πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Νέος βασικός μισθός - Τι αλλάζει στις εισφορές (πίνακες)

Ο κατώτατος των 650 ευρώ «κουµπώνει» µε τις µειώσεις των ποσοστιαίων ασφαλίστρων, µε αποτέλεσµα να χωρίζει τους µη µισθωτούς σε «στρατόπεδα» χαµένων και κερδισµένων

Νέο τοπίο στις εισφορές των µη µισθωτών διαµορφώνει η αύξηση του κατώτατου µισθού από την 1η Φεβρουαρίου 2019. Οι κατώτατες εισφορές για ελεύθερους επαγγελµατίες, αυτοαπασχολούµενους και αγρότες αναπροσαρµόζονται µε βάση τον µισθό των 650 ευρώ.
Ο νέος κατώτατος µισθός «κουµπώνει» µε τις µειώσεις των ποσοστιαίων ασφαλίστρων που ψηφίστηκαν το 2018, µε αποτέλεσµα να διαµορφώνονται για φέτος «στρατόπεδα» χαµένων και κερδισµένων. Αναλυτικά, µικρές επιβαρύνσεις έως 17 ευρώ τον µήνα προκύπτουν για τους ελεύθερους επαγγελµατίες του πρ. ΟΑΕΕ που έχουν καθαρό φορολογητέο εισόδηµα συν καταβλητέες εισφορές έως 7.700 ευρώ. Αντίστοιχες επιβαρύνσεις, που φτάνουν έως και τα 18 ευρώ τον µήνα, προκύπτουν για τους αγρότες µε καθαρό φορολογητέο εισόδηµα συν καταβλητέες εισφορές έως 6.000 ευρώ.

7.800€ το νέο κατώτατο τεκµαρτό ετήσιο εισόδηµα, επί του οποίου υπολογίζονται οι ελάχιστες εισφορές

Στον αντίποδα, ο συνδυασµός των νέων ποσοστιαίων ασφαλίστρων και της αύξησης του βασικού µισθού οδηγεί επιπλέον οµάδες µη µισθωτών του πρ. ΟΑΕΕ στην ελάχιστη εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ, µε αποτέλεσµα να προκύπτουν οφέλη έως 36 ευρώ τον µήνα για ελεύθερους επαγγελµατίες µε εισόδηµα συν εισφορές από 8.000 έως 10.000 ευρώ. Πάνω από τα 10.000 ευρώ τα οφέλη πολλαπλασιάζονται, ωστόσο η εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ δεν είναι πλέον η κατώτατη και δεν εξαρτάται από τον µισθό. Αντίστοιχα για τους αγρότες, το όφελος για όσους εµπίπτουν στην κατώτατη εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ φτάνει έως και τα 24 ευρώ και αφορά εισοδήµατα συν εισφορές από 6.000 έως 8.000 ευρώ.

130€ τον µήνα η νέα κατώτατη εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ για πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ


Τι πληρώνουν έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες κι αγρότες

Το πραγµατικό εισόδηµα

Αναλυτικά, λόγω της αύξησης του µισθού, στα κατώτατα όρια των νέων ελάχιστων εισφορών «πέφτει» πλέον και µια οµάδα ασφαλισµένων που πλήρωναν έως το 2018 µε βάση το πραγµατικό εισόδηµά τους, το οποίο υπερέβαινε τον παλιό κατώτατο µισθό. Πρόκειται για ασφαλισµένους του πρ. ΟΑΕΕ µε εισόδηµα συν εισφορές πάνω από 7.033 ευρώ και έως 7.700 ευρώ. Αυτοί θα έχουν τις µικρότερες επιβαρύνσεις, από 2,25 ευρώ έως 15,7 ευρώ τον µήνα.

81,9€ τον µήνα η νέα κατώτατη εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ για πρ. ΟΓΑ

Υπενθυµίζεται πως το 2019 η ελάχιστη εισφορά είναι 20% επί του κατώτατου µισθού, δηλαδή στα 130 ευρώ πλέον, ενώ το πραγµατικό εισόδηµα άνω των 650 ευρώ τον µήνα εισφοροδοτείται µε 13,33%. Επειδή, ωστόσο, η ελάχιστη εισφορά δεν µπορεί να πέσει κάτω από τα 130 ευρώ τον µήνα, ο νέος µισθός διαµορφώνει τα ασφάλιστρα ΕΦΚΑ για εισοδήµατα έως 10.000 ευρώ.

Αντίστοιχα για τους αγρότες, οι επιβαρύνσεις µετριάζονται στα εισοδήµατα (συν εισφορές) από 5.000 έως 6.000 ευρώ και κλιµακώνονται από 1,9 ευρώ έως και 17 ευρώ τον µήνα. Αντίστοιχα, λόγω του συνδυασµού αύξησης νέου κατώτατου και νέων ποσοστιαίων ασφαλίστρων, οι αγρότες µε εισόδηµα από 6.000 έως 8.000 ευρώ «πέφτουν» στη νέα ελάχιστη εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ των 81,9 ευρώ, µε αποτέλεσµα να αποκοµίζουν όφελος έως και 24,7 ευρώ τον µήνα. Τα οφέλη πάνω από τα 8.000 ευρώ πολλαπλασιάζονται, ωστόσο η εισφορά αποσυνδέεται πλέον από τον κατώτατο µισθό. Για το 2019 το ελάχιστο ασφάλιστρο για τους αγρότες υπέρ ΕΦΚΑ έχει προσδιοριστεί στο 18% του 70% του κατώτατου µισθού, δηλαδή πλέον στα 81,9 ευρώ. Το πραγµατικό εισόδηµα πάνω από τα 455 ευρώ τον µήνα εισφοροδοτείται µε 12%.

45,17€ τον µήνα η νέα κατώτατη εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ για πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ

Επειδή όµως το ποσό της ελάχιστης εισφοράς δεν µπορεί να πέσει κάτω από τα 81,9 ευρώ, ο νέος µισθός διαµορφώνει τα ασφάλιστρα ΕΦΚΑ για αγροτικά εισοδήµατα έως 8.000 ευρώ.

Αυτοαπασχολούµενοι

Μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση για τους αυτοαπασχολούµενους του πρώην ΕΤΑΑ, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν από φέτος και εισφορές επικούρησης και εφάπαξ, «κουρεµένες» όµως στο επίπεδο του κατώτατου µισθού για όλους, ανεξαρτήτως εισοδήµατος. Σύµφωνα µε τους πίνακες που επιµελήθηκε ο δικηγόρος ∆ιονύσης Ρίζος, η επιβάρυνση για µηχανικούς και εργολήπτες του πρ. ΤΣΜΕ∆Ε όπως και για δικηγόρους - νοµικούς του πρ. ΤΑΝ, µε εισοδήµατα έως 7.800 ευρώ τον χρόνο, θα είναι 24 ευρώ τον µήνα.

26€ τον µήνα η νέα ελάχιστη εισφορά πρόνοιας (εφάπαξ) για πρ. ΕΤΑΑ

Αντίστοιχα, η επιβάρυνση για τους γιατρούς και υγειονοµικούς του πρ. ΤΣΑΥ που ασφαλίζονταν µόνο για πρόνοια (εφάπαξ) η επιβάρυνση φτάνει µέχρι τα 19 ευρώ τον µήνα. Το περσινό ελάχιστο ετήσιο εισόδηµα βάσει του οποίου υπολογίζονταν οι κατώτατες εισφορές είναι 7.032 ευρώ, ενώ φέτος ανέρχεται στα 7.800 ευρώ. Στην ενδιάµεση περιοχή, ωστόσο, δεν υπάρχει κλιµάκωση της επιβάρυνσης ή όφελος, καθώς λόγω των εκπτώσεων του νόµου Κατρούγκαλου όλοι οι αυτοαπασχολούµενοι µε εισόδηµα έως 9.000 ευρώ «έπεφταν» στην κατώτατη εισφορά. Εκτός από τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελµατιών, αυξάνεται κατά 10 ευρώ τον µήνα και το µη µισθολογικό κόστος για τους εργοδότες οι οποίοι απασχολούν εργαζοµένους που αµείβονται µε τον κατώτατο µισθό.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();