πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Εργαζόμενοι: Ο Δ. Βύρωνα να παρέχει τα προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας

Να εφαρμοστεί άμεσα η νομοθεσία και να δοθούν τα ΜΑΠ για το 2018 απαιτεί με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα. Όπως τονίζει, στoν Δήμο Βύρωνα τα μέσα ατομικής προστασίας που επιβάλλει η εργατική νομοθεσία παραμένουν διαρκώς στις διεκδικήσεις των εργαζομένων.
Αναλυτικά η ανακοίνωσή των εργαζομένων:

«Διανύουμε το δεύτερο χρόνο χωρίς ο Δήμος να παρέχει τα προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, τόσο ως προς τις ποσότητες που προβλέπεται να χορηγούνται ετησίως όσο και ως προς τα είδη των μέσων ανά κατηγορία και θέση εργαζομένου.
Έγιναν  συναντήσεις, συσκέψεις  του σωματείου με τη δημοτική αρχή και μετά από καθυστερήσεις και προβλήματα φτάσαμε στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, 5-4-2019 όπου αποφασίστηκε να δαπανηθεί το πόσο των 72.437 ευρώ με ΦΠΑ, για τα ΜΑΠ του 2018.  Η απόφαση αυτή δεν υλοποιήθηκε αφού ο διαγωνισμός δεν ολοκληρώθηκε. Τα ΜΑΠ δεν έχουν δοθεί ακόμη στους εργαζόμενους και αναγκάζονται να δαπανούν χρήματα από τον μισθό τους για να αγοράζουν παπούτσια και φόρμα εργασίας. Οι εργαζόμενοι αφήνονται έρμαιο σε κινδύνους που απειλούν τη σωματική τους ακεραιότητα και τη ζωή τους. Αυτά σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού καθιστούν τις συνθήκες εργασίας  ακόμη πιο δύσκολες. Οι άδειες του καλοκαιριού στην υπηρεσία καθαριότητας και όχι μόνο, με δυσκολία βγαίνουν και καλούνται εργαζόμενοι να εργαστούν σε απορριμματοφόρα ακόμα και όταν δηλώνουν αδυναμία για λόγους υγείας.
 Η δημοτική αρχή κατά την προσφιλή τακτική της προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες που έχει ως διοίκηση και ορισμένες φορές μπορεί να αναφέρει…. «οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο», εμείς «θέλουμε να τα δώσουμε τα ΜΑΠ», αλλά επικαλείται «διαδικαστικά προβλήματα», άλλοτε ρίχνει την ευθύνη στις υπηρεσίες. Αμελούν να λάβουν μέτρα πρόληψης υποτιμώντας τους κινδύνους  που υπάρχουν όταν δεν παρέχονται τα ΜΑΠ στην ώρα τους, όταν υπάρχουν παλαιωμένα οχήματα, όταν στο αμαξοστάσιο πάνω από δυο μήνες  δεν έχει επισκευαστεί το φρεάτιο και λιμνάζουν τα  βρώμικα νερά, όταν δεν υπάρχουν φωριαμοί για τα ΜΑΠ και  μεταφέρονται μικρόβια… κατ’ οίκον. Όταν χρησιμοποιείται για να μεταφέρονται κατοικίδια άρρωστα ζώα, όχημα της υπηρεσίας, χωρίς καμία μέριμνα για την υγιεινή. Μπορεί  οι διοικούντες, να αναζητούν δικαιολογίες τα προβλήματα όμως παραμένουν και οξύνονται.
Καθυστέρηση για τα ΜΑΠ των εργαζόμενων υπάρχει και στη Δημοτική Επιχείρηση. Αναμένουμε να γίνει άμεσα πράξη η πρόσφατη δέσμευση του πρόεδρου της επιχείρησης και να δοθούν σε όλους τους εργαζόμενους όλα όσα προβλέπονται από τον νόμο για την προστασία της υγείας τους στη διάρκεια της εργασίας πριν βγει το καλοκαίρι.
Συνάδελφοι συναδέλφισσες
Μετά από παρεμβάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος- ΠΟΕ ΟΤΑ, σωματείων- η κυβέρνηση στις 8 Ιουνίου εξέδωσε εγκύκλιο που τροποποιεί τα ΜΑΠ των εργαζομένων και από την ημερομηνία αυτή και εφ εξής οι Δήμοι ως εργοδότες υποχρεούνται να εφαρμόζουν την εγκύκλιο. Το σωματείο από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε τη διοίκηση για την νέα εγκύκλιο και ζήτησε να προχωρήσει η διαδικασία για τα δοθούν τα ΜΑΠ του 2018.
Τα παραπάνω τα αναφέρουμε γιατί είμαστε αντίθετοι στο ενδεχόμενο να γίνει συμψηφισμός για τα έτη 2018-19 των οφειλόμενων ΜΑΠ σε βάρος των εργαζομένων και να μην δαπανηθεί το σύνολο των χρημάτων που είχε αποφασίσει η οικονομική επιτροπή για το 2018. Εάν γίνει κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι τα χρήματα θα είναι λιγότερα, και θα δοθούν λιγότερα μέσα προστασίας. 
Η νέα διοίκηση του σωματείου από την επομένη της συγκρότησης του προεδρείου 11-7, έχει επανειλημμένα ζητήσει συνάντηση με τον δήμαρχο κ. Κατωπόδη και ακόμα περιμένουμε να….. βρει χρόνο  για να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Η δημοτική αρχή έχει την ευθύνη και την υποχρέωση ως διοίκηση να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, όπως να δίνονται τα ΜΑΠ στην ώρα τους και να υπάρχουν φωριαμοί των εργαζομένων, να μην   λιμνάζουν μια σειρά προβλήματα στους χώρους εργασίας, όπως στο δημαρχείο και αλλού είναι ανεπαρκής ο κλιματισμός, στο γραφείο προμηθειών στάζουν νερά κ.λπ. 
Απαιτούμε να εφαρμοστεί άμεσα η νομοθεσία και να δοθούν τα ΜΑΠ για το 2018 έτσι όπως είχαν προβλεφτεί και συμφωνηθεί με το σωματείο, στη συνεχεία για το 2019 και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για καλύτερες συνθήκες εργασίας. 
Καλούμε τους συναδέλφους, συναδέλφισσες να είναι έτοιμοι για μαζική παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου απαιτώντας να υπάρχει σεβασμός στα δικαιώματά μας.»
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();