πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Αναλυτικά τι πρέπει να ξέρει ο εργαζόμενος και τι ο εργοδότης

Με βελτιώσεις που μειώνουν την επιβάρυνση των εργοδοτών ως προς τις εισφορές, το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ (μισή δουλειά, μισός μισθός, κρατική επιδότηση) κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουνίου και διαρκεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.
Οι εργοδότες που εντάσσονται στο μηχανισμό μπορούν για έναν ή περισσότερους μήνες να μειώνουν το χρόνο της εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50% για μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους.
Στον μηχανισμό μπορούν να ενταχθούν μόνο οι μισθωτοί με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Η μείωση του χρόνου εργασίας έχει ως αποτέλεσμα οι μισθωτοί να χάσουν έως 20% των μηνιαίων αποδοχών τους ενώ η απώλεια θα ανέλθει στο 23% αν συνυπολογιστεί το ποσοστό που χάνει ο εργαζόμενος από την αναλογία επιδόματος αδείας και δώρου Χριστουγέννων.
Από τις περικοπές διασώζονται μόνο όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ (καθαρά 550). Δηλαδή στην περίπτωση που μετά την κρατική αναπλήρωση (60% επί του καθαρού κομμένου μισθού) οι καθαρές αποδοχές υπολείπονται του καθαρού νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, η διαφορά αναπληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για παράδειγμα στα 550 ευρώ καθαρές αποδοχές το κράτος πληρώνει τα 275 με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να μην υποστεί καμία απώλεια.
Στο ίδιο πεδίο εμπίπτουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό έως 800 ευρώ (καθαρά 677 ευρώ) οι οποίοι μετά την αναπροσαρμογή (μείωση μισθού κατά 50% και αναπλήρωση από το κράτος) «πέφτουν» κάτω από το όριο ασφαλείας των 550 ευρώ. Έτσι, για παράδειγμα μισθωτός με μεικτές αποδοχές 700 ευρώ ( καθαρά 592) θα χάσει 42.33 ευρώ ενώ χωρίς την επιδότηση του κράτους έως του ορίου ασφαλείας των 550 ευρώ θα έχανε 118.4 ευρώ.
Οι εργαζόμενοι με μεικτό μισθό από 850 έως 1500 ευρώ θα υποστούν απώλειες από 144 έως 254 ευρώ μηνιαίως (μείωση κατά 20%) ενώ αν συνυπολογίσουμε και τη μείωση από το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων οι μηνιαίες απώλειες θα κυμανθούν από 168 έως 296 ευρώ ( μείωση κατά 23%)
Οι μηνιαίες απώλειες για τους μισθωτούς που αμείβονται με πάνω από 1050 ευρώ μεικτά υπερβαίνουν τα 200 ευρώ.
Πόση ελάφρυνση κερδίζει ο εργοδότης
Στην αρχική μορφή του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ το μη μισθολογικό κόστος βάραινε εξ ολοκλήρου τους εργοδότες, οι οποίοι θα έπρεπε να αναλάβουν την υποχρέωση να καλύπτουν το σύνολο των εισφορών των εργαζομένων, υπολογιζομένων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού παρότι παρείχαν μισή εργασία.
Για παράδειγμα ο μισθωτός των 1000 ευρώ που στοίχιζε αρχικά στην επιχείρηση αν προστεθούν και οι εισφορές 1243 ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος Συνεργασία θα στοίχιζε 860. 95 ευρώ (ποσοστό 66%) με παροχή μισής εργασίας.
Η εικόνα που επικρατούσε στην αγορά ήταν ότι οι επιχειρήσεις δυσφορούν εξαιτίας της επιβάρυνσης των ασφαλιστικών εισφορών και θα αποφύγουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα προτιμώντας να απολύσουν το προσωπικό, όταν τους επιτραπεί από το νόμο.
Με το νέο λίφτινγκ, το μη μισθολογικό κόστος επιμερίζεται ανάμεσα σε κράτος και εργοδότη, προκειμένου να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις και να αποφευχθούν οι απολύσεις. Πλέον, με την υπό ψήφιση αλλαγή, ένα μέρος από το κόστος του εργοδότη το αναλαμβάνει το δημόσιο, ενώ παραμένει ακέραιο το όφελος για τον εργαζόμενο.
Όπως ανακοινώθηκε και αναμένεται να νομοθετηθεί ενισχύεται το πρόγραμμα «Συνεργασία» με 200 εκ. ευρώ τα οποία θα διοχετευτούν ως εξής:
Θα καλύψει η Πολιτεία κατά 60% τις εργοδοτικές εισφορές των εργαζομένων που θα μπαίνουν στο πρόγραμμα «Συν- Εργασία» για το χρόνο που δεν εργάζονται. Η νέα ρύθμιση θα είναι σε ισχύ για 1,5 μήνα από 15 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου.
Μετά την μείωση των εισφορών κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες από 1η Ιουνίου, το συνολικό ποσοστιαίο ασφάλιστρο στο βασικό πακέτο κάλυψης ανέρχεται πλέον στο 39,66% και επιμερίζεται κατά 15,33% στον εργαζόμενο και κατά 24,33% στον εργοδότη. Επομένως στα 1000 ευρώ μεικτό μισθό οι εργατικές εισφορές ανέρχονται σε 153€ και οι εργοδοτικές σε 243€ (24,33%). Καθαρός μισθός προ φόρου 846€. Για τη μειωμένη εργασία, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει:
στον μισθωτό καθαρό μισό μισθό προ φόρου 423€ και σε εισφορές – εργατικές 153€ και εργοδοτικές 170€ – σύνολο 323€ για την περίοδο από 15/6 έως 31/7. Πριν την ελάφρυνση θα πλήρωνε 396€.
Επομένως ο εργοδότης κερδίζει 73€ το μήνα.
Το κράτος καταβάλλει στον εργαζόμενο αναπλήρωση 60% του χαμένου μισθού δηλαδή 254€ και στον ΕΦΚΑ το 60% των εισφορών που αντιστοιχούν στο μισό χρόνο εργασίας, δηλαδή 73€.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();