πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Απολύονται 62 εργαζόμενοι που απασχολούνταν στη ΔΕΥΑΡ

Συνεδριάζει εκτάκτως αύριο το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης
Την πλέον δυσάρεστη έκπληξη επεφύλασσε η αρχή της νέας χρονιάς για τη ΔΕΥΑΡ, την ώρα που η Επιχείρηση μπαίνει σε ρυθμούς «επανεκκίνησης», αφού, σύμφωνα με πληροφορίες που έφθασαν στη Διοίκησή της, αναρτήθηκε η τελεσίδικη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία δείχνει την πόρτα της εξόδου στους εξήντα δύο υπαλλήλους των πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού και Αρχαγγέλου, οι οποίοι ως γνωστόν βρίσκονται σε έναν συνεχή αγώνα για πάνω από μία δεκαετία!

Η είδηση έγινε γνωστή χθες και επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια-οποία ειρωνεία!-της πολύ όμορφης εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην αίθουσα του Ροδινιού για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΔΕΥΑΡ, η οποία, όπως διεφάνη, είχε σκοπό να σηματοδοτήσει και μία νέα εποχή για την Επιχείρηση,  με τη νέα Διοίκησή της να παρουσιάζει τα σχέδιά της για το μέλλον.
Παρά τη θετική ανταπόκριση των εργαζομένων και τις προθέσεις της νέας Διοίκησης, διάχυτη ήταν στην αίθουσα η βαριά σκιά της εξέλιξης αυτής που έρχεται να «παγώσει» προς ώρας τον ενθουσιασμό για μία νέα αρχή.
Όπως ήταν φυσικό, κατά τους χαιρετισμούς που έγιναν αυτό ήταν και το κυρίαρχο θέμα, με τους εκπροσώπους της νέας Διοίκησης να δεσμεύονται ότι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αρθεί αυτή η αδικία. Μάλιστα, μία πρώτη ενέργεια είναι-από τη στιγμή που μέχρι και χθες αργά το μεσημέρι τουλάχιστον, η Διοίκηση δεν είχε πάρει στα χέρια της επίσημα την απόφαση του Ελεγκτικού-η έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ αύριο, Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, στις 10:30 το πρωί για να γίνει μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης.
Υπενθυμίζεται ότι οι 62 αυτοί εργαζόμενοι, 58 της πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού και 4 από την πρώην ΔΕΥΑ Αρχαγγέλου, παρέμεναν τα τελευταία χρόνια στην Επιχείρηση με ασφαλιστικά μέτρα που είχαν κάνει και με δικαστικές αποφάσεις ενώ πληρώνονταν με διαταγές πληρωμής, μέχρι να βγει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπερ και εγένετο. Ωστόσο, από το κλίμα που δημιουργήθηκε χθες, ειδικά κατά την εκδήλωση για την κοπή της πίτας, ήταν εμφανές ότι η αρνητική αυτή απόφαση του Ελεγκτικού αιφνιδίασε τους πάντες.
Στην εκδήλωση
Ανάμικτα ήταν τα συναισθήματα κατά την κοπή της πίτας της ΔΕΥΑΡ, χθες το μεσημέρι στο Ροδίνι. Από τη μια, η εκδήλωση φάνηκε να έχει και συμβολικό χαρακτήρα για τη νέα Διοίκηση καθώς ήταν εμφανές ότι ήθελε να «πλησιάσει» τους εργαζόμενους, να τους δείξει πόσο σημαντικοί είναι για το μέλλον και την προοπτική της Επιχείρησης και κυρίως να τους μιλήσει για το όραμά της.
Ωστόσο, πριν καν ξεκινήσει, επισκιάστηκε από την εξαιρετικά δυσάρεστη αυτή εξέλιξη την οποία καλείται τώρα να χειριστεί η νέα Διοίκηση στις αρχές της θητείας της.
Παρόντες στην εκδήλωση, εκτός βέβαια από τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΡ, ήταν τα στελέχη και αρκετοί από τους εργαζόμενους της, επίσης οι Αντιδήμαρχοι κ. Τάσος Σπανός και κα Τσαμπίκα Κιαχαγιά-Μαλόγλου, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Βασίλης Παπαοικονόμου, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, η δημοτική σύμβουλος κα Πάττα από την Ιαλυσό κ.α. Την πίτα ευλόγησε ο πάτερ Διονύσιος.
Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Βασίλης Μανέττας, αφού είπε ότι είθισται σε αυτή την εκδήλωση να θέτουν τους στόχους και παρουσιάζουν τη φιλοσοφία τους για τη λειτουργία τους στην Επιχείρηση, είπε προς τους εργαζόμενους ότι η Επιχείρηση δεν είναι ούτε…οι τοίχοι, ούτε τα γραφεία, ούτε τα μηχανήματα αλλά οι άνθρωποι της. Είπε, στη συνέχεια, ότι με πλήρη επίγνωση της κατάστασης που παρέλαβαν, με απόλυτη συγκέντρωση, σοβαρότητα αλλά και υψηλό αίσθημα δικαίου, διαμόρφωσαν ένα νέο οργανόγραμμα ώστε να αξιοποιηθούν όλες οι δυνάμεις και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που έχουν μπροστά. Τόνισε, ακόμη, ότι η ΔΕΥΑΡ μπορεί να αποτελέσει Επιχείρηση-πρότυπο αλλά το κυρίαρχο μήνυμα είναι «δουλειά-δουλειά-δουλειά». Δεσμεύτηκε στη συνέχεια ότι η Διοίκηση θα είναι πάντα στο πλευρό τους, με ανοιχτές τις πόρτες και είπε χαρακτηριστικά: «Θα κάνουμε τη ΔΕΥΑΡ παράδειγμα προς μίμηση, θα κάνουμε το ανέφικτο εφικτό, θα τα καταφέρουμε», αποκαλώντας τους εργαζόμενους «συνεργάτες».
Στο σημείο αυτό, όμως, ο Πρόεδρος δεν θα μπορούσε να μην κάνει αναφορά στη βαριά σκιά που είχε «απλωθεί» πάνω από την αίθουσα. Είπε, λοπόν, ότι η ημέρα σκιάζεται από την απόφαση μίας ειδικής επιτροπής του Ελεγκτικού που θέλει να θέσει τελεσίδικα ορισμένους από τους συναδέλφους τους εκτός ΔΕΥΑΡ. Όπως είπε, είναι συνάδελφοί τους που όλα αυτά τα χρόνια ζούσαν μέσα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια και δήλωσε: «Εμείς, η νέα Διοίκηση, υποσχόμαστε ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια προκειμένου διορθώσουμε αυτή την κατάφωρη αδικία», και ευχήθηκε να οδηγηθούν σε αίσιο τέλος.
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος δεν παρέλειψε να επιστήσει σε όλους την προσοχή ότι μπροστά τους έχουν να αντιμετωπίσουν τεράστια θέματα, τα οποία θα έπρεπε να είναι ήδη λυμένα. Είπε, ακόμη, ότι το 2020 θα είναι πολύ δύσκολο και ήδη οργανώνονται ώστε να μη λείψει νερό από καμία περιοχή. «Στόχος της ΔΕΥΑΡ είναι να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη του πολίτη. Και θα τα καταφέρει», κατέληξε ο κ. Μανέττας.
Εμφανώς επηρεασμένος από τη δυσάρεστη εξέλιξη, απηύθυνε χαιρετισμό, στη συνέχεια, ο Γενικός Διευθυντής της Επιχείρησης κ. Γιώργος Υψηλάντης, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας ότι «όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός γελά». Όπως είπε, κάποιοι συνάδελφοί τους που από το 2006 μέχρι σήμερα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ΔΕΥΑΡ, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν υποστεί μία απίστευτη ταλαιπωρία, έφθασαν σε ένα κομβικό αδιέξοδο και όπως είπε δεν είναι σε θέση να πει αν μπορεί να ξεπεραστεί. Και αυτό συμβαίνει την ώρα που η ΔΕΥΑΡ καλείται να ξεπεράσει τα προβλήματα  της αδράνειας των τελευταίων χρόνων και να ξαναμπεί στην τροχιά της δημιουργίας και της επίλυσης χρόνιων προβλημάτων και να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ανάγκες του κόσμου, των ροδιτών.
«Αλήθεια, πώς θα τα καταφέρουμε ακρωτηριασμένοι κατά το είκοσι πέντε τοις εκατό του σώματός μας;», αναρωτήθηκε ο κ. Υψηλάντης και συνέχισε: «Αλήθεια,  σκέφτηκαν αυτοί που “βγάζουν” τις αποφάσεις τι θα γίνει στην Ιαλυσό, τι θα γίνει στον Αρχάγγελο που η ΔΕΥΑΡ δεν θα έχει πλέον έναν εργαζόμενο; Πού είναι, λοιπόν, το δίκαιο και το λογικό σε όλη αυτή την ιστορία»;
Κλείνοντας, και ο κ. Υψηλάντης είπε ότι θα βρίσκονται στο πλάι των εργαζομένων και θα εξαντλήσουν οποιοδήποτε μέσο έχουν στη διάθεσή τους, και για τους ίδιους αλλά και για το καλό της Επιχείρησης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το θέμα. «Δεν το βάζουμε κάτω. Ίσα-ίσα, τώρα ξεκινάει με μεγαλύτερη ένταση ο αγώνας και σας καλώ όλους να βάλουμε πλάτη σε αυτή την προσπάθεια, γιατί η ΔΕΑΥΡ των εργαζομένων είναι, για  να καταφέρουμε αυτό που ενδεχόμενα οι συγκυρίες δείχνουν ότι είναι ακατόρθωτο»

Για κατάφωρη αδικία έκανε λόγιο στο χαιρετισμό του και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Σπύρος Σπυρόπουλος ενώ η κα Κιαχαγιά-Μαλόγλου είπε με τη σειρά της ότι θα βρίσκονται δίπλα στους εργαζόμενους αυτούς. Στο ίδιο κλίμα μίλησε και ο κ. Σπανός που χαρακτήρισε τους εργαζόμενους «ψυχή της ΔΕΥΑΡ». Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν ο κ. Κολιάδης, ο κ. Παπαοικόνομου κ.α.
Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων κ. Λευτέρης Καρανικόλας ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «αν λέγαμε τις αλήθειες εδώ και χρόνια δεν θα φθάναμε εδώ» και ευχήθηκε να ξεπεράσουν και αυτό το πρόβλημα που προέκυψε.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();