πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Βγαίνει οδηγός για την καταστατική θέση των αιρετών

Τον οδηγό που ετοίμασε το Υπουργείο Εσωτερικών για την καταστατική θέση των αιρετών συζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ με εισηγητή τον Πρόεδρο της Επιτροπής θεσμών και δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κύριο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο.
Ο κύριος Κωνσταντέλλος χαρακτήρισε τον Οδηγό του Υπουργείου μια πάρα πολύ καλή δουλειά.
Οδηγός θα είναι ανοιχτός δηλαδή θα συμπληρώνεται συνέχεια θα υπάρχει αναρτημένος στο διαδίκτυο στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ και κάθε φορά που θα αλλάζει το νομικό πλαίσιο θα συμπληρώνεται η θα αντικαθίστανται κάποια άρθρα του, έτσι ώστε να είναι πάντα επίκαιρος και χρήσιμος για τους αιρετούς.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο κ. Κωνσταντέλλος ο Οδηγός έχει τρεις ενότητες:
Η πρώτη ενότητα αφορά στα θέματα απολαβών των αιρετών όπως της αντιμισθίας των δημάρχων των αντιδημάρχων και των προέδρων των δημοτικών συμβουλίων, τα έξοδα κίνησης και όλα τα συναφή.

Η δεύτερη ενότητα αφορά το θεσμικό πλαίσιο για τις άδειες και τις διευκολύνσεις για την άσκηση των καθηκόντων των αιρετών.

Και η Τρίτη ενότητα αφορά ένα παράρτημα το οποίο διέπει την νομοθεσία για την λειτουργία των αιρετών αλλά και των αιρετών μέσα από τα θεσμικά της όργανα.

Ο κύριος Κωνσταντέλλος χαρακτήρισε τον οδηγό σχεδόν πλήρη και πολύ καλό εργαλείο στο οποίο όμως πρότεινε η ΚΕΔΕ να ζητήσει την συμπλήρωσή του με τρεις ακόμη ενότητες.

Η πρώτη να αφορά την κατάσταση πόθεν έσχες.
Η δεύτερη την επαγγελματική δραστηριότητα των αιρετών και τα κολλήματα. Και η τρίτη μια περιγραφή των υποχρεώσεων και τα δικαιωμάτων των αιρετών.

Ο κ. Κωνσταντέλλος σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ έχει λάβει πάρα πολλά αιτήματα αιρετών τα οποία όμως είναι θέματα νομοθέτησης. Πρέπει όπως είπε να μπουν σε μια κωδικοποίηση από την Επιτροπή Θεσμών και στη συνέχεια να διεκδικηθούν από την ΚΕΔΕ για να μπουν σε νομικό πλαίσιο.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();