ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μένουν ενεργές, και κλειδωμένες, όλες οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων για αναδρομικά παράνομων μειώσεων από τον Ιούνιο του 2015 και μετά
Νέο τοπίο στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για αναδρομικά παράνομων μειώσεων δημιουργεί απόφαση του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ με την οποία απορρίφθηκαν μεν οι αξιώσεις συνταξιούχων για επιστροφές από το 2013 και μετά, πλην όμως αυτό δεν δεσμεύει τα δικαστήρια στο να κρίνουν διαφορετικά, δηλαδή να δικαιώσουν συνταξιούχους που ζητούν πίσω τις παράνομες περικοπές και πριν το 2015 που τις έκρινε αντισυνταγματικές το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μένουν ενεργές, και κλειδωμένες, όλες οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων για αναδρομικά παράνομων μειώσεων από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, καθώς σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται εκατοντάδες πρωτόδικες αποφάσεις, και κυρίως όσες από αυτές έχουν κριθεί τελεσίδικα στο Εφετείο!
Το σκεπτικό
Αυτό που απέρριψε το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ ήταν η αίτηση Σωματείου συνταξιούχων, να πάρουν αναδρομικά από τις παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 για το διάστημα από 1/1/2013 και μετά τα οποία αρνείται να καταβάλλει η κυβέρνηση. Το Συμβούλιο έκρινε ότι δεν τα δικαιούνται με την αιτιολογία ότι δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς που είχαν κάνει αγωγή πριν βγουν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ με τις οποίες οι μειώσεις αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
Είπε δηλαδή το Συμβούλιο , με την 15/2019 απόφασή του, ότι από τη στιγμή που οι εν λόγω συνταξιούχοι δεν ήταν μέσα σε όσους έκαναν προσφυγές πριν το 2015, τότε δεν μπορούν να ζητήσουν αναδρομική εφαρμογή της απόφασης για αναδρομικά πριν τον Ιούνιο του 2015.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας, ακολουθώντας την πάγια νομολογία του Τριμελούς Συμβουλίου, αποφάνθηκαν ότι το εν λόγω Σωματείο συνταξιούχων δεν ήταν διάδικος στις δίκες επί των οποίων εκδόθηκαν οι επίμαχες αποφάσεις της Ολομελείας του ΣτΕ (υπ’ αριθμ. 2287 και 2288/2015 Ολομ.) για τις περικοπές των συντάξεων.
Οπως επισημαίνεται στην απόφαση του Συμβουλίου, τη διαδικασία συμμόρφωσης της Διοίκησης προς τις αποφάσεις του ΣτΕ έχουν δικαίωμα να κινήσουν μόνο τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που υπήρξαν διάδικοι στις δίκες αυτές.
Τι σημαίνει…
Η απόφαση αυτή δεν ακυρώνει τις διεκδικήσεις εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων για αναδρομικά μετά το 2015. Αντίθετα, διατηρείται και ενισχύεται η αξίωσή τους για επιστροφές παράνομων μειώσεων διότι η κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις μειώσεις 12% στις κύριες για το ποσό πάνω από τα 1.300 ευρώ και 10%-20% στις επικουρικές για ποσό άνω των 200 ευρώ με το νόμο 4051, και τις περικοπές 5%, 10%, 15%, και 20% σε κύριες και επικουρικές με άθροισμα πάνω από 1.000 ευρώ με το νόμο 4093.
Οπως λέει στον «Ε.Τ» η δικηγόρος Μαρίας-Μαγδαληνή Τσίπρα, «το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ με την πρόσφατη απόφαση του απέρριψε την ασκηθείσα προσφυγή, επικαλούμενο, όπως ήταν φυσικό, την παγία νομολογία του, ότι οι προσφεύγοντες ενώπιον του πρέπει να ήταν διάδικοι στην κύρια δίκη, επί της οποίας εκδόθηκε η απόφαση, η συμμόρφωση προς την οποία επιδιώκεται. Ετσι, από την απόφαση αυτή δεν δημιουργείται πρόκριμα για οποιαδήποτε άλλη αγωγή εκκρεμεί ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, για την επιστροφή των περικοπών, που έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές, αφού το Δικαστήριο δεν μπήκε στην ουσία του ζητήματος της συμμόρφωσης ή μη προς την απόφαση της Ολομελείας».
Οι διεκδικήσεις αυτές είναι ισχυρές και μάλιστα οι εκατοντάδες αποφάσεις πρωτοδικείων που έχουν εκδοθεί το αποδεικνύουν καθώς δικαιώνουν συνταξιούχους με αναδρομικά από Ιούλιο του 2015 ως και 2018. Επιπλέον έχουν βγει και εφετειακές αποφάσεις (την πρώτη εκ των οποίων για το 2019 με αριθμό 647/2019 αποκάλυψε ο «Ε.Τ») οι οποίες κινούνται στο ίδιο πλαίσιο. Εν προκειμένω, η 647/2019 απόφαση του Εφετείου Αθήνας δίνει τελεσίδικα αναδρομικά σε συνταξιούχο για διάστημα 2 ετών από Ιούλιο 2015 ως Ιούλιο 2017 με αυτονόητη την επιστροφή και των μειώσεων που έχουν μεσολαβήσει από Ιούλιο 2017 μέχρι και σήμερα.