πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Ερώτηση για την υποχρέωση υποβολής «πόθεν έσχες» που έχουν εργαζόμενοι των ΟΤΑ

Ερώτηση για την υποχρέωση που έχουν να υποβάλουν δήλωση «πόθεν έσχες» όλα τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη των επιτροπών των δήμων, κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Γιάννης Δελής, Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Λαμπρούλης, Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος.

Συγκεκριμένα στην Ερώτηση αναφέρονται τα εξής:
«Σύμφωνα με το ν. 3213/03, άρθρο 1, όπως αντικαταστάθηκε από το ν. 4571/18, άρθρο 1, στα υπόχρεα πρόσωπα υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) περιλαμβάνονται και όλα τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη των επιτροπών των δήμων, χωρίς να διαχωρίζεται το είδος των επιτροπών ή το ύψος των παραλαβών.

Με την ερμηνεία αυτής της διάταξης, πολλές υπηρεσίες δήμων, κοινωφελών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων αυτών, δηλώνουν ως υπόχρεους υποβολής »πόθεν έσχες» βρεφονηπιοκόμους, μάγειρες, καθαρίστριες και λοιπό βοηθητικό προσωπικό που παραλαμβάνει μωρομάντηλα, οπωροκηπευτικά, γαλακτοκομικά, είδη κρεοπωλείου κλπ. στο πλαίσιο της καθημερινής λειτουργίας των παιδικών σταθμών, λοιπά καθαριστικά για τη λειτουργία των ΚΑΠΗ κ.ο.κ.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, μόνιμοι εργαζόμενοι αλλά και συμβασιούχοι ΕΣΠΑ, με μισθό που δεν ξεπερνά τα 700 ευρώ επιβαρύνονται οικονομικά για την υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, μιας και για τη συμπλήρωσή της προσφεύγουν σε επαγγελματίες λογιστές δημιουργώντας έτσι ένα ακόμα χαράτσι στα εισοδήματά τους.

Σε άλλες περιπτώσεις ταλαιπωρούνται σε μια απαράδεκτη -ιδιαίτερα για το εργατοτεχνικό προσωπικό- εφαρμογή, να ψάχνουν να βρουν κωδικούς για εργαζόμενους σε παιδικούς σταθμούς κλπ., προσπαθώντας να κάνουν μόνοι τους τις δηλώσεις, με τον κίνδυνο πάντα των προστίμων και της μεγαλύτερης μείωσης στο μισθό τους από «τυπικά λάθη», που σε καμία περίπτωση δεν υποκρύπτουν δόλο και σκοπιμότητα.

Το ζήτημα χρήζει επείγουσας διευκρινιστικής ρύθμισης αφού η αρχική προθεσμία για την υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης έχει ήδη λήξει και έχει δοθεί παράταση μέχρι 30 Απριλίου 2019.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι Υπουργοί τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε:

-άμεσα να εξειδικευτούν οι πραγματικοί υπόχρεοι υποβολής στους δήμους,

-να εξαιρεθούν από την υποχρέωση δήλωσης περιουσιακής κατάστασης τουλάχιστον οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΑΠΗ και τα ΚΗΦΗ και τις λοιπές δομές που παραλαμβάνουν προμήθειες στα πλαίσια της καθημερινής λειτουργίας των δομών,

-να καλύπτεται το κόστος που επωμίζονται οι υπόχρεοι υπάλληλοι για τη συμπλήρωση των συγκεκριμένων δηλώσεων από τους φορείς που υπηρετούν, μιας και η υποχρέωσή τους απορρέει από τη φύση της δουλειάς τους».

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();