πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Όλα ανοιχτά την Κυριακή - Πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων εξετάζει η κυβέρνηση

Μεταρρυθμίσεις υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης πριν τις εκλογές στις 7 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ανοίγει το ζήτημα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, μία μεταρρύθμιση που εφόσον εφαρμοστεί, αναμένεται να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, την πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να αναλάβει ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στον οποίο ανήκει και η αρμοδιότητα για το λιανικό εμπόριο. Στόχος της κυβέρνησης, αναφέρουν έγκυρες πηγές, είναι η όσο το δυνατόν περαιτέρω αλλά ακόμη και η πλήρης απελευθέρωση του ανοίγματος των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αγαθών τις Κυριακές.
Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο της προαιρετικής δυνατότητας των εμπορικών καταστημάτων να ανοίγουν συγκεκριμένες Κυριακές τον χρόνο διαμορφώθηκε στα χρόνια των Μνημονίων. Μάλιστα τις τελευταίες πινελιές έβαλε το 2017 η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από το 2015 αντιδρούσε σθεναρά σε οποιαδήποτε απόπειρα περαιτέρω απελευθέρωσης. Ετσι, σήμερα, ισχύει μία σειρά νομοθετικών διατάξεων, με τις οποίες έχει επέλθει μερική απελευθέρωση της αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, η προαιρετική λειτουργία όλων των καταστημάτων επιτρέπεται τις εξής οκτώ Κυριακές:

1. Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των δύο τακτικών εκπτωτικών περιόδων.

2. Τις δύο Κυριακές πριν από τις ημέρες των Χριστουγέννων.

3. Την Κυριακή των Βαΐων.

4. Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.

5. Δύο Κυριακές κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, που καθορίζονται με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη. Στις περιφερειακές ενότητες στις οποίες η προαναφερόμενη απόφαση δεν έχει εκδοθεί, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Επίσης με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου αντιπεριφερειόρχη, η οποία εκδίδεται ύστερα από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει από το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της ορίζονται με σαφή τρόπο οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές πλην των προαναφερομένων, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Επιπλέον, επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές την περίοδο από τον μήνα Μάιο έως και το μήνα Οκτώβριο, εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του μήνα Αυγούστου, στις εξής περιοχές:

1. Στον Δήμο Αθηναίων και 2. Σε περιοχές του Δήμου Πειραιά, της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης (το οποίο περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, 26ης Οκτωβρίου, Καρατάσου, Ναυάρχου Κουντουριώτου, Λεωφ. Νίκης, Παύλου Μελά, Καθηγητού Αντωνίου Κεραμόπουλου και Στέφανου Τάττη) και στην περιοχή γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Πλέον, το επόμενο βήμα που απομένει είναι η πλήρης απελευθέρωση της δυνατότητας των επιχειρήσεων να ανοίγουν ακόμη και όλες τις Κυριακές τον χρόνο. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, η κυβέρνηση πριν επιδιώξει τη μεταρρύθμιση αυτή θα έλθει σε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();