πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Το Σχόλιο της "πρΟΤΑσης" (14.11.2018)


Χαλάνδρι  14.11.2018

Αγαπητοί συνάδελφοι , αγαπητοί φίλοι

Tο ΄΄Μεταμνημονιακό αφήγημα ΄΄ της κυβέρνησης για την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση έχει πάρα πολλά κενά. Η πραγματικότητα που βιώνει η Ελληνική κοινωνία είναι τελείως διαφορετική. Η δέσμευσή μας για τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2023 και 2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2060 δηλώνει ότι θα συνεχισθεί η λιτότητα για τα νοικοκυριά και η περαιτέρω φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Η πτώση του ΑΕΠ στα χρόνια της κρίσης κατά 25% , μας γύρισε  στο επίπεδο του 2003, με την κοινωνία εξαντλημένη και ΄΄ ξεζουμισμένη ΄΄ από την υπερφορολόγηση.   


Παρά τις τεράστιες θυσίες που έγιναν, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει σε υψηλό επίπεδο – στο 180% του ΑΕΠ- η ανεργία παραμένει στο υψηλότερο σημείο της ευρωπαϊκής ένωσης (20% με 400.000 νέους ανθρώπους να έχουν φύγει για εργασία στο εξωτερικό) και τις τράπεζες φορτωμένες με πολύ μεγάλα χαρτοφυλάκια  ΄΄ κόκκινων ΄΄ δανείων , που αποτελούν μία ωρολογιακή βόμβα για το τραπεζικό μας σύστημα. Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% το 2017 δεν είναι αρκετή, αφού θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια για την αποκατάσταση των συνεπειών της κρίσης . Φυσικά, η αύξηση του ΑΕΠ για να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης θα πρέπει να στηρίζεται στην αύξηση της παραγωγής και όχι στην φορολογία και τη μη πληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού, δημιουργούν ένα δυσοίωνο  τοπίο για τη δημιουργία ενός πραγματικού τέλους της κρίσης.

Δυστυχώς, η πραγματοποίηση των εκλογών, όποτε κι αν αυτές γίνουν, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στα μέτρα και τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια. Νέα Δημοκρατία , Σύριζα και οι άλλες δημοκρατικές δυνάμεις, κινούνται - με μικρές διαφοροποιήσεις - στο άρμα της λιτότητας, με τις αποφάσεις να συνεχίζουν να λαμβάνονται  από το Γερμανικό  ιερατείο, σίγουρα όχι προς όφελος της Ελλάδας. Βέβαια, πώς θα πετύχεις τη λεγόμενη παραγωγική ανασυγκρότηση όταν οι νέοι άνθρωποι βρίσκονται εκτός Ελλάδας και βοηθούν την αύξηση του ΑΕΠ  της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Μ. Βρετανίας… δεν το έχουμε καταλάβει….

Η συντακτική ομάδα της πρΟΤΑσης πιστεύει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με όρους, όμως, Ελληνικούς .  Πιο συγκεκριμένα: 
  • Κούρεμα του δημόσιου χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο και να διαμορφωθεί στο 60-70% του ΑΕΠ.
  • Ελληνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Χώρας με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες και γενικά σε τομείς της οικονομίας που έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα.
  • Αύξηση των δημόσιων επενδύσεων , που σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας.
  • Εφαρμογή του Συντάγματος, το οποίο έχει τσαλαπατηθεί στα χρόνια του Μνημονίου. 

Χρειαζόμαστε όντως μια πολιτική αλλαγή με αριστερά χαρακτηριστικά και αποφασισμένους  πολιτικούς να την εφαρμόσουν. Η ψήφος μας στις επερχόμενες εκλογές θα πρέπει να οδηγήσει σε αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης . Το πολιτικό μήνυμα θα πρέπει να δοθεί.

πρΟΤΑση
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();