πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Αποκάλυψη-σοκ: Επικουρικές των 33,91 ευρώ με το νόμο Κατρούγκαλου!

ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Η ασφαλισμένη παίρνει δηλαδή σε ετήσια βάση συνολική επικουρική σύνταξη μόλις 382,44 ευρώ, ποσό που δεν έχει προηγούμενο αλλά είναι πραγματικότητα στο ασφαλιστικό σύστημα με το νόμο «Κατρούγκαλου».
Επικουρικές συντάξεις των 33,91 ευρώ το μήνα βγάζει ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 (γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου) που ψηφίστηκε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και, παρά τα επικοινωνιακά «φτιασιδώματα» περί προστασίας συντάξεων και δη χαμηλόμισθων ασφαλισμένων, ο νόμος 4387 για τις επικουρικές είναι ο χειρότερος που πέρασε ποτέ και έχει εφαρμοστεί στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.

Η πραγματικότητα των αριθμών και της απόφασης-ντοκουμέντο που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος αποδεικνύουν ότι με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ βγαίνουν και επικουρικές που είναι χειρότερες από αυτές που κατηγορεί, δηλαδή χειρότερες και από τις… «συντάξεις Πινοσέτ»!

Σύμφωνα με την απόφαση που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.», ασφαλισμένη που πλήρωσε στο ΙΚΑ 15 χρόνια ένσημα και συνταξιοδοτήθηκε το 2019 με καθεστώς μειωμένης σύνταξης και με χαμηλές αποδοχές (άλλοτε πλήρους και άλλοτε μερικής απασχόλησης), πήρε επικουρική με το νόμο Κατρούγκαλου το ασύλληπτο ποσό των 33,91 ευρώ το μήνα.

Μάλιστα αυτή η επικουρική είναι μικτή, γιατί -πάλι με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ- το 2015 θεσπίστηκε σε όλες τις επικουρικές και εισφορά ασθενείας 6%, που ουδέποτε είχε επιβληθεί στο παρελθόν από καμία κυβέρνηση.

Ετσι λοιπόν με το 6% εισφοράς τα 33,91 ευρώ της επικουρικής καταλήγουν στα 31,87 ευρώ το μήνα! Η ασφαλισμένη παίρνει δηλαδή σε ετήσια βάση συνολική επικουρική σύνταξη μόλις 382,44 ευρώ, ποσό που δεν έχει προηγούμενο αλλά είναι πραγματικότητα στο ασφαλιστικό σύστημα με το νόμο «Κατρούγκαλου».

Η εν λόγω απόφαση δεν είναι η μοναδική, αλλά αποτελεί την πιο χαρακτηριστική για τις επικουρικές συντάξεις που έρχονται στο μέλλον για όσους αποχωρούν όχι με 15 αλλά και με 25 ή ακόμη και με 30 χρόνια, εφόσον έχουν χαμηλές αποδοχές στη διάρκεια τους εργασιακού τους βίου.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος με 25 έτη σήμερα και μέσο συντάξιμο μισθό 750 ευρώ, αν βγει στα 62 του με μειωμένη σύνταξη, θα πάρει επικουρική μόλις 50 ευρώ το μήνα. Αν έχει 30 χρόνια με μισθό στα 1.000 ευρώ, θα πάρει περίπου 115 ευρώ.
Το νέο καθεστώς στις επικουρικές συντάξεις θίγει όσους ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα προστάτευε, δηλαδή τους πλέον οικονομικά αδύναμους και τους ημιαπασχολούμενους, που άλλοτε είναι στην ανεργία και άλλοτε σε προγράμματα εργασίας για να συμπληρώσουν τα ένσημα για σύνταξη.

Για αυτή την κατηγορία λοιπόν στην οποία ανήκουν πάνω από 700.000 αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό, εκ των οποίων στα τελευταία χρόνια οι 450.000 είναι σταθερά με μισθούς μερικής απασχόλησης, δηλαδή με 350 ευρώ το μήνα, το ασφαλιστικό «Κατρούγκαλου» για τις επικουρικές συντάξεις είναι κατά κυριολεξία νόμος-σοκ, καθώς τους επιφυλάσσει επικουρικές των 34 και 40 ευρώ μηνιαίως!

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();