πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Η πρΟΤΑση για τις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια του προσωπικού των ΟΤΑ (28.11.2018)


Χαλάνδρι  28-11-2018

Αγαπητοί συνάδελφοι , αγαπητοί φίλοι

Με αφορμή την διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των δύο αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια του προσωπικού των ΟΤΑ, θα επιθυμούσαμε να καταθέσουμε την άποψή μας.
Ως συντακτική ομάδα, δεν έχουμε καταλάβει για ποιο λόγο θα πρέπει και σε αυτές τις εκλογές οι υποψήφιοι  να είναι από τις κομματικές παρατάξεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Γιατί, δηλαδή, για να εκλεγείς θα πρέπει να λάβεις την ΄΄ έγκριση ‘’ των κομματικών παρατάξεων,  αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο ικανούς εργαζόμενους, με προσόντα και εμπειρία, που δεν θέλουν να μπουν κάτω από κομματικές – ΄΄απαξιωμένες΄΄ παρατάξεις   να  συμμετέχουν στην όλη διαδικασία.

Η συμμετοχή στα υπηρεσιακά συμβούλια δεν είναι απλή διαδικασία. Για να προστατεύσεις τα υπηρεσιακά  δικαιώματα των εργαζομένων θα πρέπει να είσαι γνώστης των θεμάτων, με διάθεση να υπηρετήσεις το δίκαιο και να προσφέρεις στους συναδέλφους και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Η όλη δομή του υπηρεσιακού συμβουλίου, με τα διορισμένα και αιρετά όργανα, είναι, κατά τη γνώμη μας, δομημένη με λάθος τρόπο, αφού
  • τα διορισμένα μέλη – δηλαδή οι πιο παλιοί διευθυντές των δήμων κάθε υπηρεσιακού – δεν εξασφαλίζουν τη γνώση, επειδή λόγω ειδικότητας δεν έχουν εμπειρία για τα υπηρεσιακά ζητήματα και 
  • τα αιρετά μέλη δεσμεύονται στην κομματική παράταξη και όχι στους εργαζόμενους.  

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούμαστε εάν δούμε και τη συμμετοχή  των εργαζομένων στις εκλογές για την ανάδειξη των δύο αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια. Η συμμετοχή των εργαζομένων  είναι πολύ μικρή και η εκλογή αφορά τους ίδιους εργαζόμενους με μικρές διαφοροποιήσεις.

Σε αυτό βέβαια έχουν την ευθύνη και τα πρωτοβάθμια σωματεία. 

Σε κάθε δήμο θα έπρεπε να αναζητούνται  υπερκομματικές υποψηφιότητες οι οποίες θα  λαμβάνουν τη στήριξη της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, θα στηρίζονται, δηλαδή,  από την πλειοψηφία των εργαζομένων  του κάθε δήμου.
Με αυτό τον τρόπο η όλη διαδικασία θα έφευγε από τα ΄΄κομματικά΄΄ γραφεία των παρατάξεων και θα γύριζε στα χέρια των εργαζομένων οι οποίοι θα ήταν κοινωνοί της όλης προσπάθειας. Έτσι, οι εκλογές θα λάμβαναν πραγματικό νόημα και η όλη διαδικασία θα αναβαθμιζόταν. Αυτό βέβαια ανάγεται στην αλλαγή λειτουργίας όλου του συνδικαλιστικού κινήματος, τόσο τοπικά, στα πρωτοβάθμια σωματεία,  όσο και στην ΠΟΕ – ΟΤΑ  και την ΑΔΕΔΥ.

Σε αυτό βέβαια θα επανέλθουμε, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση.

Εμείς, ως συντακτική ομάδα της «πρΟΤΑσης», θα απέχουμε από τη συγκεκριμένη διαδικασία  για την ανάδειξη των εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια του προσωπικού των ΟΤΑ.

πρΟΤΑση
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();