πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Εορδαία: Απέναντι στους παρατασιούχους- συμβασιούχους στην καθαριότητα ο Δήμος στην εκδίκαση της αγωγής τους

Καταπατώντας ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου

Απέναντι στους 22 παρατασιούχους - συμβασιούχους που απασχολούνταν στην υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Εορδαίας για 29 μήνες (από τον Ιούνιο του 2015 έως και 31 Μαρτίου 2018) με ανανέωση των συμβάσεών τους- και προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, καθώς κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου, στάθηκε ο Δήμος Εορδαίας στην εκδίκαση της αγωγής τους την περασμένη Πέμπτη 9 Μαΐου, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης, καταπατώντας την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας για τη στήριξή τους. 
Οι συμβασιούχοι καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή του Δήμου Εορδαίας για «παραβίαση και καταστρατήγηση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου» η οποία ελήφθη στις 30 Νοεμβρίου 2018, καθώς αντί να σταθεί στο πλευρό τους βρήκαν το Δήμο αντίδικο. 
Η εν λόγω ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με Αριθμό 319/2018, αναφέρει συγκεκριμένα ότι: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή του στον δικαστικό αγώνα που δίνουν οι παρατασιούχοι- συμβασιούχοι στον τομέα καθαριότητας για την μετατροπή των συμβάσεών τους σε Αορίστου χρόνου τονίζοντας ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.» 
Οι συμβασιούχοι καταγγέλλουν ειδικότερα ότι παρά την παραπάνω ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Εορδαίας εισηγήθηκε αρνητικά κατά την εκδίκαση της αγωγής τους την περασμένη Πέμπτη, παραβιάζοντας την απόφαση του Δ.Σ.. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας και νυν εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Εορδαίας, Κοσμάς Σιδηρόπουλος, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι οι εν λόγω συμβασιούχοι είναι απαραίτητοι στην υπηρεσία Καθαριότητας γιατί κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της, ότι είναι έμπειροι και ότι συνέβαλλαν τα μέγιστα στον τομέα της καθαριότητας, γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό και πως πλέον έχουν μειωθεί τα δρομολόγια αποκομιδής απορριμμάτων και δη της ανακύκλωσης. 
Ο εντεταλμένος σύμβουλος κατέθεσε δηλαδή όσα υποστηρίζουν και οι ίδιοι οι συμβασιούχοι, ότι δηλαδή κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ότι είναι απαραίτητοι στην υπηρεσία καθαριότητας καθώς έληξαν οι συμβάσεις των διμηνιτών συμβασιούχων και δεν έχει προβλεφθεί η πρόσληψη νέων και ότι λόγω έλλειψης προσωπικού δεν βγαίνει η δουλειά στον τομέα καθαριότητας. Δεν βγαίνουν για παράδειγμα βυτία, ούτε η μηχανοκίνητη σκούπα να σκουπίσει έξω, παρά μόνο στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς, ότι έχουν μειωθεί τα δρομολόγια και δεν είναι πλέον τακτική η αποκομιδή απορριμμάτων σε πολλές περιοχές, με συνέπεια ακόμα και σε μεγάλα χωριά, όπως π.χ. στην Ασβεστόπετρα, να γίνεται αποκομιδή μόνο μια φορά την εβδομάδα. 

Σε σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Εορδαίας στο δικαστήριο αναφέρεται πως, σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αγωγή των συμβασιούχων, ο δήμος θα αναγκαστεί να απασχολεί διπλάσιο προσωπικό από αυτό που χρειάζεται, καθώς ήδη υπηρετούν στην υπηρεσία καθαριότητας 24 επιτυχόντες του τελευταίου διαγωνισμού. «Εάν γίνει δεκτή η εν λόγω αγωγή θα αναγκαστώ (Δήμος) να καλύπτω τη μισθοδοσία τους από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττω από τους δημότες και έτσι θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό μου», αναφέρει μεταξύ άλλων. 
Την καταπάτηση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας κατήγγειλε με ανακοίνωσή της και η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο Δήμο Εορδαίας Αντωνία Χόλμπα, στην οποία αναφέρει τα εξής: «Στις 30/11/2018 στο Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας συζητήθηκε το θέμα «Λήψη απόφασης στήριξης των παρατασιούχων- συμβασιούχων στην υπηρεσία καθαριότητας ενόψει δικαστικής απόφασης». Μετά από συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την στήριξη των συμβασιούχων. Στις 9 Μάη του 2019 ο νομικός σύμβουλος του Δήμου εισηγήθηκε στο δικαστήριο αρνητικά απέναντι στην αγωγή των εργαζομένων καταπατώντας έτσι την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θυμίζουμε ότι το θέμα το είχε αναδείξει η Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας και έτσι είχε συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.»

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();