πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Αναδρομικά: Επιστροφές 11 μηνών με 5 ταχύτητες [όλοι οι πίνακες με τα ποσά]

του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ

Πέντε «κλειδιά» ανοίγουν την πόρτα των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους. Σύμφωνα με την απόφαση – πιλότο του ΣτΕ:
1 Οι επιστροφές θα είναι έντοκες για το 11μηνο στους 250.000 συνταξιούχους που έκαναν αγωγές. Ο τόκος είναι 6% το χρόνο και μετράει από την ημερομηνία που κατέθεσαν την αγωγή. Προσοχή: Οι περισσότερες αγωγές είναι του 2018 και 2019, λιγότερες είναι του 2017 και πιο λίγες του 2016. Οπότε τα έντοκα αναδρομικά θα έχουν για τους περισσότερους τόκους 1 ως 2 ετών. Υπάρχουν όμως και περίπου 180 αγωγές από το 2013 ως το 2015 που θα πάρουν αναδρομικά με τόκους 5 ως 7 ετών.

2 Η απόφαση για τα αναδρομικά θα ισχύσει και στο 1 εκατ. συνταξιούχους που δεν έκαναν αγωγές με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που θα έρθει σύντομα, ίσως και μέσα στον Ιούλιο. Για τους μη ενάγοντες όμως τα αναδρομικά θα είναι άτοκα.

3 Κερδισμένοι από την απόφαση – νομοθετική ρύθμιση είναι περίπου 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ, στους οποίους θα επιστραφούν τα Δώρα. Στις κύριες συντάξεις τα Δώρα είναι από 360 ευρώ (χαμηλοσυνταξιούχοι ΟΓΑ) ως και 800 ευρώ το χρόνο, που είναι το πλαφόν Δώρων πριν καταργηθούν το 2013. Στις δε επικουρικές τα Δώρα είναι δύο συντάξεις επιπλέον. Προσοχή: Η επιστροφή δεν σημαίνει μόνιμη επαναφορά Δώρων, αλλά θα είναι μόνον για μία φορά.

4 Η αποκατάσταση των αντισυνταγματικών περικοπών θα γίνει σε δόσεις που μπορεί να φτάνουν και στα 5 χρόνια. Για μικρά ποσά όπως των χαμηλοσυνταξιούχων που έχουν μόνον Δώρα να περιμένουν από τα αναδρομικά, οι δόσεις μπορεί να είναι λιγότερες, ή και εφάπαξ για επιστροφές ως τα 500-600 ευρώ.

5 Ερχεται ξεχωριστή απόφαση αναδρομικών για τους συνταξιούχους του Δημοσίου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που ενδέχεται να έχει αυξημένες επιστροφές πέραν του 11μήνου! Οπως είπε στον «Ε.Τ.» αρμόδιο στέλεχος του e-ΕΦΚΑ, η κρίση που έβγαλε το ΣτΕ για τα αναδρομικά 11μήνου αφορά συνταξιούχους Ταμείων του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή του ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ και τραπεζών, όπως και του ΕΤΑΑ, στους οποίους έχει δικαιοδοσία το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφασίζει για τη συνταγματικότητα ή μη των συνταξιοδοτικών εν προκειμένω διατάξεων. Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου όμως η δικαιοδοσία ανήκει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, απ’ όπου και αναμένεται να εκδοθεί απόφαση για τις ίδιες περικοπές που εξετάστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ολομέλειά του.

Επανυπολογισμός

Οι αποφάσεις του ΣτΕ έκριναν ότι από 13 Μαΐου 2016 και μετά δεν υφίσταται θέμα ακυρώσεων των εν λόγω περικοπών διότι αυτές -κατ’ ουσίαν- νομοθετήθηκαν εκ νέου με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) και ειδικότερα με την παράγραφο 2.α. του άρθρου 14 του νόμου, που λέει ότι «μέχρι την 31.12.2018, οι συντάξεις συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί κατά την 31.12.2014», δηλαδή στο ύψος που είχαν με τις περικοπές. Ο ΕΦΚΑ ήθελε να ισχύσει το άρθρο 14 και πριν το νόμο Κατρούγκαλου, ώστε να νομιμοποιηθούν οι περικοπές για το 2015 και το 2016, αλλά το ΣτΕ απέρριψε τέτοιο σκεπτικό δίνοντας τα αναδρομικά στους συνταξιούχους από Ιούνιο 2015 ως Μάιο 2016 και νομιμοποιώντας τις περικοπές από τα μέσα του 2016 και μετά.

Για κύριες

Η απόφαση του ΣτΕ δίνει αναδρομικά σε κύριες συντάξεις, καθώς για αυτές έγινε η πιλοτική δίκη, πλην όμως δεν μεταβάλλει σε τίποτε τις αποφάσεις του 2015 με τις οποίες οι ίδιες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές και στις επικουρικές συντάξεις. Αν η κυβέρνηση βαδίσει στο «διατακτικό» και στο σκεπτικό της απόφασης, τότε μπορεί να επεκτείνει την ισχύ της για καταβολή αναδρομικών προς το παρόν σε κύριες συντάξεις και Δώρα κύριων συντάξεων και να αφήσει για αργότερα τα αναδρομικά των επικουρικών. Η εκδοχή αυτή υπάρχει αλλά δεν φαίνεται ότι θα εξεταστεί γιατί ο λογαριασμός είναι ο ίδιος, είτε πληρωθεί όλος τώρα είτε ο μισός τώρα (κύριες) και ο μισός (επικουρικές) αργότερα.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();