Αλλάζουν δραστικά τα κριτήρια επικινδυνότητας της εργασίας και κατηγοριοποιούνται οι συνέπειες ή οι βλάβες που προκαλεί στην υγεία διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων εργαζομένων του δημοσίου το είδος της εργασίας τους και το εργασιακό τους περιβάλλον. Εν τω μεταξύ, ομάδα εργασίας τεχνοκρατών συστήνει τη μείωση κατά 1/3 του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος.
Σύμφωνα με πόρισμα 18 σελίδων που συνέταξε ειδική διυπουργική επιτροπή και το οποίο παραδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στην ΑΔΕΔΥ θεσπίζονται 7 κριτήρια και αντίστοιχος πίνακας με 5 κατηγορίες επικινδυνότητας στην εργασία ανάλογα με τις συνέπειες που μπορούν να προκληθούν στη υγεία των εργαζομένων και τις πιθανότητες να συμβεί ένα ατύχημα στο χώρο εργασίας τους.
Ειδικότερα, όσον αφορά την επικινδυνότητα της εργασίας, αυτή διαβαθμίζεται σε υψηλή, σημαντική, μέτρια, ελάχιστη και αμελητέα.
Όσον αφορά τις συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων από το εργασιακό περιβάλλον στην υγεία αυτές διαχωρίζονται σε ελάχιστες, μέτριες, μεγάλες και σοβαρές.
Με βάση τα παραπάνω κριτήρια επικινδυνότητας και συνεπειών στην υγεία των εργαζομένων θα συνταχθεί έως στις 17/1/2019 από επιτροπή εμπειρογνωμόνων το τελικό πόρισμα το οποίο θα καθορίζει τους νέους δικαιούχους διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων στο δημόσιο που θα λαμβάνουν από το Φεβρουάριο το επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών το οποίο θα αντιστοιχεί σε 4 κατηγορίες, όπως και σήμερα, και θα κυμαίνεται από 35 -150 ευρώ το μήνα.
Στόχος των αλλαγών που αποτελεί και μεταμνημονιακή υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου είναι ο ορθολογισμός και η ριζική αναμόρφωση του όλου συστήματος έγκρισης και χορήγησης του επιδόματος βαρέων και ανθυγιεινών επιδομάτων τα οποία λαμβάνουν σήμερα 93.000 υπάλληλοι στο δημόσιο, στους δήμους και τις περιφέρειες.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνάντηση που είχε χθες με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ανέφερε ότι το σημερινό δημοσιονομικό κόστος των 200 εκατομμυρίων ευρώ για τα επιδόματα βαρέων και ανθυγιεινών θα διατηρηθεί στο ίδιο ύψος, ωστόσο θα υπάρξουν ανακατανομές στα ποσά που χορηγούνται σε διάφορες ειδικότητες υπαλλήλων, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιοι κλάδοι και ειδικότητες υπαλλήλων θα ανέβουν κλιμάκιο και κάποιοι άλλοι θα κατέβουν ανάλογα με την επικινδυνότητα και τους κανόνες υγιεινών και μη συνθηκών που θέσπισε η επιτροπή που συνέταξε το πόρισμα.
Εκτός αυτού ορισμένοι κλάδοι υπαλλήλων θα πάψουν να λαμβάνουν το επίδομα καθώς χορηγήθηκε στο παρελθόν, όπως ανέφερε στους συνδικαλιστές ο κ. Τσακαλώτος, με πελατειακά και μόνον κριτήρια, και αντιστοίχως θα αρχίσει να χορηγείται σε άλλους δικαιούχους που έχουν τις προϋποθέσεις.
Να μειωθούν κατά 1/3 οι δικαιούχοι ζητούν οι δανειστές
Εν τω μεταξύ, ομάδα εργασίας τεχνοκρατών (απόγονος της γνωστής task force) σε πόρισμα που κατέθεσε στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή που ανέλαβε το έργο της αναμόρφωσης του συστήματος απονομής των επιδομάτων σε δικαιούχους, συστήνει τη μείωση μεσοπρόθεσμα κατά 30.000 από το σύνολο των 93.000 σημερινών δικαιούχων υπαλλήλων του Δημοσίου του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Όπως αναφέρουν οι ξένοι τεχνοκράτες, το ποσοστό των δικαιούχων που σήμερα είναι 37,89% στο Δημόσιο θα πρέπει να μειωθεί σε ποσοστό 32%, ώστε μεσοπρόθεσμα να φτάσει το μέσο όρο των δικαιούχων στην Ευρωπαική Ενωση που είναι 7%-10% επί του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων.