πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Xιλιάδες ευρώ θα εισπράξει ο Δήμος Χαλανδρίου από πρόστιμο για υπαίθριες διαφημίσεις

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με την 1093/2020 απόφασή του δικαιώνει πλήρως το Δήμο Χαλανδρίου για την επιβολή προστίμου ύψους 26.412,30 ευρώ σε εταιρεία που προχώρησε παρανόμως στην τοποθέτηση υπαίθριων διαφημίσεων σε πεζόδρομους της πόλης.

Το Διοικητικό Εφετείο απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του προστίμου που είχε ζητήσει η εταιρεία και τη χρέωσε επιπλέον με τα δικαστικά έξοδα του Δήμου.
Ο Δήμος Χαλανδρίου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από τις 19 Οκτωβρίου 2018, κατόπιν εισήγησης του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου, είχε επιβάλει πρόστιμο 26.412,30 ευρώ στην εταιρεία γιατί τοποθέτησε σε 18 σημεία κοινόχρηστων χώρων του Χαλανδρίου υπαίθριες διαφημίσεις.
Στο σκεπτικό της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου σημειώνεται ότι ορθώς ο Δήμος Χαλανδρίου επέβαλε το παραπάνω πρόστιμο, γιατί οι εν λόγω διαφημίσεις «τοποθετήθηκαν κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 2946/2001 (άρθρο 2 παρ. 1 περιπτ. ε΄ που απαγορεύει την προβολή υπαίθριας διαφήμισης σε πεζοδρόμια και κατάστρωμα δρόμων».
Οι αιτιάσεις της εταιρείας ότι δεν κλήθηκε να εκθέσει τις απόψεις της πριν από την επιβολή του προστίμου και ότι αυτό ήταν υψηλό, δεδομένου ότι η ίδια προχώρησε στην απομάκρυνση των διαφημίσεων, απορρίφθηκαν κατηγορηματικά με το σκεπτικό ότι η Διοίκηση του Δήμου είναι υποχρεωμένη να ενεργεί «κατά δέσμια αρμοδιότητα», δεν είναι δηλαδή στη διακριτική της ευχέρεια να κάνει κάτι άλλο, εφόσον η νομοθεσία ξεκάθαρα προβλέπει ότι η τοποθέτηση υπαίθριων διαφημίσεων σε πεζοδρόμια και κατάστρωμα δρόμων είναι παράνομη.
Όπως συνοψίζεται στην απόφαση, ανεξαρτήτως των προθέσεων της, «η αιτούσα ως διαφημιζόμενη προέβαλε δεκαοκτώ (18) υπαίθριες διαφημίσεις σε, απολύτως απαγορευμένα, για την προβολή τους σημεία (καταστρώματα δρόμων και πεζοδρόμια, βλ. άρθρο 2 παρ. 1 περ. ε΄ του Ν.2946/2001), συνεπώς νομίμως επιβλήθηκε σε βάρος της το επίδικο πρόστιμο».
Σχολιάζοντας την απόφαση ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος σημείωσε: «Το Διοικητικό Εφετείο δικαιώνει πλήρως το Δήμο Χαλανδρίου, δικαιώνει τη σημερινή διοίκηση που σήκωσε το βάρος της απόφασης επιβολής προστίμου, απουσία σχεδόν σύσσωμης της αντιπολίτευσης σε εκείνη τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ίσως πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους έναντι των πολιτών όλοι εκείνοι που τότε σιώπησαν. Εμείς παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή σας να υπερασπίζουμε την εικόνα της πόλης έναντι όποιου την επιβουλεύεται και να προασπίζουμε σθεναρά τους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους, κόντρα σε όλα τα συμφέροντα».
Θυμίζουμε ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 19 Οκτωβρίου 2018, η πρόταση του δημάρχου για την επιβολή προστίμου ψηφίστηκε με οριακή απαρτία 21 συμβούλων σε σύνολο 41. Την πρόταση στήριξαν τότε οι δημοτικοί σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης «Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου», των δημοτικών παρατάξεων «Μπορούμε Όλοι Για το Χαλάνδρι», «Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία», και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι Μαρία Λοτσάρη και Πέτρος Αναστασιάδης.
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();