πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Δημόσιοι υπάλληλοι: Χορήγηση ΜΑΠ και επαναλαμβανόμενα τεστ

Επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Αργοτικής Ανάπτυξης αλλά και του υπουργείου υγείας απέστειλε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Υπουργείου Γεωργίας Αττικής με την οποία αναφέρει:

Μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας, η οποία αποδεικνύει προκλητικά τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που συνεχίζει να παίζει «στα ζάρια» την υγεία του λαού, προκειμένου να μη βάλει σε κίνδυνο τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και εφοπλιστών και σε συνέχεια των ανακοινώσεών μας ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας, η οποία αποτελεί υποχρέωση του εργοδότη.

Πιο συγκεκριμένα, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
1. Να διανεμηθούν άμεσα τα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) που προμηθεύτηκε το ΥΠΑΑ&Τ στους εργαζόμενους, σύμφωνα με το αριθ. πρωτ. 953/83037/13-3-2020 έγγραφο της Δ/νσης Προμηθειών, Διαχείρισης Υλικού και Υποδομών (ΑΔΑ: ΩΗΚ84653ΠΓ-ΑΜΑ), με προτεραιότητα τους συναδέλφους που α. συγκροτούν τα κλιμάκια των
ελεγκτικών μηχανισμών και β. έρχονται σε επαφή με το κοινό.

2. Να προγραμματιστεί άμεσα η προμήθεια μασκών, αντισηπτικών και γαντιών σε επαρκή ποσότητα και όλων των άλλων αναγκαίων μέτρων.

3. Να αναλάβει το ΥΠΑΑ&Τ την ευθύνη της διενέργειας επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σε συνεργασία με τους αρμόδιους δημόσιους φορείς, με προτεραιότητα τους συναδέλφους που α. συγκροτούν τα κλιμάκια των ελεγκτικών μηχανισμών και β. έρχονται σε επαφή με το κοινό.

4. Την τροποποίηση της αριθμ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/124/ΟΙΚ.15984/17-8-2020 εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών (ΑΔΑ: 9ΠΙ946ΜΤΛ6-ΝΟΒ), και πιο συγκεκριμένα:

 Να προστεθεί η διενέργεια επαναλαμβανόμενων τεστ στους δημοσίους υπαλλήλους, είτε επιστρέφουν από άδεια είτε όχι, στο πλαίσιο της πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό (Covid – 19), με ευθύνη τον εκάστοτε δημόσιο φορέα. Εκτός, και αν ο ιός «κολλάει» μόνο σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό δείκτη, ΔΕΝ «κολλάει» στα ΜΜΜ που μετακινούνται σαν παστωμένες σαρδέλες αρκετοί συνάδελφοί μας καθημερινά, ούτε στα αεροπλάνα με 100% πληρότητα, ούτε στα καράβια με 85% πληρότητα από περιοχές με ή χωρίς υψηλό επιδημιολογικό δείκτη!!! Επίσης, πώς είναι δυνατόν να γνωρίζει κάποιος δημόσιος υπάλληλος ότι ήρθε σε επαφή με κρούσμα στην περίπτωση που ήταν ασυμπτωματικός ή πως είναι δυνατόν να γνωρίζει εάν και ο ίδιος είναι ασυμπτωματικός; Με βάση ποιο νομοθετικό πλαίσιο, ζητείται από τους υπαλλήλους να δώσουν στοιχεία στη Διεύθυνση Προσωπικού σχετικά με τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή;
Σελίδα 2 από 4

 Να προστεθεί η δωρεάν χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, κτλ.) στους χώρους δουλειάς, η οποία αποτελεί άλλωστε ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του εργοδότη, σύμφωνα με το ν. 3850/2010. Εκτός και αν επειδή δεν υπήρχε κορωνοιός εν έτη 2010 εξαιρείται η δωρεάν χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας όπως οι μάσκες αλλά συμπεριλαμβάνονται τα αντισηπτικά!!!

 Να αρθεί ο διαχωρισμός μεταξύ των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Δεν είναι δυνατόν να διαχωρίζονται οι υπάλληλοι με βάση α. τον τρόπο μετάβασης στην εργασία τους, β. το εάν κατέχουν θέση ευθύνης ή γ. τα καθήκοντα που εκτελούν. Τέτοιες πρακτικές είναι επικίνδυνες για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων.

ΕΜΕΙΣ, οι δημόσιοι υπάλληλοι και κυρίως οι συνάδελφοι που ήταν και συνεχίζουν να είναι στην πρώτη γραμμή της πανδημίας (ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, ελεγκτικοί μηχανισμοί κτλ.) έχουμε ΑΤΟΜΙΚΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ευθύνης. Το αποδείξαμε την περίοδο της καραντίνας. Πότε επιτέλους η κυβέρνηση της ΝΔ θα αναλάβει την ΕΥΘΥΝΗ που της αναλογεί, η οποία συνεχίζει να επιδίδεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια και μετάθεση των πάντων στην «ατομική ευθύνη»;

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();