πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

ΥΠΕΣ: «Φρένο» σε προσλήψεις και μεταβολές λόγω εκλογών - Οι εξαιρέσεις (εγκύκλιος)

«Φρένο» στις προσλήψεις αλλά και σε οποιαδήποτε μεταβολή αναφερόμενη στην υπηρεσιακή κατάσταση κάθε κατηγορίας προσωπικού των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, για το χρονικό διάστημα του ενός μηνός που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων, με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αποτελούν εξαίρεση πράξης διαδικασίας, διαθεσιμότητας και αργίας, καθώς και οι πράξεις που εκδίδονται σε συμμόρφωση προς δικαστικές αποφάσεις.

Οι εξαιρέσεις

Oι περιορισμοί του παρόντος δεν ισχύουν για την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου, καθώς και τις προπαρασκευαστικές αυτών ενέργειες, από τους Ο.Τ.Α. και τα νομικά πρόσωπα αυτών, προκειμένου για τις ειδικότητες των ναυαγοσωστών, των υδρονομέων άρδευσης, των χειριστών μηχανημάτων, των εργαζομένων στους τομείς της πυρασφάλειας, των παιδικών σταθμών, της καθαριότητας, των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) και των αμειβομένων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, των εργαζομένων στις Παιδικές Κατασκηνώσεις.» Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την ψήφισή του».

Δυνατότητα προσλήψεων, με άδεια του ΣτΕ

Σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις, ο νόμος (παρ.4 του αρ.28 του ν.2190/1994) δίνει τη δυνατότητα στους Φορείς που θα αντιμετωπίζουν ιδιαιτέρως επείγουσες και σοβαρές ανάγκες, οι οποίες θα απαιτούν την πρόσληψη προσωπικού που δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις, να αιτούνται τη σύμφωνη γνώμη για την κατ’ εξαίρεση πρόσληψή του από Ειδική Επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι Φορείς θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα απευθείας στο ΣτΕ, αιτιολογώντας πλήρως τους λόγους για τους οποίους πρέπει να πραγματοποιηθεί η πρόσληψη του συγκεκριμένου προσωπικού.

Αναλυτικά:

Εθνικές εκλογές

Το «πάγωμα» των προσλήψεων προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν2190/94, προκειμένου να αποφευχθούν αρνητικά φαινόμενα, που υποβαθμίζουν τη Δημόσια Διοίκηση. Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 28 του ανωτέρω νόμου κατά το διάστημα που μεσολαβεί από την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών, (Π.Δ.173 / 2014, ΦΕΚ 277 Α ‘/ 31.12.2014), έως την ορκωμοσία της Κυβέρνησης που προκύπτει κατά το άρθρο 37 του Συντάγματος, απαγορεύεται η έκδοση πράξεων που αφορούν στο διορισμό ή στην πρόσληψη, καθώς και οποιαδήποτε μεταβολή που αναφέρεται στην υπηρεσιακή κατάσταση κάθε κατηγορίας προσωπικού των υπηρεσιών και νομικών προσώπων του άρθρου 14 παρ.1 του ν.2190 / 1994, όπως ισχύει, εκτός από τις πράξεις πειθαρχικής διαδικασίας, διαθεσιμότητας (άρθρο 100 του ν.3528 / 2007) και αργίας, καθώς και τις πράξεις που εκδίδονται σε συμμόρφωση προς δικαστική απόφαση.

Αυτοδιοικητικές εκλογές

Η απαγόρευση τόσο των προσλήψεων όσο και της έκδοσης αποτελεσμάτων που προβλεπόταν από το άρθρο 17 του N3870/2010, σύμφωνα με το οποίο: «Οι διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α’) ισχύουν για τις 30 μέρες που προηγούνται της ημερομηνίας διεξαγωγής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων, με εξαίρεση το διορισμό των αποφοίτων των Σχολών Δημοτικής Αστυνομίας», στην πορεία άλλαξε και επανήλθε στον ένα μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ν.4257/2014 (άρθρο 78) που τροποποιεί το άρθρο 17 του ν. 3870/2010 προβλέπεται ότι: «Το άρθρο 17 του ν. 3870/2010 (Α’ 138) αντικαθίσταται ως εξής: «Οι διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 2190/1994 (Α’ 28) ισχύουν για το χρονικό διάστημα του ενός μηνός που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος οι περιορισμοί του παρόντος δεν ισχύουν για την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου, καθώς και τις προπαρασκευαστικές αυτών ενέργειες, από τους Ο.Τ.Α. και τα νομικά πρόσωπα αυτών, προκειμένου για τις ειδικότητες των ναυαγοσωστών, των υδρονομέων άρδευσης, των χειριστών μηχανημάτων, των εργαζομένων στους τομείς της πυρασφάλειας, των παιδικών σταθμών, της καθαριότητας, των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) και των αμειβομένων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, των εργαζομένων στις Παιδικές Κατασκηνώσεις.» Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την ψήφισή του».


'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();