πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Βγαίνει το πόρισμα της Επιτροπής Κοντιάδη για την μεταρρύθμιση

Αυτήν την εβδομάδα, αναμένεται το πόρισμα της Επιτροπής Κοντιάδη που αφορά στον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων κράτους, περιφερειών και δήμων και την διοικητική μεταρρύθμιση σύμφωνα με ανακοίνωσε που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος από την Πάτρα, κατά την παρουσίαση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι, την επόμενη εβδομάδα, η Επιτροπή Κοντιάδη θα του παραδώσει το πόρισμά της που αφορά στον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων κράτους, περιφερειών και δήμων και στη συνέχεια θα υπάρχει σχετικό νομοσχέδιο «με στόχο η Αυτοδιοίκηση να μετατραπεί σε πόλο κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των πολιτών».

Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή Κοντιάδη έχει αναλάβει:
α) την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας (Περιφερειών και Δήμων), με σκοπό την ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της,

β) την αποτύπωση των αρμοδιοτήτων που διατηρούνται στην Κεντρική Διοίκηση και τις Αποκεντρωμένες μονάδες του κράτους, ώστε να υπηρετείται ο επιτελικός τους ρόλος και ο περιορισμός των ασκουμένων εκτελεστικών αρμοδιοτήτων σε αυτές,

γ) τη μεταφορά αρμοδιοτήτων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών, προκειμένου να διασφαλίζεται η αμεσότερη, εγγύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και των τοπικών, αναπτυξιακών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και άλλων αναγκών.

δ) την πρόβλεψη πλαισίου εξασφάλισης των απαραίτητων οικονομικών πόρων και προσωπικού για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν.

Να θυμίσουμε επίσης ότι η Επιτροπή Κοντιάδη σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο ίδιος ο κ. Κοντιάδης στην ΚΕΔΕ θα αναπτύξει το μοντέλο της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων σε θέματα υγείας και πρόνοιας. Αυτό είχε αποφασιστεί πριν κορονοϊού αλλά έσκασε όπως λέμε στην περίπτωση. Η εκτίμηση ότι οι δήμοι έχουν μια επιχειρησιακή ετοιμότητα στα θέματα πρόνοιας ενισχύθηκε κατά πολύ με την κρίση της πανδημίας.
Από την άλλη βέβαια ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις από τις Περιφέρειες στην εποχή της κρίσης για να αναλάβουν και αυτές ενισχυμένο ρόλο στον τομέα της υγείας.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();