πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Δημόσιο -κορωνοϊός: Νέα εγκύκλιος για τηλεργασία, λειτουργία υπηρεσιών (έγγραφο)

ΕΓΚΥΚΛΙΟ  για τον τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου και τις άδειες σε ευπαθείς ομάδες εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Με την εγκύκλιο παρατείνεται επ’ αόριστον η υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 40% στην Αττική. Συγκεκριμένα: «Από τη Δευτέρα 5.10.2020 και μέχρι νεοτέρας ενημέρωσης από την Υπηρεσία μας εξακολουθεί και ισχύει για τους υπαλλήλους των υπηρεσιών του Δημοσίου που εδρεύουν στην Περιφέρεια Αττικής το μέτρο της υποχρεωτικής παροχής εξ αποστάσεως εργασίας σε ποσοστό 40%.

Για τον υπολογισμό του ποσοστού αυτού υπενθυμίζεται ότι λαμβάνονται υπόψη μόνο οι υπάλληλοι που πραγματικά υπηρετούν στον φορέα και προσέρχονται προς εργασία, οι οποίοι δύνανται να παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, μη υπολογιζομένων των υπαλλήλων που τελούν σε άδεια»

Αναλυτικά:

Α. ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΑΣΚΑΣ

Με την αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 60943/30.9.2020 κοινή υπουργική απόφαση παρατάθηκε έως και τις 12/10/2020 η ισχύς της αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.56435/14.9.2020 απόφασης, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Υπενθυμίζεται ότι στο άρθρο 5Α της εν λόγω απόφασης προβλέπεται ότι κατά την εξυπηρέτηση των πολιτών είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας τόσο από τον πολίτη όσο και από τους υπαλλήλους του Δημοσίου, ενώ στην παρ. 2 του άρθρου 22 προβλέπεται ότι «Οι δημόσιες υπηρεσίες τελούν σε πλήρη λειτουργία. Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Με ευθύνη του οικείου Προϊσταμένου τηρείται ελάχιστη απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων και μεταξύ των υπαλλήλων και των πολιτών».

Ειδικότερα, όσον αφορά την εξυπηρέτηση δικηγόρων σε δημόσιες υπηρεσίες, με την επιφύλαξη των αναφερόμενων στο Κεφάλαιο Ε’ της παρούσας, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 34 του ν. 4194/2013 «Κώδικας Δικηγόρων»: «Η είσοδος στα Υπουργεία και στα δημόσια καταστήματα επιτρέπεται ελεύθερα στους δικηγόρους με επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας, κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανένα χρονικό ή άλλο περιορισμό» (σχετική αριθ. ΔΙΑΔΠ/Φ.Β.10/27509/11.11.2013 εγκύκλιος, ΑΔΑ: ΒΛ1ΨΧ-8Γ8). Ως εκ των ανωτέρω και κατόπιν διαφόρων ερωτημάτων που τίθενται στην Υπηρεσία μας, καθίσταται σαφές ότι η εξυπηρέτηση των δικηγόρων θα συνεχίζει να πραγματοποιείται κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων σε συνδυασμό ωστόσο με τις διατάξεις και τις οδηγίες που έχουν παρασχεθεί με σκοπό την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού (τήρηση αποστάσεων, χρήση μη ιατρικής μάσκας).

Β1. ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ

Στην παρ. 1 του άρθρου 15 του ν.4728/2020 προβλέπεται ότι «Προς τον σκοπό της αποφυγής κινδύνου διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, δύναται, σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού COVID-19, να επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας επιμέρους οργανικών μονάδων μιας δημόσιας υπηρεσίας ή του συνόλου αυτών. Η απόφαση για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας εκδίδεται από τον οικείο Υπουργό ή τους επικεφαλής των αντίστοιχων υπηρεσιών του Δημοσίου μετά από γνώμη του Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, κατ’ εφαρμογή του εκάστοτε ισχύοντος Πρωτοκόλλου Διαχείρισης Κρούσματος της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες». Η απόφαση του προηγούμενου εδαφίου αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, αποστέλλεται στη Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών και αναρτάται στην ιστοσελίδα του οικείου φορέα προς ενημέρωση των πολιτών».

Στις περιπτώσεις εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων, προβλέπεται ρητά ότι πρέπει να διασφαλίζεται η ενημέρωση των πολιτών για το χρόνο αναστολής λειτουργίας επιμέρους οργανικών μονάδων μιας δημόσιας υπηρεσίας ή του συνόλου αυτών, με σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του οικείου φορέα. Διευκρινίζεται ότι η ενημέρωση των πολιτών θα πρέπει να γίνεται και με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο, όπως η τοιχοκόλληση σχετικής ανακοίνωσης σε εμφανές σημείο στο κτήριο του φορέα. Ειδικότερα, σε περιπτώσεις που η προσωρινή αναστολή λειτουργίας αφορά εποπτευόμενους φορείς θα πρέπει να ενημερώνεται σχετικά και ο εποπτεύων φορέας, ενώ σε κάθε περίπτωση η σχετική απόφαση θα αποστέλλεται στην Υπηρεσία μας.

Β2. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

Σας γνωρίζουμε ότι στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ έχει αναρτηθεί πρωτόκολλο διαχείρισης κρούσματος COVID-19 για τους χώρους εργασίας του Δημόσιου τομέα (εξαιρουμένων των Υπηρεσιών Υγείας και των Σχολείων) https://eody.gov.gr/odigies-gia-toys-choroys-ergasias-toy-dimosioy-tomea/.

Κατόπιν των ως άνω οδηγιών:

α) απαιτείται να λάβουν γνώση όλοι ανεξαιρέτως οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας για το ως άνω πρωτόκολλο,

β) η αρμόδια υπηρεσία προσωπικού εκάστης Υπηρεσίας απαιτείται, βάσει των ιδιαιτεροτήτων εκάστης Υπηρεσίας, να εφαρμόσει την παρ. 2 του ως άνω πρωτοκόλλου, ήτοι να προβεί στην κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης, με τη συνδρομή του Ελεγκτή Ιατρού ή του Ιατρού Εργασίας ή των ιατρών που υπηρετούν στην Υπηρεσία, εφόσον υπάρχουν,

γ) να ενημερωθεί ο Ελεγκτής Ιατρός ή ο Ιατρός Εργασίας ή οι ιατροί που υπηρετούν στην Υπηρεσία, εφόσον αυτοί υπάρχουν, προκειμένου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και των γνώσεών τους να συνδράμουν για την αποτελεσματική εφαρμογή των οδηγιών του ως άνω πρωτοκόλλου, αλλά και του σχεδίου δράσης του φορέα.

δ) να οριστεί βάσει των οργανωτικών ιδιαιτεροτήτων κάθε υπηρεσίας συντονιστής διαχείρισης COVID-19.

Γ. ΠΑΡΟΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ

Με την επιφύλαξη των αναφερόμενων στο Κεφάλαιο Ε’ «ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΔΡΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» της εγκυκλίου για τις υπηρεσίες που εδρεύουν στην Περιφέρεια Αττικής, επισημαίνεται ότι για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας εξακολουθούν να ισχύουν τα αναφερόμενα στο Κεφάλαιο ΣΤ’ της αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/126/16136/20-9-2020 εγκυκλίου (ΑΔΑ: ΩΩΔΩ46ΜΤΛ6-2ΞΧ).

Δ. ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Για τη χορήγηση στους υπαλλήλους των ειδικών διευκολύνσεων που έχουν προβλεφθεί στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας εξακολουθούν να ισχύουν τα αναφερόμενα στην αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/126/16136/20-9-2020 εγκύκλιο (ΑΔΑ: ΩΩΔΩ46ΜΤΛ6-2ΞΧ).

Ε. ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΔΡΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως και εξελίσσονται στο Νομό Αττικής, ειδικά για τις υπηρεσίες που εδρεύουν εντός της Περιφέρειας Αττικής, εξακολουθούν να ισχύουν οι οδηγίες που δόθηκαν στο Κεφάλαιο ΣΤ’ της αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/126/16136/20-9-2020 (ΑΔΑ: ΩΩΔΩ46ΜΤΛ6-2ΞΧ) εγκυκλίου και τις διευκρινίσεις που δόθηκαν περαιτέρω με την αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/127/17682/22-9-2020 (ΑΔΑ: ΨΧ6Θ46ΜΤΛ6-8Ε0) εγκύκλιο και ειδικότερα:

1) Από τη Δευτέρα 5.10.2020 και μέχρι νεοτέρας ενημέρωσης από την Υπηρεσία μας εξακολουθεί και ισχύει για τους υπαλλήλους των υπηρεσιών του Δημοσίου που εδρεύουν στην Περιφέρεια Αττικής το μέτρο της υποχρεωτικής παροχής εξ αποστάσεως εργασίας σε ποσοστό 40%. Για τον υπολογισμό του ποσοστού αυτού υπενθυμίζεται ότι λαμβάνονται υπόψη μόνο οι υπάλληλοι που πραγματικά υπηρετούν στον φορέα και προσέρχονται προς εργασία, οι οποίοι δύνανται να παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, μη υπολογιζομένων των υπαλλήλων που τελούν σε άδεια.

2) Εξακολουθούν και ισχύουν τα αναφερόμενα στις αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/124/οικ.15984/17-8-2020 (ΑΔΑ: 9ΠΙ946ΜΤΛ6-ΝΟΒ) και ΔΙΔΑΔ/Φ.69/126/16136/20-9-2020 (ΑΔΑ: ΩΩΔΩ46ΜΤΛ6-2ΞΧ) εγκυκλίους αναφορικά με τα τρία ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων των υπηρεσιών του Δημοσίου στην Περιφέρεια Αττικής (7π.μ-15.00, 8.00π.μ.-16.00 και 9.00π.μ.-17.00) ή και για την παροχή εργασίας σε βάρδιες, ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο λειτουργίας εκάστης δημόσιας υπηρεσίας.

3) Μέχρι τις 12/10/2020:

  • Σε κάθε είδους χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς, επιβάλλεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας. Από την υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται όσοι εργάζονται σε ατομικό χώρο, χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου.
  • Η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού και δύναται να πραγματοποιείται μέχρι τις 16:00 για όσες υπηρεσίες λήγει μέχρι τις 15:00 σύμφωνα με τις γενικώς ισχύουσες διατάξεις.

Ειδικότερα, όσον αφορά την εξυπηρέτηση των δικηγόρων από υπηρεσίες που εδρεύουν εντός της Περιφέρειας Αττικής και δεδομένου αφενός του σκοπού θέσπισης των σχετικών ρυθμίσεων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας και αφετέρου της υποχρέωσης εξυπηρέτησης των δικηγόρων που προσέρχονται στις δημόσιες υπηρεσίες και για λόγους προστασίας της υγείας των εντολοδόχων τους, διευκρινίζονται τα εξής:

Οι δικηγόροι εξυπηρετούνται στις δημόσιες υπηρεσίες κατόπιν προηγούμενου ραντεβού, σε κάθε περίπτωση όμως οι Υπηρεσίες κατά τον καθορισμό των ραντεβού θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των δικηγόρων. Σε περιπτώσεις δε που δικηγόροι προσέρχονται στις δημόσιες υπηρεσίες χωρίς προηγούμενο ραντεβού θα εξυπηρετούνται, μόνο εφόσον διασφαλίζεται η απαιτούμενη απόσταση και δεν υπάρχει συνωστισμός εντός της Υπηρεσίας.

ΣΤ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

  1. Οι αποδέκτες της παρούσας εγκυκλίου παρακαλούνται να την κοινοποιήσουν, με κάθε πρόσφορο τρόπο, στους υπαλλήλους και σε όλους τους φορείς που υπάγονται ή εποπτεύονται από αυτούς.
  2. Οι υπάλληλοι θα απευθύνονται αποκλειστικά στις Διευθύνσεις Προσωπικού, στις οποίες υπάγονται δεδομένου ότι είναι αδύνατη η υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών στις εφαρμοστέες κατά περίπτωση έκτακτου χαρακτήρα ρυθμίσεις από την Υπηρεσία μας.
  3. Εφόσον ανακύπτουν ερωτήματα, τα οποία δεν καλύπτονται από τις οδηγίες που έχουν δοθεί με τις σχετικές εγκυκλίους, οι Διευθύνσεις Προσωπικού αποκλειστικά θα απευθύνονται για περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινίσεις στους τηλεφωνικούς αριθμούς που αναγράφονται στην παρούσα εγκύκλιο. Εναλλακτικά οι Διευθύνσεις προσωπικού θα αποστέλλουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά περίπτωση ως εξής:

Για θέματα του προσωπικού και των Υπηρεσιών του Δημοσίου παρακαλείσθε για την κατά προτεραιότητα αποστολή τυχόν ερωτημάτων στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: hrm@ypes.gov.gr και ειδικά για ερωτήματα που αφορούν υπαλλήλους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού στο info@ypes.gr προς αμεσότερη ανταπόκριση.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται αποκλειστικά στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και στην Δ/νση Προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών στους σχετικούς τηλεφωνικούς αριθμούς που αναγράφονται στις πληροφορίες της εγκυκλίου.

  1. Η Υπηρεσία μας δεν επιλαμβάνεται ερωτημάτων για θέματα της παρούσας εγκυκλίου που αφορούν το πάσης φύσεως ένστολο προσωπικό, τους εκπαιδευτικούς και το διοικητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων, τους εργαζομένους που υπηρετούν στο Υπουργείο Υγείας, σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στις ανώνυμες εταιρείες ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΣΘ, Αττικό Μετρό, ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Εγνατία, καθώς και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς εν προκειμένω αρμόδιοι αποκλειστικά είναι οι φορείς, στους οποίους ανήκουν οργανικά οι εν λόγω υπάλληλοι και δεδομένης της ιδιαιτερότητας και κρισιμότητας των συνθηκών, στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν.
  2. Η παρούσα εγκύκλιος έχει αναρτηθεί κεντρικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, www.ypes.gr, καθώς και στη διαδρομή «Ανθρώπινο Δυναμικό Δημοσίου Τομέα – Ανθρώπινο Δυναμικό».
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();