πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Περίεργη αναφορά ΑΠΕ/ΜΠΕ: Οι ΟΤΑ πήραν 707 εκατομμύρια σε 4 μήνες

“Αυτοβούλως” (;) χωρίς να υπάρχει κανένα γεγονός, ενημερωτική ανάρτηση έκανε το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με τίτλο “Περισσότερα από 707 εκατομμύρια ευρώ έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών στους ΟΤΑ το τελευταίο τετράμηνο” αναφέροντας ότι “Περισσότερα από 707 εκατ. ευρώ έχουν λάβει συνολικά οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού από το υπουργείο Εσωτερικών το τελευταίο τετράμηνο ως τακτικές και έκτακτες επιχορηγήσεις, εν μέσω μάλιστα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας εξαιτίας του κορωνοϊού”.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τον Απρίλιο έως και τον Ιούλιο οι 332 δήμοι και οι 13 περιφέρειες της χώρας έλαβαν 602.279.723 ευρώ ως τακτική επιχορήγηση και άλλα 105.330.500 ευρώ με τη μορφή της έκτακτης χρηματοδότησης.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι “τα ποσά αυτά διατέθηκαν όχι μόνο για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων των ΟΤΑ, αλλά, μεταξύ άλλων, και για τις ανάγκες των σχολικών κτιρίων, της κοινωνικής προστασίας από φυσικές καταστροφές, της πυροπροστασίας και φυσικά για κάλυψη των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας” και προσθέτει ότι η παράθεση των σχετικών αριθμών αποδεικνύει, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στις τακτικές επιχορηγήσεις, ότι μήνα με τον μήνα αυτές είναι ολοένα και μεγαλύτερες, παρά τη δοκιμασία που έφερε στα δημόσια οικονομικά ο Covid 19.

Η ανάρτηση αυτή την οποία αναδημοσίευσαν όπως ήταν φυσικό αρκετά site, χωρίς να την ελέγξουν, δημιουργεί τεράστια ανησυχία στους κύκλους της αυτοδιοίκησης όχι μόνο διότι είναι άκρως παραπλανητική, αλλά και γιατί δημοσιεύεται σε μια στιγμή έντονης διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης.

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν καλύψει ένα τεράστιο κομμάτι των αναγκών της πανδημίας έχοντας εισπράξει από το κράτος ένα μικρό μέρος της ζημιάς τους. Μέχρι στιγμής έχουν εισπράξει 75 εκατομμύρια. Αναμένουν με υποσχετική άλλα 60, ενώ μόνο στις αρχές του καλοκαιριού η ζημιά ήδη υπολογιζόταν στα 200 εκ ευρώ. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει υποσχεθεί ότι θα τα καλύψει αλλά δεν το έχει κάνει ακόμη. Ομως οι περισσότεροι τουριστικοί δήμοι έχουν πολύ μεγαλύτερες πραγματικές απώλειες οι οποίες αναμένεταινα καταγραφούν στο Οικονομικό Παρατηρητήριο μέχρι το τέλος του χρόνου.
Επιπρόσθετα οι δήμοι καλούνται να αναλάβουν επιπλέον δραστηριότητες (σχολικές καθαρίστριες) χωρίς να έχει νομοθετηθεί η μεταβίβαση ανάλογων πόρων που υπολογίζεται στα 30 εκατομμύρια περίπου.

Αλλο ένα μεγάλο ζήτημα είναι τα έργα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που έχουν συμβασιοποιηθεί από τους δήμος, αλλά δεν έχουν εκταμιευθεί από το κράτος, δημιουργώντας ένα τεράστιο ποσό ανεξόφλητων υποχρεώσεων για τους δήμους.

Επίσης μεγάλο ζήτημα είναι τα παρακρατηθέντα. Χρέη του κράτους προς τους δήμους που δημιουργούνται κάθε χρόνο από τον υπολογισμό του 50% του εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων που βάση του νόμου αποτελεί την τακτική επιχορήγηση για τους ΟΤΑ. Το ποσό που αποδίδεται υπολογίζεται κάθε χρόνο πριν την εκκαθάριση με αποτέλεσμα να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις όπως αναφέρει η ΚΕΔΕ.

Η ανάμιξη της τακτικής επιχορήγησης των δήμων, που είναι νομικά προσδιορισμένη, με τις έκτακτες επιχορηγήσεις λόγω κορονοϊού, από το ΑΠΕ/ΜΠΕ, αποτελούν ένα ανησυχητικό στοιχείο παραπληροφόρησης του κοινού που αναπαράχθηκε σε πολλά μέσα. Επιπλέον η φράση «σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στις τακτικές επιχορηγήσεις, ότι μήνα με τον μήνα αυτές είναι ολοένα και μεγαλύτερες» είναι καταφανώς ψευδής αφού είναι σταθερά 106 εκ ευρώ και μάλιστα προσδιορισμένη και με Υπουργική Απόφαση και για το 2000 και για το 2001.

Είναι γεγονός που το παραδέχονται όλα τα μέλη της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός ότι τόσο την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όσο και την περίοδο της πανδημίας, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες απόσβεσαν το μεγαλύτερο κομμάτι των κραδασμών και με τεράστια οικονομική επιβάρυνση. Την τελευταία μάλιστα περίοδο κάθε ΠΝΠ στοίχιζε πολύ ακριβά στους δήμους και ιδιαίτερα σε επίπεδο χρηματοροών.

Η συγκεκριμένη δημοσίευση την συγκεκριμένη στιγμή παραπέμπει σε προετοιμασία για πόλεμο επιχειρημάτων στην κοινή γνώμη και αυτό είναι άκρως ανησυχητικό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Διαβάστε εδώ το άρθρο του ΑΠΕ/ΜΠΕ

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();