πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Δήμος Χαλανδρίου: Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου για την Αγία Σοφία

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου καταδικάζει με ψήφισμά του την απόφαση του τουρκικού κράτους για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από Μουσείο σε τζαμί και αποφάσισε να αποστείλει το σχετικό ψήφισμα στην UNESCO και σε άλλους Διεθνείς Οργανισμούς, ζητώντας τις απαραίτητες ενέργειές τους για την ανάκληση τής απόφασης και την επαναφορά και διατήρηση του μουσειακού χαρακτήρα του μνημείου.

Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει:
Οι συνθήκες που επέδρασαν, ώστε από το 1934 ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη να λειτουργεί ως Μουσείο, διαμορφώθηκαν ως αποτέλεσμα ισχυρών συμβολικών, ιστορικών και παγκόσμιων αξιών. Αποτέλεσε, όλα αυτά τα χρόνια οικουμενικό μνημείο και από το 1985 έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η απόφαση του τουρκικού κράτους να ανατρέψει μια από τις αποφάσεις-ορόσημο της σύγχρονης Τουρκίας, να θέσει το μνημείο υπό τη διεύθυνση της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων και να λειτουργήσει ως ισλαμικό τέμενος είναι προσβολή όχι μόνο για τους Χριστιανούς κάθε δόγματος, αλλά για το σύνολο του σύγχρονου πολιτισμένου κόσμου.

Η ενέργεια αυτή του προέδρου Ερντογάν γίνεται με τη στήριξη, σιωπηρά η ανοιχτά, ευρέος φάσματος της αντιπολίτευσης και παρά την αντίσταση των προοδευτικών δυνάμεων τής Τουρκίας. Εντάσσεται σε μια γενικότερη κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της τουρκικής άρχουσας τάξης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων τής χώρας μας στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή μας και υποθάλπεται από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Η κίνηση αυτή δεν πρέπει να αποτελεί μια ελληνοτουρκική διένεξη, είναι στην πραγματικότητα καταστρατήγηση τού ιστορικού ρόλου που έχει ένα μνημείο χριστιανικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ενταγμένο στον κατάλογο τής UNESCO. Είναι επομένως σημαντικό να απομονωθούν οι εθνικιστικές και φασιστικές φωνές σε Τουρκία και Ελλάδα.
Τα πολιτιστικά μνημεία είναι φορείς υψηλών συμβολισμών και αποτελούν κοινό κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Είναι φορείς ανθρωπιστικών και διαχρονικών αξιών που δεν πρέπει και δεν μπορεί να υπόκεινται σε αλλοιώσεις και καταστροφές ή να γίνονται εργαλεία προπαγάνδας και επίδειξης κυριαρχίας στο πλαίσιο γεωπολιτικών συσχετισμών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου καταδικάζει την απόφαση του τουρκικού κράτους για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από Μουσείο σε τζαμί και θα αποστείλει το ψήφισμα αυτό στην UNESCO και σε άλλους Διεθνείς Οργανισμούς, ζητώντας τις απαραίτητες ενέργειές τους για την ανάκληση της απόφασης και την επαναφορά και διατήρηση του μουσειακού χαρακτήρα του μνημείου.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();