πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Ανακοίνωση σε σχέση με την εκδίκαση στο ΣτΕ της προσφυγής του ΣΕΒ για τις «3ετίες»


Κι ενώ βρισκόμαστε εν μέσω μιας πολύ κρίσιμης μάχης για τον κόσμο της εργασίας, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί προς συζήτηση-ψήφιση στη βουλή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της ΝΔ (βλ. σχετικές απεργιακές ανακοινώσεις του Συλλόγου μας)…

Την Τρίτη 8 Οκτώβρη 2019 πρόκειται να εκδικαστεί στο ΣτΕ η προσφυγή του ΣΕΒ κι άλλων εργοδοτικών φορέων σε σχέση με τις μισθολογικές αυξήσεις (που ισχύουν μετά την αύξηση του κατώτερου μισθού τον περασμένο Φλεβάρη) σε όσους δικαιούνταν «3ετίες».
Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΕΒ έχει προσφύγει ενάντια σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύτηκε λίγες μέρες μετά την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 650€ (μικτά) και που καθόριζε το μισθό με βάση τις «3ετίες» ως εξής: για τους έχοντες 0-3 έτη προϋπηρεσίας 650 ευρώ, για τους έχοντες 3-6 έτη προϋπηρεσίας 715€, για τους έχοντες 6-9 έτη προϋπηρεσίας 780€ και για τους έχοντες προϋπηρεσία άνω των 9 ετών 845€ (εγκύκλιος 7613/2019 του υπ. Εργασίας – 18/2/19).
Σημειώνουμε ότι τους παραπάνω μισθούς τους δικαιούνται όσοι εργαζόμενοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα προϋπηρεσίας μέχρι τις 14/2/2012 (οπότε βάσει μνημονιακής νομοθεσίας καταργήθηκαν όλες οι «3ετίες» εκτός των 3 πρώτων). Αυτοί δηλαδή που πληρώνονταν με προσαύξηση για μέχρι και 3 «3ετίες» και πριν από την αύξηση του κατώτερου μισθού από τα 586€ στα 650€.
Για εμάς είναι σαφές ότι πίσω από όλες τις αιτιάσεις που προβάλλει ο ΣΕΒ προσφεύγοντας για το ζήτημα αυτό στο ΣτΕ, βρίσκεται η διαχρονική επίθεση των εργοδοτών μας και των ενώσεών τους ενάντια στο μισθό μας και συνολικά ενάντια στα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα. Όπως είναι επίσης σαφές ότι στην επίθεσή τους αυτή προς στον κόσμο της εργασίας έχουν στο πλάι τους και τους εκάστοτε κυβερνώντες. Μάλιστα στη σύνθεση της παρούσας κυβέρνησης έχουν και κάποια στελέχη τους (βλ. Σκέρτσος – πρώην Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ). Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι την περίοδο αυτή πραγματοποιείται μια εκ νέου επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και επιτείνεται ο κρατικός έλεγχος στα εργατικά σωματεία και τη λειτουργία τους. Γι’ αυτό και η απεργιακή διαδήλωση στις 2/10/19 που συμμετείχαμε ως Σύλλογος πέρασε -αμέσως μετά από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης- κι από τα γραφεία του ΣΕΒ, τα οποία περιφρουρούνταν από διμοιρίες των ΜΑΤ και κλούβες (που μπλόκαραν τη δίοδο προς την οδό  Ξενοφώντος).
Απαιτούμε να μη γίνει αποδεκτή από το ΣτΕ η προσφυγή του ΣΕΒ.
Βέβαια, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η όποια τύχη των αγώνων μας, άρα και η όποια αναχαίτηση κάθε επίθεσης των εργοδοτών, βρίσκεται στα δικά μας χέρια. Στους αγώνες μας, στις μικρές και μεγάλες μάχες μας μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς. Στην από τα κάτω οργάνωσή μαςστην ταξική μας συνείδησηστη συναδελφική αλληλεγγύηστη συσπείρωση στα σωματεία μας και στον οριζόντιο συντονισμό αυτών. Στην πεποίθηση ότι έχουμε όλο το δίκιο με το μέρος μας, στην εμπιστοσύνη στη συλλογική μας δύναμη, στην αποφασιστικότητά μας!
Επίσης, τόσο από την ισχύουσα εργατική νομοθεσία (που ως προς τις «3ετίες» την είχε αφήσει ανέγγιχτη ο ΣΥΡΙΖΑ), όσο και από την εν λόγω εγκύκλιο του Υπ. Εργασίας, αφήνεται εκτός (χωρίς δικαίωμα σε κανένα επίδομα προϋπηρεσίας) μεγάλο μέρος των εργαζομένων που δουλεύουν ήδη για αρκετά χρόνια (ακόμα και από το 2010, καθώς μέχρι τις 14/2/12 δεν είχαν συμπληρώσει 3 χρόνια εργασίας). Γι’ αυτό και απαιτούμε άμεσα (παράλληλα με τη συνολική μάχη μας για αυξήσεις σε μισθούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας) την καθολική εφαρμογή των «3ετιών» για το σύνολο των εργαζομένων. Μάλιστα στη ΣΣΕ που είχαμε κατακτήσει στον κλάδο μας και που έπαυσε να ισχύει λόγω της μνημονιακής νομοθεσίας, οι μισθολογικές αυξήσεις προέκυπταν για κάθε +2 έτη προϋπηρεσίας («2ετίες»). Κι αυτό παραμένει μια από τις διεκδικήσεις μας σε αυτή τη φάση του αγώνα μας για την εκ νέου υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.
Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας, να δώσουμε μια δυναμική συνέχεια σε κάθε εργατική μάχη αυτής της περιόδου, αλλά και στο συνολικό αγώνα μας για τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα, για τις ανάγκες, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας.
|| Να συμμετέχουμε όλοι και όλες στην επόμενη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας την Κυριακή 20 Οκτώβρη 2019, στις 11πμ, στα γραφεία μας ||
Κάτω τα χέρια από τις «3ετίες». Άμεση επέκτασή τους σε όλους τους εργαζόμενους!
Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τα σωματεία και τις απεργίες!
Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();