πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

«Μάχη» για τους μισθούς ξέσπασε στην Lidl

Διαμάχη για τους μισθούς έχει ξεσπάσει στην Lidl Hellas, παρότι η γνωστή γερμανική αλυσίδα λιανεμπορίου προχώρησε πρόσφατα σε αυξήσεις, με τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση, ενώ το επίπεδο των αμοιβών είναι το υψηλότερο στον κλάδο.

«Είμαστε η αλυσίδα σουπερμάρκετ που δίνει τους υψηλότερους μισθούς στους εργαζομένους της, ενώ από 1η Μαρτίου, εφαρμόσαμε νέα μισθολογική δομή, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των απολαβών και κατά συνέπεια την αυξημένη επένδυση σε μισθούς κατά 5,3%», επισημαίνει στο economistas.gr η διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας του ομίλου Lidl Hellas, κ. Βασιλική Αδαμίδου.
Σύμφωνα με την κ. Αδαμίδου, η Lidl προχώρησε για την χρήση του 2018 (Μάρτιος 2018 - Φεβρουάριος 2019) σε αυξήσεις μισθών κατά 5,3% όταν στο ίδιο διάστημα ο ρυθμός ανάπτυξης της αλυσίδας (αύξηση πωλήσεων) ήταν 4,3%.

Είμαστε η μόνη αλυσίδα σουπερμάρκετ που δίνει αυξήσεις στους μισθούς των 5.500 εργαζομένων της πάνω από τον ρυθμό ανάπτυξής της, αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Αδαμίδου.

Οι αυξήσεις αυτές δόθηκαν με πρωτοβουλία της διοίκηση της Lidl Ηellas και δεν αποτέλεσαν προϊόν διαπραγμάτευσης με το Σωματείο των εργαζομένων της αλυσίδας, το οποίο χτες πραγματοποίησε προειδοποιητική στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενο για τις μικρές αυξήσεις που όπως υποστηρίζουν προβλέπει η νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η οποία υπεγράφη στις αρχές Απριλίου.

Τι λέει το Σωματείο

Σε επικοινωνία που είχε το economistas με εκπρόσωπους του Σωματείου ανέφεραν ότι φέτος η εταιρεία επέλεξε να προχωρήσει σε ελάχιστες αυξήσεις στους μισθούς που δεν υπερβαίνουν τα 0,50 με 1,00 ευρώ την ημέρα, ωστόσο παραδέχτηκαν ότι η αλυσίδα δίνει τις υψηλότερες αμοιβές σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Σύμφωνα με την κ. Αδαμίδου την επόμενη οικονομική χρήση (Μάρτιος 2019 - Φεβρουάριος 2020) η Lidl Hellas προγραμματίζει νέες προσλήψεις, ενδυναμώνοντας περαιτέρω την παρουσία της στην ελληνική αγορά λιανεμπορίου.

Ειδικότερα μέχρι το τέλος του 2020 η αλυσίδα, μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα των 120 ευρώ που έχει σε εξέλιξη θα δημιουργήσει 500 επιπλέον θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τον αριθμό των εργαζομένων της στους 6.000.

Παράλληλα θα διοργανώσει μέσα στο 2019 πολλές δράσεις με κόστος που ξεπερνάει τις 600.000 ευρώ, ενώ θα συνεχίσει να προσφέρει δώρα στους εργαζομένους που κλείνουν 10 χρόνια εργασίας στη Lidl Ελλάς καθώς και στους νέους γονείς. Συνολικά, εντός του 2019, θα επενδύσει σχεδόν 800.000 ευρώγια την ικανοποίηση και δέσμευση των εργαζομένων της.

Τέλος, η εταιρεία επενδύει συνεχώς και στην εκπαίδευση του προσωπικού με δράσεις, σεμινάρια και πολλά εργαλεία Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης, όπως το σύστημα LEON (Learning Online) στα καταστήματα. Η συνολική επένδυση για την Εκπαίδευση και Ανάπτυξη το 2019 ανέρχεται στα 1.300.000 ευρώ.

Οι μισθοί των εργαζομένων

Αποδοχές που ξεκινούν από τα 1.119 ευρώ μεικτά και φτάνουν μέχρι και τα 1.504 ευρώ μεικτά, ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας, προβλέπει η τελευταία Επιχειρησιακή Σύμβαση των Εργαζομένων στα Lidl (πριν από τις αυξήσεις ύψους 5,3% που άρχισαν να δίνονται από την 1η Μαρτίου). 

Οσον αφορά τους πωλητές που απασχολούνται με 6ωρη εργασία, οι αμοιβές διαμορφώνονται σε 836,58 ευρώ μεικτά και φτάνουν μέχρι τα 1.125 ευρώ μεικτά. 

Όσον αφορά τους εργαζομένους με 4ωρη απασχόληση οι αμοιβές κυμαίνονται από 559,87 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 836,66 μεικτά.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();