πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Πώς διαμορφώνεται ο συνταξιοδοτικός «χάρτης» το 2019

Ποιες αλλαγές φέρνει το 2019 για τις συντάξεις. Ποιοι είναι οι ευνοημένοι και ποιοι οι αδικημένοι…

Ενώ το μείζον θέμα της επιστροφής των αναδρομικών που διεκδικούν οι συνταξιούχοι να παραμένει σε εκκρεμότητα, το 2019 σηματοδοτεί μια περίοδο αλλαγών και μεταβολών που κρύβει ευχάριστες και δυσάρεστες ειδήσεις για τους απόμαχους της εργασίας.

Το 2019 αναδιαμορφώνεται ο συνταξιοδοτικός χάρτης καθώς τίθεται σε πλήρη εφαρμογή ο νέος «μηχανισμός» υπολογισμού των συντάξεων, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου. Ανέπαφη παραμένει η προσωπική διαφορά παλαιών συνταξιούχων αλλά και συγκεκριμένης κατηγορίας νέων (όσων συνταξιοδοτήθηκαν από 13 Μαΐου του 2016 μέχρι 31/12/2018), ενώ πάνω από 650.000 συνταξιούχοι θα δουν βελτίωση στο εισόδημά τους.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι καταγράφουν αρνητική προσωπική διαφορά, η οποία σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, πρέπει να καλυφθεί με απανωτές αυξήσεις έως το 2023.Συγκεκριμένα η προσαύξηση που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, θα δοθεί σε πέντε ισόποσες ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από το 2019 και με χρονικό ορίζοντα το 2023.
Η σταδιακή αύξηση θα έχει σημείο εκκίνησης τις συντάξεις του Ιανουαρίου 2019 και θα φτάσει αθροιστικά τα 100 ευρώ το 2023.
Τελευταία χρονιά για το ΕΚΑΣ - Τι αλλάζει με τα πλασματικά χρόνια ασφάλισης

Το 2019 θα είναι η τελευταία χρονιά που θα καταβληθεί το ΕΚΑΣ στους δικαιούχους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς το 2020 θα καταργηθεί πλήρως.

Το ΕΚΑΣ καταβάλλεται για τελευταία χρονιά το 2019. Από το 2020 καταργείται πλήρως το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους των 664 ευρώ έπειτα από μια περίοδο σταδιακής μείωσης.

Η νέα χρονιά φέρνει και μείωση του κόστους εξαγοράς των πλασματικών χρόνων ασφάλισης, που σχετίζονται με την στρατιωτική θητεία, τις σπουδές, ή ανατροφή των παιδιών και μπορούν να αναγνωρισθούν από μη μισθωτούς.

Επιπρόσθετα, το 2019 συνεχίζεται η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που έχει ως «προορισμό το 2022, εκεί όπου θα «κλειδώσουν» τα εξής: σύνταξη στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης ή σύνταξη στα 67 έτη με τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης.

Κλιμακώνεται και το 2019 η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Έτσι, ύστερα από μια μεταβατική περίοδο, από το 2022, όλοι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη μόνο εφόσον έχουν κλείσει 40 έτη ασφάλισης στα 62 έτη τους ή αλλιώς θα βγαίνουν στη σύνταξη στα 67 τους εφόσον έχουν κλείσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.
Πάγωμα συντάξεων

Οι συντάξεις περίπου 1,4 παλαιών συνταξιούχων μένουν ως έχουν (διασώζεται η προσωπική διαφορά-επιπλέον ποσό), ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι επειδή διατηρούν το εν λόγω συμπλήρωμα, θα μείνουν εκτός νυμφώνος από τις αυξήσεις που θα δίνονται.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();