πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Ποια ψηφιακή σύνταξη; Μόνο δυο κατηγορίες αφορά, οι άλλοι… υπομονή

Με μια ακόμη υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα μοιάζει η «δέσμευση» του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, για την έκδοση του 40% των συντάξεων του ΕΦΚΑ, ψηφιακά «μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα» από τον Ιούνιο και μετά.

Στην καλύτερη περίπτωση, πιο σύντομα -και σε καμία περίπτωση άμεσα- θα διεκπεραιώνονται λίγες και συγκεκριμένες συνταξιοδοτικές περιπτώσεις ενώ οι περίπου 160.000 εκκρεμείς αιτήσεις, που ήδη «βαλτώνουν» πάνω από 2 με 3 χρόνια, μπορούν να «περιμένουν».
Όπως προκύπτει από την ανάλυση της απόφασης του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, στη μεγάλη πλειονότητα τους, ψηφιακά και άμεσα θα υποβάλλονται μόνο τα συνταξιοδοτικά αιτήματα. Όμως, σε συντομότερο χρονικό διάστημα, με βάση το αισιόδοξο σενάριο, θα διεκπεραιώνονται μόνο αιτήσεις που αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις κύριων συντάξεων.
Συγκεκριμένα, με την «απόφαση Βρούτση» ορίζεται ότι θα εκδίδονται αυτόματα μέσω της υπηρεσίας ψηφιακής απονομής «ΑΤΛΑΣ» τα αιτήματα μεταβίβασης κύριας σύνταξης αιτία θανάτου του συνταξιούχου και απονομής γήρατος σε δικαιούχους του τ.ΟΓΑ, χωρίς χρόνο διαδοχικής ασφάλισης. Όπως, μάλιστα, προκύπτει από την ανάλυση της Υπουργικής Απόφασης, που έχει ημερομηνία υπογραφής της 27η Απριλίου 2020, ακόμη και οι πρώτες από τις περιπτώσεις αυτές, που θα αρχίσουν να αποδίδονται ψηφιακά, θα γίνουν γνωστές μετά τις 27 Ιουλίου(!) αφού το σχέδιο της «ψηφιακής σύνταξης» για το επόμενο τρίμηνο θα είναι σε πιλοτική εφαρμογή.
Όλα τα υπόλοιπα συνταξιοδοτικά αιτήματα (όπως για τη λήψη σύνταξης γήρατος με ή χωρίς διαδοχική ασφάλιση, αναπηρίας ή χηρείας) φαίνεται ότι για αρκετό καιρό ακόμη θα συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται με τις ίδιες, άκρως χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Παράλληλα, με «ρυθμούς χελώνας» θα συνεχίσουν να διεκπεραιώνονται τα περίπου 160.000 εκκρεμή συνταξιοδοτικά αιτήματα, τα οποία παραμένουν αδιεκπεραίωτα για περισσότερα από 2 με 3 χρόνια.

Αιτήσεις λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εργασίας, οι αιτήσεις για την απονομή σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου, θα αρχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική υπηρεσία Ψηφιακής Απονομής Σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Για κάθε παροχή θα υποβάλλεται ξεχωριστή αίτηση από τους ασφαλισμένους των φορέων, κλάδων, τομέων και λογαριασμών που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.
Οι δικαιούχοι θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική υπηρεσία, αφού προηγουμένως αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών του taxisnet, και θα καταχωρούν τον ΑΜΚΑ τους και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου (email). Όταν θα διαπιστώνεται πρόβλημα κατά την αυθεντικοποίηση, θα ενημερώνονται για τη διόρθωση των προσωπικών τους στοιχείων στο μητρώο του «ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ».
Στη συνέχεια, οι δικαιούχοι θα συμπληρώνουν τις πληροφορίες που ζητούνται ανάλογα με το είδος του αιτήματος στην αίτηση και θα προχωρούν στην υποβολή της. Η ηλεκτρονική υποβολή της θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986. Πιστοποιητικά και Ληξιαρχικές Πράξεις, εφόσον απαιτούνται, θα λαμβάνονται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, χωρίς να απαιτείται προσκόμιση από το Δικαιούχο.
Με την υποβολή της αίτησης, και για το σκοπό της κρίσης των αιτημάτων και τον έλεγχο της απονομής των παροχών, θα είναι απαραίτητη η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του αιτούντος από τον ΕΦΚΑ. Στις περιπτώσεις που, κατά την κείμενη νομοθεσία, η απονομή της παροχής συνδέεται με συγγενικά πρόσωπα του αιτούντος, ο ΕΦΚΑ θα διατηρεί επιπλέον το δικαίωμα του ελέγχου συντάξεων και επιδομάτων που αφορούν άμεσα συγγενικά πρόσωπα (γονείς, σύζυγο, τέκνα) του αιτούντος, προκειμένου να διασταυρώσει τα απαραίτητα στοιχεία κατά την εκτέλεση της επεξεργασίας της αίτησης, καθώς και κατά τη διαδικασία ελέγχου απονομής των παροχών.
Οι ενδιαφερόμενοι, κατ’ εξαίρεση, θα είναι δυνατό να επισκέπτονται το αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, σε περίπτωση αίτησης από δικαστικό συμπαραστάτη ή σε περίπτωση που εν γένει δεν είναι δυνατή η αναζήτηση του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
Ωστόσο, οι αποφάσεις συνταξιοδότησης, οι οποίες, από τα μέσα του καλοκαιριού και μετά θα εκδίδονται άμεσα, όπως αναφέρει η απόφαση (στην πραγματικότητα, πιο σύντομα σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, όπως αναφέρουν κύκλοι του ΕΦΚΑ, που χαρακτηρίζουν το σενάριο αυτό σαν το πλέον «αισιόδοξο»), θα αφορούν μόνο στα αιτήματα μεταβίβασης κύριας σύνταξης αιτία θανάτου του συνταξιούχου και απονομής γήρατος σε δικαιούχους του τ. ΟΓΑ, χωρίς χρόνο διαδοχικής ασφάλισης.
Ακόμη και για τις περιπτώσεις αυτές, όπως αναφέρει η «απόφαση Βρούτση», η έκδοση αυτών των αποφάσεων θα γίνεται βάσει των διαθέσιμων ψηφιακών δεδομένων πληρωμών συντάξεων για τις περιπτώσεις μεταβίβασης και των διαθέσιμων ψηφιακών δεδομένων χρόνου ασφάλισης του πληροφοριακού συστήματος ΑΤΛΑΣ για τις περιπτώσεις απονομής συντάξεων γήρατος. Άρα, εάν δεν είναι διαθέσιμα αυτά τα στοιχεία και αυτά τα αιτήματα θα διεκπεραιώνονται σε… βάθος χρόνου!

Στα αζήτητα οι 160.000 αιτήσεις που εκκρεμούν

Όσον αφορά στις περίπου 160.000 εκκρεμείς συνταξιοδοτικές αιτήσεις, αυτές μπορούν να «περιμένουν», αφού βάσει της υπουργικής απόφασης θα… δύνανται να εντάσσονται στη διαδικασία της «ψηφιακής σύνταξης». Ειδικά για τις αιτήσεις που κατατέθηκαν από το 2017 και μετά (για τις πιο παλιές δεν γίνεται ούτε λόγος στην απόφαση), οι αιτούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν ξανά μέσω διαδικτύου αίτηση, εάν προσκληθούν (!) για να έχουν πιθανότητα να μπουν στο σχέδιο της «ψηφιακής σύνταξης».
Στην απόφαση του υπουργού Εργασίας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «αιτήματα απονομής ή μεταβίβασης σύνταξης που έχουν υποβληθεί από 1/1/2017, έως την έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής υπηρεσίας ψηφιακής απονομής σύνταξης “ΑΤΛΑΣ”, δύναται να εντάσσονται στη διαδικασία απονομής της παρούσας κατόπιν πρόσκλησης των δικαιούχων και την υποβολή νέας αίτησης, στην οποία θα καταχωρείται και η ημερομηνία αρχικής υποβολής για τον υπολογισμό των αναδρομικών που οφείλονται».
Επίσης, στην απόφαση επισημαίνεται ότι το σχέδιο της «ψηφιακής σύνταξης» για τους επόμενους 3 μήνες είναι σε πιλοτική λειτουργία. «Με τη λήξη της πιλοτικής λειτουργίας και την έναρξη της πλήρους παραγωγικής λειτουργίας της ηλεκτρονικής υπηρεσίας ψηφιακής απονομής σύνταξης “ΑΤΛΑΣ”, σύμφωνα με την απόφαση, θα πραγματοποιείται απολογιστικός δειγματοληπτικός έλεγχος σε ποσοστό τουλάχιστον 10% των αποφάσεων».
Οι συνταξιούχοι που επιλέγονται στο δείγμα, θα ενημερώνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους και θα υποχρεούνται εντός 15 ημερών να προσέλθουν στο αρμόδιο υποκατάστημα προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε περίπτωση, δε, μη έγκαιρης προσέλευσης από υπαιτιότητά τους, θα αναστέλλεται η χορήγηση της σύνταξης και θα διακόπτεται η πίστωση του λογαριασμού τους.
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();