πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Δήμος Γαλατσίου: Άλλοι 56 συμβασιούχοι γίνονται αορίστου χρόνου

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να έχουν επιστρέψει ως εργαζόμενοι αορίστου χρόνου στο Δήμο Γαλατσίου 56 από τους 87 συμβασιούχους υπαλλήλους που είχαν προσληφθεί σ’αυτόν τις χρονιές 2007, 2008 και 2009 επί δημαρχίας Κ. Τσίρου καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αγωγή τους που κατέθεσαν εναντίον του δήμου.
Η υπ’αριθμ. 3154/2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία παρελήφθη από τον Δήμο Γαλατσίου μόλις λίγες μέρες πριν, στις 19 Ιανουαρίου 2018, αναφέρει ότι: «Δέχεται την αγωγή. Αναγνωρίζει ότι οι αναφερόμενες στο αιτιολογικό της παρούσας διαδοχικές συμβάσεις που οι ενάγοντες συνήψαν με τον εναγόμενο ΟΤΑ με την επωνυμία Δήμος Γαλατσίου ήταν εξαρχής μία ενιαία σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου για καθέναν από αυτούς (ενάγοντες) και συνεπώς συνδέονται με αυτόν (εναγόμενο) με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.
»Υποχρεώνει τον εναγόμενο ΟΤΑ με την επωνυμία Δήμος Γαλατσίου να απασχολεί τους ενάγοντες από τη λήξη της τελευταίας σύμβασής τους και εφεξής, με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, με την ειδικότητα και στη θέση που ήδη απασχολούνται, καταβάλλοντάς τους τις προβλεπόμενες από το νόμο αποδοχές, σύμφωνα με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους, απειλούμενης εναντίον του χρηματικής ποινής ύψους εκατό ευρώ (100) για κάθε ημέρα μη συμμορφώσεώς του με το διατακτικό της παρούσας απόφασης.»

Στο πλευρό των εργαζομένων τάσσεται ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας, δήλωσε:

«Πρόκειται για 56 από τους 87 εργαζομένους που δέχτηκαν τους όρους που θέσαμε σε συμφωνία πάντα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι εμείς αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου για να μεριμνήσουμε για το καλό του συνόλου των Γαλατσιωτών, συμφωνήσαμε μαζί τους πως δεν θα απαιτήσουν αναδρομικά από το Δήμο, ούτε αποζημίωση για ηθική βλάβη και το βασικότερο όλων ότι θα απασχοληθούν σε θέσεις και υπηρεσίες στις οποίες έχει ανάγκη ο Δήμος μας και σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητές τους. Όπου υπάρχουν δηλαδή κενά, να καλυφθούν από εκείνους με στόχο πάντα τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουμε στους δημότες μας. Εμείς έχουμε χρέος απέναντι στο σύνολο του γαλατσιώτικου λαού που μας εξέλεξε και έτσι προχωράμε!»

Το θέμα απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο στην πρόσφατη συνεδρίασή του με τους συμβούλους της αντιπολίτευσης Κ. Ζώμπο και Α. Παπαδοκωστόπουλο να κατηγορούν τη διοίκηση του Δήμου ότι «υποχρεώνει τους εν λόγω υπαλλήλους αποσυρθούν από οποιεσδήποτε αξιώσεις που αφορούν δεδουλευμένα, βάζοντάς τους μάλιστα να υπογράψουν και σχετική υπεύθυνη δήλωση προκειμένου να επιστρέψουν στις θέσεις τους».

Απαντώντας ο κ. Δήμαρχος επανέλαβε τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα μας, εξηγώντας το σκεπτικό του και υπογραμμίζοντας πως στόχος του είναι να προστατεύσει τα συμφέροντα του δήμου μας και κατ’επέκταση όλων των Γαλατσιωτών.

Να σημειωθεί ότι άλλοι 93 συμβασιούχοι της διοίκησης του Κ. Τσίρου έχουν ήδη γίνει αορίστου χρόνου μέσω δικαστικών αποφάσεων. Δηλαδή μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί 149 άτομα και αναμένονται αποφάσεις δικαστηρίων για άλλους 104. Ο τελικός αριθμός των συμβασιούχων της διοίκησης Κ. Τσίρου, οι οποίοι θα εργάζονται πλέον στο Δήμο ως αορίστου χρόνου θα ανέλθει στους 253 και η ετήσια μισθολογική δαπάνη θα φτάσει τα 3 εκατ. ευρώ.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();