πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου: Ζητούν από 180 εργαζομένους να επιστρέψουν 8.400 ευρώ για ένα… λάθος

Πρόκειται για το επίδομα βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας για τα έτη 2012-2016, το οποίο, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε, κρίθηκε μη νομίμως καταβληθέν

Το βάρος του σε… χρυσάφι καλούνται να πληρώσουν το επίδομα βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας που έλαβαν για τέσσερα χρόνια, 180 εργαζόμενοι στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, καθώς ένα λάθος στις βεβαιώσεις που συνέταξαν οι Οικονομικές Υπηρεσίες, είχε ως αποτέλεσμα να τους επιβληθεί καταλογισμός, και να είναι αναγκασμένοι να επιστρέψουν 8.400 ευρώ ο καθένας.
Η καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αφορά συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα 2012 – 2016, και το ποσό που καταβλήθηκε, μετά από ελέγχους της Δημοσιονομικής Υπηρεσίας Εποπτείας και Ελέγχου του νομού Θεσσαλονίκης, κρίθηκε ως μη νομίμως καταβληθέν, επειδή στις βεβαιώσεις των προϊσταμένων δεν αναγράφηκε η έκφραση «πλήρης και αποκλειστική εργασία», παρά μόνο «αποκλειστική εργασία».

Το πόρισμα του τελευταίου ελέγχου, που εστάλει στο δήμο στις 11 Μαρτίου 2020, προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο θύελλα αντιδράσεων, τόσο από τους θιγόμενους εργαζόμενους, όσο και από τα συνδικαλιστικά σωματεία, που ζητούν ανάκληση της απόφασης του πορίσματος, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα αυτά είναι αδύνατον να επιστραφούν, καθώς οι 180 εργαζόμενοι απασχολούνταν και συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες, που θεωρούνται επικίνδυνες και ανθυγιεινές.

Το λάθος δεν είναι των εργαζομένων

Μιλώντας στο makthes.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης, Κλεοπάτρα Χοροζίδη, τόνισε ότι είναι αδιανόητη η απόφαση του πορίσματος, και θα πρέπει, όπως η Ελεγκτική Υπηρεσία να αναθεωρήσει, καθώς η καταβολή του επιδόματος βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων είναι κεκτημένο και προέκυψε μετά από σκληρούς αγώνες.

«Εμείς δεν μιλάμε για λάθος των οικονομικών υπηρεσιών, αλλά για υπερβάλλον ζήλο των ελεγκτικών μηχανισμών. Η θέση μας από την αρχή είναι ξεκάθαρη. Ούτε ένα ευρώ δεν θα επιστραφεί πίσω, από ένα επίδομα που το δικαιούνται οι συνάδελφοι» δήλωσε η πρόεδρος του συνδικαλιστικού σωματείου.


Εξάλλου, όπως είπε η πρόεδρος κ. Χοροζίδου, πρόκειται για εργαζομένους που δουλεύουν στην καθαριότητα, στο πράσινο, οικοδόμους που είναι δικαιούχοι του επιδόματος. «Δεν χαρίστηκε το επίδομα στους εργαζομένους και το λάθος δεν είναι δικό τους. Η χορήγηση του είναι αποτέλεσμα διεκδικήσεων μια πολλών αγώνων» σχολίασε χαρακτηριστικά η ίδια και πρόσθεσε «δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την τόσο μεγάλη "σπουδή" που έδειξαν οι ελεγκτές, ώστε να θεωρήσουν τόσο βαρύνουσας σημασίας την έλλειψη της λέξης «πλήρους» από τις βεβαιώσεις των προϊσταμένων. Γιατί εκεί έγκειται το " πρόβλημα" κατά αυτούς».

Άμεση κινητοποίηση από τη δημοτική αρχή

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του πορίσματος, η διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, συναντήθηκε με το δήμαρχο Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθη Μανδαλιανό, στον οποίο διεμήνυσε πως η απόφαση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή και πως το λάθος των υπηρεσιών δεν θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Στην παρέμβαση του συνδικαλιστικού σωματείου ανταποκρίθηκε άμεσα ο δήμαρχος, ο οποίος συνέταξε σχετική επιστολή με τις αντιρρήσεις του επί του περιεχομένου του πορίσματος και την έστειλε ήδη στην Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου νομού Θεσσαλονίκης, αναμένοντας την απάντηση της.

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο το καταλογισμό αυτόν. Το έχουμε κάνει γνωστό στην διοίκηση και προς "πάσα κατεύθυνση" γιατί σε διαφορετική περίπτωση αυτό για μας είναι αιτία πολέμου» δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου κ Χοροζίδη.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();