πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

ΔΣ Αθήνας -Ιδιωτικοποίηση Καθαριότητας: Οριακή πλειοψηφία Μπακογιάννη με ψήφο Βουλγαράκη

Σε έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας οδηγήθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr.
Η σύγκλιση έγινε προκειμένου να ληφθεί απόφαση σχετικό με ψήφισμα  τη αντιπολίτευσης για την απόσυρση του άρθρου 179 του «αναπτυξιακού νόμου»
O κ. Μπακογιάννης ανταποκρίθηκε στο αίτημα 20 δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης και συγκάλεσε συνεδρίαση ΔΣ.
Με οριακή πλειοψηφία και με ψήφο-στήριξη από Βουλγαράκη, το ψήφισμα –πρόταση της αντιπολίτευσης για την απόσυρση του άρθρου 179, δεν πέρασε. Συγκεκριμένα, η ψηφοφορία είχε το εξής αποτέλεσμα:
Παράταξη Μπακογιάννη (20) και Βουλγαράκης (1) καταψήφισαν.
Από πλευράς αντιπολίτευσης υπερ της κατάργησης του άρθρου 179 ψήφισαν: Ανοιχτή Πόλη, 3 από τους 6 δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Γερουλάνου (απουσίαζαν Γερουλάνος, Αποστολόπουλος, Αγγελόπουλος), οι δυο παρατάξεις του Ανταρσία, το ΚΚΕ και 3 από τη Χ.Α.
Μετά το αποτέλεσμα, η Ανοιχτή Πόλη, σχολίασε:
«Η Ανοιχτή Πόλη ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του σημερινού δημοτικού συμβουλίου, όπως έκαναν και άλλες δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, εκφράζοντας τη δικαιολογημένη ανησυχία των εργαζομένων του δήμου αλλά και των κατοίκων της πόλης απέναντι στην προωθούμενη από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση κρίσιμων δημοτικών υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, το πράσινο και ο ηλεκτροφωτισμό. Παρά τη στήριξη της αντιπολίτευσης, το ψήφισμα που προτείναμε δεν εγκρίθηκε αφού η πλειοψηφούσα παράταξη του κ. Μπακογιάννη επιλέγει να αντιμετωπίσει το επίμαχο άρθρο με όρους «ενηλικίωσης» και προσαρμογής στην πραγματικότητα. Ωστόσο, ενηλικίωση σημαίνει ανάληψη ευθύνης απέναντι στις υποχρεώσεις σου, τη στιγμή που η κυβερνητική ρύθμιση συνιστά επίθεση στη δυνατότητα των δήμων να αναλαμβάνουν τις δικές τους. Είναι πλέον καθαρή η διάκριση ανάμεσα στις αντιτιθέμενες πολιτικές και τα προγράμματα. Εμείς θα είμαστε σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων και του συμφέροντος των κατοίκων της πόλης, ακόμα και μετά από την ενδεχόμενη ψήφιση του άρθρου».
Η τοποθέτηση Μπακογιάννη
Το μήνυμα ότι η σημερινή μέρα δίνει τη δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση να ενηλικιωθεί, να βγει μπροστά με  αυτοπεποίθηση και να αναλάβει τις ευθύνες της  απέναντι στους δημότες για μια καθαρή Αθήνα έστειλε ο Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση. Τόνισε ότι «η κόκκινη γραμμή που μας ενώνει όλους είναι η προστασία και η στήριξη των εργαζομένων»
Ο δήμαρχος Αθηναίων στην παρέμβαση του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τι κάνει αυτός ο νόμος; Δεν μας λέει πηγαίνετε με ιδιώτη ή μην πάτε με ιδιώτη. Δεν μας λέει να κρατήσουμε ή να μην κρατήσουμε το δημόσιο χαρακτήρα. Μας λέει το εξής: Ενηλικιωθείτε, μεγαλώστε, αναλάβετε τις ευθύνες σας. Εκλεγμένοι είστε. Εκλεγμένοι δήμαρχοι, εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι. Βγάλτε το κεφάλι σας μέσα απ την άμμο για να μπορείτε να σταθείτε απέναντι στους πολίτες που σας εξέλεξαν. Σήμερα λοιπόν είναι μία μέρα Δημοκρατίας. Σήμερα απελευθερωνόμαστε.  Ας το κρατήσουμε αυτό,  έχει τη σημασία του. Και βεβαίως η σημερινή μέρα, δεν θα έχει από μόνη της κάποια σημασία, αν δεν μιλήσουμε για το αύριο. Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε και θετικά. Να μιλήσουμε για το πού θέλουμε να πάει αυτή η πόλη, να μιλήσουμε για το πώς θα ανταποκριθούμε στα προβλήματα των Αθηναίων που σήμερα διαμαρτύρονται  – και δικαίως-  γιατί η πόλη αυτή παραμένει βρώμικη».
Όπως ανέφερε ο Κώστας Μπακογιάννης «από την 1η Σεπτεμβρίου εμείς ακολουθούμε ένα ξεκάθαρο επιχειρησιακό σχέδιο, έχουμε ένα σαφή προγραμματισμό. Ξέρετε ποιά είναι η αφετηρία των προσπαθειών μας. Θα σας φανεί ίσως περίεργο. Μια  συζήτηση που είχαμε κάνει προεκλογικά με έναν εργαζόμενο της καθαριότητας, ο οποίος νομίζω ότι είναι και σήμερα εδώ. Μπορεί κάποιοι από σας να θυμάστε ότι τότε, σε μία δημόσια μου ομιλία, είχα πει ότι οι εργαζόμενοι της καθαριότητας του δήμου Αθηναίων πολεμάνε με ξύλινα σπαθιά. Ξέρετε τι μου απάντησε αυτός ο εργαζόμενος; Μου λέει «ναι λοιπόν δώσε μας σιδερένια σπαθιά και θα δεις τι μπορούμε να κάνουμε”.  Αυτή ακριβώς είναι η δική μας λογική. Έχουμε δε ήδη τα πρώτα θετικά δείγματα»
Μιλώντας για την προσπάθεια που ήδη άρχισε στο Δήμο  Αθηναίων επεσήμανε: «Αναφέρω για παράδειγμα το πλύσιμο των κάδων το οποίο ξεκίνησε από τη δεύτερη εβδομάδα και προχωράμε με ένα συγκεκριμένο προγραμματισμό.  Μέσα στον επόμενο μήνα θα προμηθευτούμε τις στολές για τους εργαζόμενους, στολές οι οποίες έχουν εξαιρετική σημασία, για την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων μας. Περιμένουμε περίπου 380 νέους εργαζόμενους στο δήμο Αθηναίων. Είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί θα πάρουμε όλοι μία ανάσα. Περιμένουμε την παράδοση του αναγκαίου μηχανολογικού εξοπλισμού. Εδώ, να υπογραμμίσω ότι σε αυτόν περιλαμβάνονται και νέα πλυστικά που τα έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη στην πόλη. Προχωράει ο διαγωνισμός για τους πλαστικούς κάδους. Τον διαγωνισμό για τους σιδερένιους κάδους θα θέλαμε να τον ξαναδούμε για να μπορέσουμε να διπλασιάσουμε τον αριθμό των κάδων που έχουμε σήμερα στην Αθήνα»
Ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι «ποτέ δεν μιλήσαμε για ιδιωτικοποίηση. Μιλήσαμε για συμπράξεις. Είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα. Και προφανώς δεν τίθεται κανένα ζήτημα, μα κανένα,  θέσεων εργασίας. Μη γεννάμε μόνοι μας δράκους, για να τους σφάξουμε μετά. Και μην παίζουμε πολιτικά παιχνίδια  με το ψωμί των ανθρώπων. Το ψωμί των ανθρώπων και δη των ανθρώπων μας,  πρέπει να το τιμάμε, να τιμάμε και εμείς όλοι τη δουλειά μας και να τιμάμε και τους εργοδότες μας, τους εργοδότες όλων μας, που είναι οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες. Κοιτάμε μπροστά με πολύ μεγάλη σιγουριά, περπατάμε μαζί με τους εργαζομένους, θέλουμε να εμβαθύνουμε ακόμα περαιτέρω τη σχέση εμπιστοσύνης».
Ανακοίνωση από ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
«Η σύγκλιση του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας για να συζητήσει την πρόταση των συνδικάτων των εργαζόμενων να αποσυρθεί το άρθρο 179 του “αναπτυξιακού νόμου” της κυβέρνησης, με το οποίο προχωράνε απρόσκοπτα οι ιδιωτικοποιήσεις στην καθαριότητα, το πράσινο, τον ηλεκτροφωτισμό και τις τεχνικές υπηρεσίες, ήταν αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων και των απεργιών στους Δήμους. Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και όλες οι άλλες παρατάξεις της αριστερής αντιπολίτευσης ζητήσαμε την σύγκλιση. Τελικά και η παράταξη του ΚΙΝΑΛ με επικεφαλής τον Γερουλάνο ζήτησε επίσης την σύγκλιση και έτσι διαμορφώθηκε ο αριθμός των 20 που ανάγκασαν το Μπακογιάννη να το πραγματοποιήσει.
Στη ψηφοφορία, η πρόταση που κατέθεσαν τα σωματεία των εργαζόμενων πήρε 20 ψήφους. Η πρόταση απορρίφθηκε με 21 ψήφους των συμβούλων της παράταξης του Δημάρχου Μπακογιάννη,με την ενίσχυση του Βουλγαράκη,
Ερωτηματικά δημιουργεί η στάση ορισμένων δημοτικών συμβούλων της παράταξης του Γερουλάνου, που πρόσκειται στο ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι ενώ υπέγραψαν το αίτημα για την έκτακτη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου τελικά απουσίαζαν!
Ο Δήμαρχος Μπακογιάννης προσπάθησε να διασκεδάσει τις αντιδράσεις των εργαζόμενων, εμφανίζοντας το μαύρο άσπρο, όσον αφορά τις συνέπειες της απελευθέρωσης των τελευταίων εμποδίων για τη σύναψη συμβάσεων με εργολάβους.Τελικά τους γύρισε την πλάτη χαρακτηρίζοντας πάρτι δημοκρατίας το άρθρο 179 ενώ πρόκειται για πάρτι των πλιατσικολόγων των δημοτικών υπηρεσιών. Πόσο υποκρισία χρειάζεται κανείς να διαθέτει για να ισχυρίζεται όπως ο Μπακογιάννης ότι δεν κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας όταν απολύονται 1000 εργαζόμενοι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ;
Τη σκυτάλη θα χρειαστεί να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας το απεργιακό κύμα, που αυτές τις μέρες έδειξε το ποιος έχει τη δύναμη να σταματήσει τις επιθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία τα δίνει όλα στους καπιταλιστές. Είναι οι εργατικοί αγώνες και οι φοιτητικές καταλήψεις που ανοίγουν το δρόμο για να τα πάρουμε όλα πίσω»
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();