Χαρίτση.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();