πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Το μέλλον του ΟΑΕΔ με αφορμή τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για το μέλλον του ΟΑΕΔ, με αφορμή τις εξαγγελίες

του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Όπως μας ενημέρωσε η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΕΑΔ, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ επιβεβαίωσε σε συνεδρίαση του Δ.Σ. τα χειρότερα σενάρια για τον ΟΑΕΔ. Και οι 3 μονάδες στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός θα προέλθουν από τον ΟΑΕΔ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα έσοδα του ΟΑΕΔ από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, θα μειωθούν κατά 56%, (1,2 δις ευρώ περίπου) ετησίως αν λάβει κανείς υπόψη του και τη μείωση κατά 0,9 που έχει ήδη νομοθετηθεί και ισχύει από 1/6! Για τον ΟΑΕΔ θα μείνουν 700 εκ ευρώ ετησίως μετά και την παρακράτηση του 30% από τον ΕΦΚΑ, όταν ο Οργανισμός χρειάζεται 1,5 δις περίπου για επιδόματα ανεργίας και λοιπά πάγια έξοδα. Να σημειώσουμε επίσης ότι ήδη έχει εμφανιστεί έλλειμμα στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ κατά 180 εκ ευρώ!

Το θέμα, σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σοβαρό και αφορά το άμεσο μέλλον του Οργανισμού. Από τα 2,2 περίπου δις που εισπράττει ο ΟΑΕΔ ετησίως, το 1,5 πηγαίνει στα επιδόματα ανεργίας και στα λοιπά πάγια έξοδα. Αν προχωρήσουν στη μείωση των εισφορών κατά 3 μονάδες ακόμα, συνολικά δηλαδή 3,9 και μείωση των εσόδων του Οργανισμού κατά 1,2 περίπου δις ετησίως, τότε τα πράγματα για τον ΟΑΕΔ και τις πολιτικές που μέχρι σήμερα ασκούσε είναι τελειωμένα.

Είναι πλέον βέβαιο πως ο ρόλος και η φύση του ΟΑΕΔ αλλάζει, είναι καθαρό πως με αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται ο ΟΑΕΔ οδηγείται σε συρρίκνωση, συγχώνευση ή και κλείσιμο. Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και παραχώρησης στους ιδιώτες των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, καθώς και το τέλος της κοινωνικής προστασίας δεν πρέπει να περάσει.

Ύστερα από τα παραπάνω, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλους τους εργαζόμενους να αντιληφθούν το μέγεθος του παραλογισμού των κυβερνητικών επιλογών και να συσπειρωθούν, προκειμένου η αντίδρασή μας να είναι μαζική.

Είναι καθαρό ότι αυτή η υπόθεση μας αφορά όλους, εργαζόμενους ανέργους, κοινωνικούς εταίρους κλπ.

Η αντίδραση πρέπει να είναι καθολική και θα είναι.

 

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

https://adedy.gr/

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();