πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Ραντεβού το Σεπτέμβρη με «Ομοφωνία» Δημάρχου και Κυβέρνησης για την Eldorado

Ο Δήμος Αριστοτέλη στη Χαλκιδική, ένας μικρός Δήμος στους 320 της χώρας, είναι μοναδικός σε μερικά εξαιρετικά ιδιόμορφα προβλήματα που τον καθιστούν επί μία δεκαετία τουλάχιστον “θέμα” στην Ελληνική, και όχι μόνον, επικαιρότητα. Σκουριές! Μεταλλεία Κασσάνδρας, TVX, ELDORADO, οpen-pit, μεταλλουργία χρυσού, flash smelting.

Με τη Κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι Σκουριές κέρδισαν και έναν ακόμα χαρακτηρισμό: «Εμβληματική Επένδυση». Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, αλλά και του αρμόδιου Υπουργού Κώστα Χατζηδάκη και του αναρμόδιου Άδωνη Γεωργιάδη, μέσα στον πρώτο μήνα της νέας Κυβέρνησης όλες οι εκκρεμότητες της Εμβληματικής Επένδυσης θα είχαν επιλυθεί. Το «ξεμπλοκάρισμα» της Εμβληματικής Επένδυσης θα συμπαρέσυρε σε ξεμπλοκάρισμα και τις άλλες μεταλλευτικές επενδύσεις στη Θράκη (Πέραμα, Σάπες), το Κιλκίς (Βάθη, Γερακαριό, Ποντοκερασιά) και αλλού στο βορειοελλαδικό χώρο. Τις «επενδύσεις» βέβαια στα μεταλλεία βωξίτη στη Ανατολική Αττική όπου επίσης υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, δύσκολα θα τολμήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί να τις αγγίξουν. Η Αττική δεν είναι Βόρεια Ελλάδα. Το Σεπτέμβρη λοιπόν έπρεπε οι μπουλντόζες να είναι έτοιμες να μπουν στις Σκουριές.

Το Σεπτέμβρη επίσης αναλαμβάνουν οι νέες Δημοτικές Αρχές στους «χρυσοθηρικού ενδιαφέροντος» Δήμους Αριστοτέλη, Αλεξανδρούπολης, Σαπών-Μαρώνειας, Κομοτηνής, Κιλκίς, οι οποίες αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. Στον επίμαχο Δήμο των Σκουριών, το Δήμο Αριστοτέλη, το τοπίο που έχει διαμορφωθεί σχετικά με την “επένδυση” θυμίζει σκοτεινή χειμωνιάτικη νύχτα. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην κοινωνία που έδωσε τον επικό αγώνα για τις Σκουριές – πτώση του κινήματος, αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, γενικευμένη σιωπή – ερμηνεύονται από το νέο Δήμαρχο Στέλιο Βαλιάνο σαν “ΟΜΟΦΩΝΙΑ” όλων των δημοτών με τη θέση του ΝΑΙ στην «Εμβληματική Επένδυση» συνολικά. Και για όσους διαθέτουν συσκευή νυχτερινής όρασης, σαν αναπόφευκτη συνέπεια ενός βρώμικου σχεδίου τρομοκρατίας και καταστολής που ξεκίνησε το 2012 και διήρκεσε μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, που τελείωσε η Δίκη του “Καρατζά”. Ενός σχεδίου οργανωμένου από την Κυβέρνηση Σαμαρά και την ELDORADO, με εκτελεστές του τον τότε Υπουργό ΠΡΟ-ΠΟ Νίκο Δένδια, τη χρηματοδοτούμενη από την εταιρεία ΕΛ.ΑΣ. και δικαστικούς κύκλους.

Σφραγίδα ανεξίτηλη στο ανίερο σχέδιο καταστολής είναι η πανηγυρική αθώωση όλων των δήθεν “τρομοκρατών”. Αλλά το πολυετές σήριαλ των αμέτρητων δικών είχε σαν αποτέλεσμα την οικονομική εξόντωση και την ψυχική κόπωση μιας ολόκληρης κοινωνίας. Και τη σιωπή της. Σιωπή που ο νέος γαλάζιος Δήμαρχος και η γαλάζια Κυβέρνηση βολεύονται να ερμηνεύουν σαν συναίνεση στην κυριαρχία του Καναδικού προτεκτοράτου στη περιοχή. Ο κ.Βαλιάνος επίσης θα ήθελε να βρει όλες τις σχετικές με την “Εμβληματική Επένδυση» εκκρεμότητες λυμένες το Σεπτέμβρη που θα αναλάβει.

Όμως τα τελευταία δελτία τύπου μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις Κυβέρνησης και Εταιρείας, σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο, δίνουν ένα διαφορετικό «κλίμα». Τώρα η Λύση φαίνεται να πηγαίνει πιο μακρυά. Κατά τα δημοσιεύματα, «η Εταιρεία θα υποβάλλει υπόμνημα αναλυτικό με όλα τα θέματα που υπάρχουν». Υποθέτουμε συμβατικά, αδειοδοτικά, οικονομικά και σίγουρα το μείζον, της δημιουργίας “δημόσιου οφέλους”. Και εδώ η κατάσταση δυσκολεύει. Ασφαλώς οι ισχυρισμοί της εταιρείας περί 5000 θέσεων εργασίας και «δισεκατομμυρίων» ευρώ που θα εισρεύσουν στα Δημόσια ταμεία θα περάσουν από το ψιλό κόσκινο της υπεύθυνης Κυβέρνησης. Ή όχι; Και επειδή επί είκοσι (20) και πλεον χρόνια, με χιλιάδες άρθρα, επιστημονικές μελέτες, αναφορές, καταγγελίες και επί τόπου έρευνες, το ΠΜΔ έχει πλέον τεκμηριωμένη άποψη για όλα αυτά τα ζητήματα, οι όποιες αποφάσεις θα περάσουν και από το δικό μας ψιλό κόσκινο.

Σε κάθε περίπτωση, το ραντεβού το Σεπτέμβρη έχει κλείσει για την Κυβέρνηση με την Εταιρεία και τον Δήμαρχο Βαλιάνο με την “ομοφωνία” της Τοπικής Κοινωνίας. Οψόμεθα.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();