πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Καμία αναδρομική χρέωση των Δήμων για τα απορρίμματα που έστειλαν στη Φυλή το 2019 και 2020


Γ. Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής: Είναι στρατηγική μας επιλογή, να επιβραβεύσουμε τους Δήμους που κάνουν ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή
Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» αναφορικά με την κοστολόγηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική και για τις δήθεν νέες αυξήσεις που αποφασίστηκαν από τον ΕΔΣΝΑ, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Πρώτον, να ξεκαθαρίσουμε ότι η εκκρεμότητα για το νέο σχέδιο τιμολόγησης του ΕΔΣΝΑ, υπάρχει από το 2019. Η προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας έπρεπε να το έχει φέρει ως θέμα και να έχει προσαρμόσει την κοστολόγηση με βάση τη νέα ισχύουσα νομοθεσία, αλλά δεν το έκανε. Η σημερινή Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ έπρεπε ως τις 31 Μαΐου να έχει προχωρήσει στην ενέργεια αυτή, κάτι που έκανε για να ανταποκριθεί στα όσα ορίζει η νομοθεσία.
Δεύτερον, δεν  υπάρχει καμία απόφαση για αναδρομική χρέωση των Δήμων, αυτό το ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή. Η απόφαση του ΕΔΣΝΑ για το νέο σχέδιο τιμολόγησης, θα έχει ισχύ από 1-1-2021. Δεν θα επιβαρυνθεί σε περίοδο κρίσης κανένας Δήμος με επιπλέον κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων του. Τονίζουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα πληρώσει κανένας Δήμος αναδρομικά ούτε για το 2019, αλλά ούτε και για το 2020.
Τρίτον, είναι απόφαση τη νέας Διοίκησης της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ να εφαρμοστεί μια τιμολογιακή πολιτική, που θα επιβραβεύει τους Δήμους που κάνουν ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή, τιμολογώντας στο 50% το κόστος κάθε τόνου βιοαπόβλητων ή φυτικών απορριμμάτων που θα έρχεται στη Φυλή, σε σχέση με το κόστος που θα έχει ο κάθε τόνος σύμμεικτων απορριμμάτων. Υιοθετούμε μια τιμολογιακή πολιτική, που ενισχύει την ανακύκλωση και δεν την τιμωρεί, όπως κάποιοι ψευδώς ισχυρίζονται. Είναι στρατηγική μας επιλογή αυτή η πολιτική και έχει ως στόχο ως το 2025, που θα κλείσουμε οριστικά τη χωματερή της Φυλής, να δώσουμε κίνητρα στους Δήμους να στέλνουν λιγότερα σύμμεικτα σκουπίδια στο χώρο αυτό.
Τέταρτον, κανένας δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα οι Δήμοι για το νέο σχέδιο κανονισμού τιμολόγησης. Στις 14 Απριλίου στάλθηκε σε κάθε Δήμο το σχέδιο αυτό και δόθηκε διορία ενός μήνα,  για να σταλούν σχόλια ή παρατηρήσεις, όπως ακριβώς ορίζει η ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΔΑΠΠ/31606/930/08.04.2019 (Β’ 1277) (βλ. άρθρο 4 παρ. 2). Ουδείς Δήμος εξέφρασε μέσα σε αυτό το διάστημα την παραμικρή αντίθεση στο σχέδιο του Κανονισμού. Αντίστοιχα, δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί κάποιων ότι δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα για τις εισηγήσεις του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ, αφού αυτές στάλθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 26 Μαΐου, τρεις ημέρες πριν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ.
Πέμπτον, η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, για να ενισχύσουν τους Δήμους στην προσπάθειά τους να οργανώσουν σύστημα διαλογής βιοαποβλήτων στην πηγή, άρα να μειώσουν την ποσότητα των σύμμεικτων απορριμμάτων που θα στέλνουν στη Φυλή και να πληρώνουν ακόμη λιγότερα χρήματα, τους προμηθεύει ήδη με 80 νέα απορριμματοφόρα και 9000 καφέ κάδους. Και θα υπάρξει άμεσα προμήθεια και νέου εξοπλισμού, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο αυτή η προσπάθεια.
Συμπερασματικά
  1. Δεν υπάρχει αναδρομική χρέωση των Δήμων της Αττικής.
  2. Επιβραβεύονται οικονομικά οι Δήμοι που μειώνουν τα σύμμεικτα απορρίμματα και κάνουν ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή.
  3. Καμία απόφαση δεν παίρνεται χωρίς να έχον προηγουμένως ενημερωθεί αναλυτικά οι Δήμοι, για ένα ζήτημα που τους αφορά άλλωστε άμεσα.
  4. Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής στηρίζει έμπρακτα, παρέχονταςσύγχρονο εξοπλισμό σε όλους τους Δήμους, για να δημιουργήσουν ένα αποτελεσματικό σύστημα διαλογής στην πηγή των βιοαποβλήτων.
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();