της Χριστίνας Κοψίνη
Με γεωμετρική πρόοδο θα αυξάνονται οι περικοπές μέχρι τα μέσα Ιουλίου, καθώς θα λήγει το 45ήμερο απαγόρευσης μετά την αναστολή
Σταθερή άρνηση των επιχειρήσεων να χρησιμοποιήσουν τη «Συν-Εργασία», παρότι η κυβέρνηση τους δίνει «γην και ύδωρ» για τη διαχείριση του χρόνου εργασίας
Μήνας των μαζικών απολύσεων φαίνεται ότι θα είναι ο Ιούλιος, και όχι ο Σεπτέμβριος. Οι ενδείξεις από τις κοινοποιήσεις των απολύσεων την πρώτη ημέρα του μήνα προμηνύουν έναν πολύ δύσκολο μήνα για χιλιάδες εργαζόμενους κυρίως από τον τουριστικό κλάδο και το λιανεμπόριο.
Μεγάλα πολυκαταστήματα ανακοίνωσαν ήδη εκατοντάδες απολύσεις, ενώ δεκάδες είναι τα ξενοδοχεία που ζητούν από τους λογιστές να κοινοποιήσουν καταγγελίες συμβάσεων, συχνά στο σύνολο του προσωπικού, καθώς προτιμούν να συνεχίσουν την αναστολή λειτουργίας παρά να ανοίξουν με λειτουργικό κόστος που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν. Καταγγελίες συμβάσεων προετοιμάζουν μεγάλες εταιρείες και ηχηρά ονόματα ιδιοκτητών στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών, ενώ στον χώρο της εστίασης η μείωση του προσωπικού αγγίζει ήδη το 30%.
Ο Αρμαγεδδών των απολύσεων που ξεκίνησε δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στις επίσημες εγγραφές του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, καθώς οι λογιστές έχουν περιθώριο τεσσάρων ημερών για να προβούν στις σχετικές δηλώσεις. Αναμένεται όμως να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, αφού μέχρι τις 15 Ιουλίου λήγει και τυπικά το 45ήμερο προστασίας από τις απολύσεις για το μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων από τις αρχές Μαΐου.
Η έξαρση των απολύσεων σηματοδοτεί την ξεκάθαρη άρνηση των επιχειρήσεων να κάνουν χρήση του πολυδιαφημισμένου μηχανισμού «Συν-Εργασία», με το οποίο το Δημόσιο επιδοτεί μέρος της αμοιβής και των εισφορών. Μάλιστα χθες, το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να προβάλει ακόμη περισσότερο τα πλεονεκτήματα αυτού του μηχανισμού, ανάρτησε νέα εγκύκλιο με την οποία παρέχει «γην και ύδωρ» στις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τη χρήση του χρόνου εργασίας, ο οποίος μια εβδομάδα μπορεί να έχει 25 ώρες, την επόμενη 14, την άλλη 8, την τέταρτη 7.
Χαρακτηριστικό της άρνησης πολλών τουριστικών επιχειρήσεων να επαναλειτουργήσουν με χρήση και των όποιων κινήτρων είναι και η έκκληση του υπουργού Εργασίας προς τους ξενοδόχους με αφορμή τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού. «Πέρα από κάθε προσδοκία η φετινή συμμετοχή στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού ΟΑΕΔ!
Εσπασε το φράγμα των 300.000 αιτήσεων - Καλούμε τις τουριστικές επιχειρήσεις να ενταχθούν στο Πρόγραμμα καθώς από φέτος η αποπληρωμή τους θα γίνεται άμεσα, μόλις σε ένα μήνα», δήλωσε ο κ. Βρούτσης, επιβεβαιώνοντας ότι και σε αυτόν τον τομέα μπορεί οι ελπίδες των τυχερών που θα πάρουν στα χέρια τους την επιταγή διαμονής να αποδειχθούν φρούδες, αφού δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη συμμετοχή των ξενοδόχων για τη φετινή θερινή περίoδο.
Εποχικοί εν αναμονή
Ψυχρολουσία περίμενε και τους εποχικά εργαζόμενους, με δικαίωμα επαναπρόσληψης, που ανέμεναν χθες, 1/7, το άνοιγμα της πλατφόρμας στο supportemployees.services.gov.gr προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις τους για την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ. «Συνάδελφοι, δυστυχώς, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση φάνηκε αναξιόπιστη! Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις που ήταν να ανοίξει σήμερα, μας ενημέρωσαν πως θα ανοίξει στις 7/7/2020», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Γ. Χόντζογλου.
Ομως, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και με την καταβολή του δώρου Πάσχα, μετά την άρνηση πολλών εργοδοτών να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα. «Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας είναι ανύπαρκτο. Δεν κάνει ελέγχους και αναγκαζόμαστε να τους υποκαθιστούμε προκειμένου οι συνάδελφοι να πιέσουν τους εργοδότες για το δώρο Πάσχα που τους αρνούνται», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Δημ. Καραγεωργόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.
«Οχι μόνο δεν σηκώνουν τηλέφωνα στο ΣΕΠΕ, αλλά κι όταν οι εργαζόμενοι ζητούν να γίνει έλεγχος στην επιχείρηση τους παραπέμπουν για τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς», πρόσθεσε περιγράφοντας, παράλληλα, εργοδότες που ζητούν από εργαζόμενους να εισπράξουν από το ATM το ποσό που αντιστοιχεί στο δώρο Πάσχα και να το καταβάλουν στη συνέχεια στο... μαύρο ταμείο της εταιρείας, «αν θέλουν να έχουν και αύριο δουλειά».