πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Αυξήσεις 47 έως 122 ευρώ στους μισθούς και σε 24 επιδόματα από τον Φεβρουάριο!

Με την αύξηση του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου που βρίσκονται στον «πάγο» από το 2012, και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, που είχε επιβληθεί επίσης από το 2012, εγκαινιάζεται η θετική ατζέντα των μέτρων που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, μετά τη λήψη ψήφου εμπιστοσύνης και την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στις 3 το μεσημέρι, συνεδριάζει τα Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με βασικό θέμα την αύξηση, από την 1η Φεβρουαρίου 2019, του κατώτατου μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, την αύξηση του ημερομισθίου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για νέους ηλικίας έως 25 ετών.
Από τις αυξήσεις αυτές ωφελούν περίπου 600.000 άτομα που αμείβονται σήμερα με το ελάχιστο ύψος των αμοιβών ενώ παράλληλα, η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού πυροδοτεί ντόμινο αυξήσεων σε 24 επιδόματα, που έχει ως αποτέλεσμα να επωφελούνται περίπου 280.000 άτομα.
Συνολικά δηλαδή, θα αυξηθούν τα μηνιαία εισοδήματα περίπου 900.000 ατόμων, εργαζομένων και δικαιούχων επιδομάτων και βοηθημάτων.
Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου θα προτείνει στο υπουργικό Συμβούλιο την αύξηση του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου  κατά 8%.
Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων στο πόρισμα που παρέδωσε στο υπουργείο Εργασίας στις αρχές Δεκεμβρίου, πρότεινε αύξηση σε κατώτατους μισθούς και ημερομίσθια μεταξύ 5% και 10%.
Σήμερα ο βασικός μισθός είναι 586,08 ευρώ και εφόσον τελικά εγκριθεί η αύξησή του κατά 8% θα διαμορφωθεί στο ποσό των 632,97 ευρώ, αυξανόμενος κατά 46,89 ευρώ.
Η αύξηση αυτή θα συμπαρασύρει και όσους αμείβονται μεν με τον κατώτατο μισθό και παράλληλα λαμβάνουν επίδομα γάμου ή προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας, δηλαδή τις τριετίες που παραμένουν παγωμένες για όσους τις λάμβαναν έως το 2012.
Σημειώνεται ότι όσοι είχαν 2012 συμπληρώσει προϋπηρεσία έως το 2012, δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για 9 έτη και άνω.

Τέλος ο υποκατώτατος

Αισθητά μεγαλύτερες θα είναι οι αυξήσεις για τους νέους ηλικίας μέχρι 25 ετών που αμείβονται με τον υποκατώτατο μισθό. Το ύψος των αποδοχών των νέων έχει προσδιοριστεί από  το 2012 στο ποσό των 510,95 ευρώ, μικτά.
Από την 1η Φεβρουαρίου που καταργείται, οι αμοιβές των νέων ηλικίας έως 25 ετών, αυξάνονται αυτομάτως σε 586,08 ευρώ, δηλαδή κατά 75,13 ευρώ.
Ακολούθως, επειδή αυξάνεται και ο κατώτατος μισθός, οι νέοι θα λαμβάνουν πλέον τον νέο κατώτατο μισθό, ο οποίος θα είναι αυξημένος κατά 46,89 ευρώ. Δηλαδή οι νέοι έως 25 ετών θα δούν τις αποδοχές του να αυξάνονται συνολικά κατά 122,02 ευρώ τον μήνα.

Ντόμινο αυξήσεων σε 24 επιδόματα

Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα παρασύρει ανοδικά σειρά επιδομάτων που υπολογίζονται με βάση αυτόν, όπως το επίδομα ανεργίας, διάφορα βοηθήματα, αμοιβές για συμμετοχή σε προγράμματα του ΟΑΕΔ κλπ.
Συνολικά πρόκειται για 24 επιδόματα τα οποία αφορούν στις ακόλουθες κατηγορίες εργαζομένων, ανέργων ή βοηθηματούχων:

 1. Αμειβόμενοι με κατώτατους μισθούς.
 2. Αμειβόμενοι με υποκατώτατους μισθούς. 
 3. Το επίδομα ανεργίας το ύψος του οποίου από το 2012 ανέρχεται στα 360,00 ευρώ. 
 4. Επίδομα μακροχρόνια ανέργων (200 ευρώ), για όσους έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά.
 5. Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το οποίο ανέρχεται σε 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας ή σε 187 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά. 
 6. Ειδικό βοήθημα έπειτα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων: Είναι ίσο με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή είναι στα 215,85 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά. 
 7. Επίδομα γάμου το οποίο ανέρχεται στο 10% επί του εκάστοτε βασικού μισθού ή ημερομισθίου. 
 8. Αποδοχές όσων εργάζονται με μερική απασχόληση. Η αύξηση των κατώτατων μισθών θα συμπαρασύρει ανοδικά και τους μισθούς όσων αμείβονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.
 9. Ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας ή επίδομα σε όσους δεν έχουν καταγγελία της σύμβασης τους λόγω διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης. 
 10. Ασφαλισμένοι που έχουν απασχοληθεί σε τουριστικά επαγγέλματα, ή σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά.
 11. Δασεργάτες – Ρητινοσυλλέκτες. Ανάλογα με τις ημέρες ασφάλισης στον κλάδο κυμαίνεται χρονική διάρκεια της επιδότησης που είναι  360 ευρώ. 
 12. Ειδικό εποχικό βοήθημα σε όσους ασκούς οικοδομικά επαγγέλματα, σε μουσικούς, ηθοποιούς κινηματογραφιστές κλπ..
 13. Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: Αντιστοιχεί σε 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.  
 14. Ειδική παροχή μητρότητας: Ισούται με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή σήμερα είναι 586,08 ευρώ μικτά. 
 15. Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: Καταβάλλονται έως 3 μισθοί, όπως προσδιορίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις.  
 16. Το μισθολογικό κόστος για  τα προγράμματα απασχόλησης ΟΑΕΔ.
 17. Προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας: Η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50% έως 70% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους. 
 18. Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑΣ: Η αποζημίωση για κάθε μέρα μαθητείας ή πρακτικής άσκησης ισούται με το 75% του υποκατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (σήμερα 17,12 ευρώ). 
 19. Προγράμματα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών. 
 20. Βοήθημα Ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων - ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ- τ. Ο.Α.Ε.Ε., τ. Ε.Τ.Α.Π. - Μ.Μ.Ε. και τέως ΕΤΑΑ. 
 21. Εκδοροσφαγείς.  Η τακτική επιδότηση ανεργίας εκδοροσφαγέων χορηγείται στους εκδοροσφαγείς, εκδοροτεμαχιστές, ακροκαθαριστές, εργατοτεχνίτες εντέρων κ.λ.π
 22. Ξεναγοί. Η τακτική επιδότηση ανεργίας χορηγείται στους ξεναγούς που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε μη σταθερό εργοδότη.
 23. Φορτοεκφορτωτές. 
 24. Αποκλειστικοί / ες, νοσοκόμοι/ες. Η τακτική επιδότηση ανεργίας χορηγείται στους αποκλειστικούς νοσοκόμους και αποκλειστικές νοσοκόμες που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε μη σταθερό εργοδότη.
https://www.sofokleousin.gr/ayksiseis-47-eos-122-eyro-stous-misthous-kai-se-24-epidomata-apo-
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();