Χαμηλότερος των προσδοκιών, αλλά πολύ σημαντικός διάλογος για την μεταρρύθμιση (αρμοδιότητες) ξεκινάει με τα μίνι συνέδρια της ΚΕΔΕ.
Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Δ. Παπαστεργίου ενημέρωσε το Δ.Σ. για την επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, με την οποία ζητά να ξεκινήσει διάλογος προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η κατάρτιση ενός νέου νομοσχεδίου με στόχο την αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους και της αυτοδιοίκησης, με στόχο την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ μετά από πρόταση του Προέδρου απάντησε θετικά στην πρόσκληση για διάλογο. Επισημάνθηκε ότι αν και ακόμη δεν έχει παραδοθεί από την Επιτροπή Κοντιάδη το κείμενο με τις θέσεις του ΥΠ.ΕΣ., η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει άμεσα στην επικαιροποίηση των δικών της θέσεων, στη βάση αποφάσεων προηγούμενων συνεδρίων της, πάνω σε βασικούς πυλώνες όπως είναι το ξεκαθάρισμα των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων και η κατανομή νέων αρμοδιοτήτων, μαζί με τους αντίστοιχους πόρους αλλά και το αναγκαίο προσωπικό που θα πρέπει να συνοδευτούν. Αλλά και τα ζητήματα που αφορούν τα πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα, την υγεία, την παιδεία, κλπ.
Αν και οι τόνοι παραμένουν χαμηλοί υπάρχει μια υποβόσκουσα σύγκρουση με τις Περιφέρειες καθώς μιλάμε και για αρμοδιότητες και για πόρους. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί και σκληρές εκφράσεις από τους δημάρχους καθώς εκείνοι νιώθουν από την μία ως επαίτες και από τη άλλη να νιώθουν να καπελώνονται από τις επιλογές των Περιφερειαρχών.
Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου ναι μεν πολλές αρμοδιότητες δεν ανήκουν στο Δήμο αλλά όταν κάτι δεν πάει καλά (πχ τα νοσοκομεία) στους δημάρχους τρέχει ο κόσμος για να λύσει το πρόβλημά του.
Οι θέσεις της ΚΕΔΕ θα τεθούν υπόψη των αυτοδιοικητικών στελεχών στις διαδικασίες του συνεδριακού διαλόγου που θα διεξαχθεί σε όλη την Ελλάδα το επόμενο διάστημα, με αφετηρία στις 5 Νοεμβρίου από την Κρήτη, ώστε να υπάρξει ένα τελικό κείμενο που θα απηχεί τις απόψεις για την Αυτοδιοίκηση που όλοι οραματίζονται αιρετοί των δήμων, το οποίο θα κατατεθεί στο διάλογο. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η ΚΕΔΕ θα ζητήσει παράταση στο χρονοδιάγραμμα του διαλόγου που προτείνεται από το ΥΠ.ΕΣ., ως το Δεκέμβριο, κι όχι ως τις 5 Νοεμβρίου που είναι η πρόταση του Υπουργού.
Σύμφωνα πάντως με τα συμφραζόμενα και λόγω κορονοϊού βέβαια που απασχόλησε πολύ τόσο το Υπουργείο όσο και τους δήμους, οι φιλοδοξίες για μια μεγάλη και ουσιαστική μεταρρύθμιση έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο και όπως έχει αφήσει να διαφανεί ο Πρόεδρος κ. Παπαστεργίου μάλλον θα πάμε σε ένα κείμενο που κατ΄αρχήν θα ξεκαθαρίζει (αν το κάνει κι αυτό) τις υπάρχουσες αρμοδιότητες και θα αφήνει ένα παράθυρο για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.
Το σημαντικό πάντως είναι οι αιρετοί που διαμαρτύρονται συνεχώς για την αδυναμία τους να επιλύσουν προβλήματα στην περιοχή τους, λόγω της εξάρτησής τους από τις Περιφέρειες και το κράτος να καταθέσουν προτάσεις και να αναδείξουν προβλήματα για να αποδοθούν με ένταση τουλάχιστον τα καθολικά οριζόντια ζητήματα. Ενα σημαντικό πρόβλημα π.χ. που το βάζουν όλοι στο τραπέζι είναι τα ΣΒΑΚ και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ενα άλλο ζήτημα είναι τα σχολεία, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τα χωροταξικά τους ζητήματα.