Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 7η Έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιοποίησε χθες, θεωρεί λίγα τα λεφτά που θα πάρουν πίσω περίπου 1 εκατομμύριο δικαιούχοι στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της κυβέρνησης με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). 

Στο κείμενο συμπερασμάτων οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες διατυπώνουν την άποψη ότι «θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα αναδρομικά όχι μόνο οι περικοπές από τις κύριες συντάξεις, αλλά και το «κούρεμα» στις επικουρικές και στα Δώρα».

Ουσιαστικά η Κομισιόν έρχεται να ενισχύσει τα αιτήματα των συνταξιοδοτικών οργανώσεων αλλά και νομικών κύκλων πέριξ του χώρου της κοινωνικής ασφάλισης, που υποστήριζαν πως η απόφαση του ΣτΕ που «άφηνε» εκτός αναδρομικών τα Δώρα (ύψους 800 ευρώ για κάθε συνταξιούχο) και τις επικουρικές, «σηκώνει» νέο κύμα προσφυγών στα δικαστήρια.

Μάλιστα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, μόλις την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε ως «μαγείρεμα» την απόφαση του ΣτΕ «που δίνει 'ψίχουλα' ως αναδρομικά ποσά, μόνο για τους 11 μήνες, λες και οι νόμοι 4093 και 4051 ήταν τμηματικά και κατά περιόδους, αντισυνταγματικοί (2013-2015, Ιούνιος 15 – Μάιος 16 και όχι μέχρι τέλος του ’18 όπως θα ήταν σωστό και δίκαιο, αφού από 1/1/2019 έγινε πλέον ο επανυπολογισμός».

«Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ανατροπή της τελευταίας  απόφασης του ΣτΕ του Ιουλίου του 2020» ανέφερε το ΕΝΔΙΣΥ και κάλεσε τους συνταξιούχους να κάνουν αγωγές άμεσα, πριν την καταβολή του ποσού των επιστροφών, καθώς μετά παύει κάθε αξίωση.

Εφόσον οι αποφάσεις που θα τελεσιδικήσουν δικαιώσουν τους συνταξιούχους, τότε το κόστος για τα αναδρομικά θα ανέλθει στα 2 δισ. ευρώ, όταν η κυβέρνηση έχει υπολογίσει αυτή τη δαπάνη σε 1,4 δισ. ευρώ.

Εκκρεμείς συντάξεις

Εκτός από τα αναδρομικά, οι «αστερίσκοι» της Κομισιόν έχουν να κάνουν και με το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων που λιμνάζουν στα γραφεία του e- ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τα όσα έχει παρουσιάσει το υπουργείο Εργασίας στους Θεσμούς, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος της κάλυψης του 30% των βασικών συνταξιοδοτικών αιτήσεων που έχουν υποβληθεί σε ψηφιακή επεξεργασία (από όλες τις ψηφιακές υποβληθείσες βασικές αιτήσεις συνταξιοδότησης) έως τα τέλη Ιουνίου 2020.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές θα δώσουν στο τέλος Οκτωβρίου νέο χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης του «στοκ» των αιτημάτων συνταξιοδότησης, όπως και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους παραμένουν σταθερά πάνω από τα επίπεδα του 1,5 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η ελληνική πλευρά είχε δεσμευτεί ότι θα τις μηδενίσει.

https://www.insider.gr/