πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

«Πόλεμος» γύρω από την ανακύκλωση

Ενας «αθόρυβος» επιχειρηματικός πόλεμος με επίκεντρο την ανακύκλωση έρχεται αυτές τις ημέρες στην επιφάνεια. Αφορμή, η προσπάθεια της πολιτείας να αναδιοργανώσει τη λειτουργία των συστημάτων ανακύκλωσης, δηλαδή των φορέων που έχουν αναλάβει ειδικές κατηγορίες απορριμμάτων. Το πρώτο «επεισόδιο» αφορά την Ανταποδοτική Ανακύκλωση, την εταιρεία που λειτουργεί τα γνωστά «σπιτάκια» και η οποία, κατά την εξέταση του επιχειρησιακού της σχεδίου από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) ζήτησε να εξαιρεθούν τέσσερα από τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου, επιστρατεύοντας μάλιστα και έναν μητροπολίτη.
Ειδικότερα, ο τελευταίος νόμος για την ανακύκλωση (ν. 4496/17) προέβλεψε ότι εντός έξι μηνών (δηλαδή έως τον Μάιο του 2018) τα «συστήματα» ανακύκλωσης (για τα χωριστά ρεύματα όπως οι συσκευασίες, οι μπαταρίες, τα ελαστικά, τα μπάζα κ.λπ.) θα πρέπει να είχαν υποβάλει λεπτομερή επιχειρησιακά σχέδια με εξαετή διάρκεια, προκειμένου να ανανεωθεί η άδεια λειτουργίας τους. Οπως επισημαίνεται στον ετήσιο προγραμματισμό του ΕΟΑΝ για το 2019, «στην παρούσα φάση προχωρά η εξέταση και έγκρισή τους, με έμφαση στη χωριστή συλλογή για τα επιμέρους ρεύματα, στους τρόπους επίτευξης των στόχων, στη συνεργασία των συστημάτων με τους δήμους, στην ενημέρωση – ευαισθητοποίηση και στη χρηματική εισφορά που θα καλούνται να καταβάλουν οι παραγωγοί προκειμένου να καλύψουν το κόστος της εναλλακτικής διαχείρισης».

Το προηγούμενο διάστημα, πέντε «συστήματα» (που ασχολούνται με την ανακύκλωση μπάζων, ελαστικών και παλαιών οχημάτων) ολοκλήρωσαν τη διαδικασία και ανανέωσαν τις άδειες λειτουργίας τους. Ομως, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι έπεται: αφορά τις συσκευασίες προϊόντων, για την ανακύκλωση των οποίων δραστηριοποιούνται η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης (με τους μπλε κάδους) και η Ανταποδοτική Ανακύκλωση (με τα σπιτάκια ανακύκλωσης). Σύμφωνα με τον ΕΟΑΝ, η πρώτη αντιπροσωπεύει περίπου το 85% της ανακύκλωσης συσκευασιών και η δεύτερη το 15%.

Την προηγούμενη Τρίτη, λοιπόν, επρόκειτο να εξεταστεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΑΝ το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, όπως διαμορφώθηκε μετά συνεργασία μηνών με τον ΕΟΑΝ. Η συζήτηση δεν έγινε ποτέ. Κατ’ αρχάς, εκτός από τους εκπροσώπους της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, στη συνεδρίαση προσήλθε και ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος. Προφανώς ο μητροπολίτης δεν είχε θεσμική ιδιότητα τέτοια που να εμπλέκεται στην επεξεργασία των επιχειρησιακών σχεδίων, ωστόσο παρενέβη (σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε ιδιαίτερα έντονο ύφος) υπέρ της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, με την οποία η μητρόπολη πραγματοποιεί τα τελευταία τρία χρόνια πρόγραμμα ανακύκλωσης. Στη συνέχεια, με δημόσια επιστολή του καταφέρθηκε ενάντια του αναπληρωτή υπουργού κ. Σωκράτη Φάμελλου, υποστηρίζοντας ότι δείχνει σπουδή «να τελειώνει πριν από τις εκλογές με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση».

Κατά δεύτερον, οι εκπρόσωποι της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης κατέθεσαν αίτηση για την εξαίρεση τεσσάρων μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΑΝ: του προέδρου του, κ. Δημήτρη Πολιτόπουλου, των εκπροσώπων της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, της εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομίας και του εκπροσώπου των ΜΚΟ. Οπως υποστήριξε η Ανταποδοτική, τα τέσσερα μέλη παραβιάζουν την αρχή της αμεροληψίας, καθώς σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με την ΕΕΑΑ.

Η αίτηση αιφνιδίασε τον ΕΟΑΝ, που αποφάσισε να διακόψει τη συζήτηση. Τελικώς, αποφασίστηκε να επαναληφθεί την επόμενη εβδομάδα, χωρίς τη συμμετοχή των τεσσάρων μελών (σ.σ. το δ.σ. του ΕΟΑΝ είναι 11μελές) προκειμένου να αποφασίσει επί του αιτήματος εξαίρεσής τους και, στη συνέχεια, αν θα εγκρίνει ή όχι το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Επεται συνέχεια, καθώς στα μέσα της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η αντίστοιχη συνεδρίαση για το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΕΑΑ, όπου το «καυτό θέμα» είναι ο τρόπος εφαρμογής τεσσάρων ρευμάτων ανακύκλωσης (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλα) αντί ενός σήμερα.

Η «Κ» επικοινώνησε με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση για να καταγράψει τη θέση της, ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();