πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Ρομπόλης: Στα 68 το όριο συνταξιοδότησης την επόμενη δεκαετία

Την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 68 έτη και αντίστοιχα στα 63 χρόνια για μειωμένη μέσα στην επόμενη δεκαετία, θα φέρουν οι υφιστάμενες διατέξεις των ασφαλιστικών μνημονιακών νόμων, εάν η κυβέρνηση δεν τις ακυρώσει μέσα από το επικείμενο νέο σχέδιο νόμου για το δημόσιο σύστημα ασφάλισης.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη διάρκεια πρόσφατης ημερίδας της ΑΔΕΔΥ και του Κοινωνικού Πολύκεντρου για το ασφαλιστικό ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης.
Ο Σ. Ρομπόλης θυμίζοντας ότι η ρήτρα που εμπεριέχεται στον πρώτο ασφαλιστικό μεταμνημονιακό νόμο (Ν.3868/2010 ή νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη) και η οποία εξακολούθησε να βρίσκεται σε ισχύ και με τον νόμο Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016) συνδέει το ασφαλιστικό με το προσδόκιμο ζωής και τόνισε: «Εάν το συγκεκριμένο άρθρο δεν καταργηθεί τότε μέσα στην περίοδο 2021 -2030 το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά έτος».

Σήμερα το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη είναι το 67 έτος της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης.

Εφόσον ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη μνημονιακή ρήτρα και με δεδομένο ότι το προσδόκιμο ζωής παρουσίασε αύξηση, όπως ανέφερε ο Σ. Ρομπόλης, τα τελευταία χρόνια, τότε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη και μειωμένη σύνταξη θα πρέπει να αυξηθούν στα 68 και στα 63 έτη αντίστοιχα.

Ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου πρόσθεσε ότι εάν γίνει προβολή έως το 2060 το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται κατά πέντε χρόνια. Εάν λοιπόν η εν λόγω μνημονιακή ρήτρα δεν καταργηθεί θα πρέπει το 2061 η κυβέρνηση της εποχής να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 72 έτη.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();