πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

ΚΕΔΕ- ΠΟΕ-ΟΤΑ: Αποφάσεις για «επίδομα κορωνοϊού», ιδιωτικοποίησεις, ΒΑΕ, μονιμοποιήσεις, προσλήψεις

Σε πλήρη επιβεβαίωση του χθεσινού ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr σχετικά με την συνάντηση με την ΚΕΔΕ, προχωρούν με σημερινές τους ανακοινώσεις η ΠΟΕ-ΟΤΑ και  η Κεντρική Ένωση Δήμων. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι υπήρξε συμφωνία με την ΚΕΔΕ σχετικά με το «επίδομα κορωνοϊού», καθώς, όπως τονίζεται, «ήταν κοινή διαπίστωση πως η απόφαση της κυβέρνησης να μην συμπεριλάβει τους εργαζόμενους  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο επίδομα που δόθηκε σε όσους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του κορωνοϊού απαξίωσε την προσφορά των εργαζομένων συνολικά την δύσκολη αυτή περίοδο».

Παράλληλα η Ομοσπονδία επιβεβαιώνει ότι η ΚΕΔΕ τάχθηκε υπέρ της διατήρησης τόσο του καθεστώτος ασφάλισης των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Β.Α.Ε.), όσο και του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε όσους σήμερα το λαμβάνουν και η επέκτασή του σε κλάδους εργαζομένων που δικαιούνται να το λάβουν.
Αναφορικά με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζήτησε:
-Κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των Δήμων και μάλιστα είτε με ισχνές πλειοψηφίες Δημοτικών Συμβουλίων (Άρθρο 178) είτε μέσω Οικονομικών Επιτροπών λόγω των εκτάκτων μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του Κορωνοϊού. Η Κ.Ε.Δ.Ε. αρκέστηκε στην πάγια θέση της για την καταρχήν κάλυψη και στελέχωση με σταθερό και μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α.
-Άμεση κατάργηση της απαράδεκτης και σκανδαλώδους διάταξης που επιτρέπει ένας Δήμος να ενοικιάζει τον μηχανολογικό του εξοπλισμό σε εργολάβους για να τους αναθέτουν υπηρεσίες (π.χ. καθαριότητα). Η Κ.Ε.Δ.Ε. δήλωσε πως αντιλαμβάνεται το δίκαιο του αιτήματος και πως ενδεχομένως μεμονωμένα προβλήματα δεν μπορούν να επιλύονται με τέτοιο τρόπο.
Παράλληλα ζητήθηκε:
-Η διασφάλιση παραμονής και μονιμοποίησης των εργαζομένων που δουλεύουν για πολλά χρόνια στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με αυξημένη μοριοδότηση. Αίτημα με το οποίο η Κ.Ε.Δ.Ε. συμφώνησε από κοινού να ζητήσουμε να ικανοποιήσει η κυβέρνηση.
-Η τακτοποίηση των εργαζομένων που εργάζονται για πολλά χρόνια μέσω Ε.Σ.Π.Α. στους Παιδικούς Σταθμούς και τις Κοινωνικές Δομές των Δήμων.
-Η παραμονή και μονιμοποίηση, με ειδική διάταξη, των περίπου 190 εργαζομένων της Προκήρυξης 3Κ που αν και προσλήφθηκαν με τους οριστικούς πίνακες, μετά την εξέταση των αιτήσεων θεραπείας απολύθηκαν. Η Κ.Ε.Δ.Ε. δεσμεύτηκε και να εξετάσει το αίτημα στην κατεύθυνση ικανοποίησής του.
Τέλος, η ΠΟΕ-ΟΤΑ επιτίθεται κατά του υπουργού Εσωτερικών, τονίζοντας ότι «εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια της Ομοσπονδίας για το γεγονός πως ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος «κρύβεται» ουσιαστικά από την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αποφεύγοντας να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων που απασχολούνται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες πολλές φορές σε αυτή. Έχει ακέραια την ευθύνη των εξελίξεων…», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:
Για την συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με την Κ.Ε.Δ.Ε.
Σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες πριν μεταξύ της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε., επαναλήφθηκε πλέον δια ζώσης η συνάντηση, όπου τέθηκαν τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και για τα οποία ζητήθηκε ξεκάθαρη θέση εκ μέρους της Κ.Ε.Δ.Ε.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων τέθηκαν τα εξής ζητήματα:
  1. Η διατήρηση τόσο του καθεστώτος ασφάλισης των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Β.Α.Ε.), όσο και του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε όσους σήμερα το λαμβάνουν και η επέκτασή του σε κλάδους εργαζομένων που δικαιούνται να το λάβουν. Η Κ.Ε.Δ.Ε. δήλωσε πως τάσσεται υπέρ της θέσης της Ομοσπονδίας μας.
  2. Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. προκειμένου να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες. Αποφασίστηκε από κοινού να ζητήσουμε από την κυβέρνηση πλέον να αρθεί η απαγόρευση των προσλήψεων σε όλους τους εργασιακούς χώρους και υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  3. Κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των Δήμων και μάλιστα είτε με ισχνές πλειοψηφίες Δημοτικών Συμβουλίων (Άρθρο 178) είτε μέσω Οικονομικών Επιτροπών λόγω των εκτάκτων μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του Κορωνοϊού. Η Κ.Ε.Δ.Ε. αρκέστηκε στην πάγια θέση της για την καταρχήν κάλυψη και στελέχωση με σταθερό και μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α.
  4. Άμεση κατάργηση της απαράδεκτης και σκανδαλώδους διάταξης που επιτρέπει ένας Δήμος να ενοικιάζει τον μηχανολογικό του εξοπλισμό σε εργολάβους για να τους αναθέτουν υπηρεσίες (π.χ. καθαριότητα). Η Κ.Ε.Δ.Ε. δήλωσε πως αντιλαμβάνεται το δίκαιο του αιτήματος και πως ενδεχομένως μεμονωμένα προβλήματα δεν μπορούν να επιλύονται με τέτοιο τρόπο.
  5. Η διασφάλιση παραμονής και μονιμοποίησης των εργαζομένων που δουλεύουν για πολλά χρόνια στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με αυξημένη μοριοδότηση. Αίτημα με το οποίο η Κ.Ε.Δ.Ε. συμφώνησε από κοινού να ζητήσουμε να ικανοποιήσει η κυβέρνηση.
  6. Η τακτοποίηση των εργαζομένων που εργάζονται για πολλά χρόνια μέσω Ε.Σ.Π.Α. στους Παιδικούς Σταθμούς και τις Κοινωνικές Δομές των Δήμων.
  7. Την παραμονή και μονιμοποίηση, με ειδική διάταξη, των περίπου 190 εργαζομένων της Προκήρυξης 3Κ που αν και προσλήφθηκαν με τους οριστικούς πίνακες, μετά την εξέταση των αιτήσεων θεραπείας απολύθηκαν. Η Κ.Ε.Δ.Ε. δεσμεύτηκε και να εξετάσει το αίτημα στην κατεύθυνση ικανοποίησής του.
  8. Συμφωνήθηκε να είναι κοινή πρόταση Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και Κ.Ε.Δ.Ε. η σύσταση υπηρεσιών Δημοτικής Αστυνομίας σε όλους τους Δήμους της χώρας, με πρόβλεψη για την πρόσληψη νέων Δημοτικών Αστυνομικών και για την εκπαίδευσή τους.
  9. Κοινή διαπίστωση ήταν πως η απόφαση της κυβέρνησης να μην συμπεριλάβει τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο επίδομα που δόθηκε σε όσους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του Κορωνοϊού απαξίωσε την προσφορά των εργαζομένων συνολικά την δύσκολη αυτή περίοδο.

Τέλος, εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια της Ομοσπονδίας για το γεγονός πως ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος «κρύβεται» ουσιαστικά από την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αποφεύγοντας να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων που απασχολούνται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες πολλές φορές σε αυτή. Έχει ακέραια την ευθύνη των εξελίξεων…
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();