πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Έξαλλοι οι δήμαρχοι με τον αυταρχισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και με την ΕΕΤΑΑ

Η σταγόνα που ξεχείλισε την αγανάκτηση των αιρετών της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα των μελών της ΚΕΔΕ, θα αποτελέσει προφανώς η αιφνιδιαστική και αυταρχική όπως την χαρακτηρίζουν, απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να σηκώσει 2.000.000 από τους ΚΑΠ για να τα δώσει για προγραμματικές συμβάσεις στην ΕΕΤΑΑ.
Λίγες ώρες μόλις πριν το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ είχε αποφασίσει να αναβάλει το σχετικό θέμα της αίτησης χρηματοδότησης που είχε υποβάλει η ΕΕΤΑΑ καθώς ο νόμος ορίζει ότι χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ. Η ΚΕΔΕ όμως ζήτησε πριν την έγκριση του κονδυλίου των 3.000.000 εκατομμυρίων επιπλέον χρηματοδότησης που ζητούσε η ΕΕΤΑΑ, να λάβει γνώσει των οικονομικών στοιχείων διαχείρισης και να μην δώσει λευκή επιταγή. Και σίγουρα έβαλε το θέμα ότι αυτή η χρηματοδότηση δεν μπορεί να γίνει και αυτή από τους ΚΑΠ καθώς ανήκει στο ΠΔΕ.

Ετσι μετά την αναβολή του θέματος το Υπουργείο Εσωτερικών από μόνο του και χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την απόφαση της ΚΕΔΕ εξέδωσε δική του απόφαση χρηματοδότησης με 2 εκ της ΕΕΤΑΑ από τους ΚΑΠ.

Η απόφαση αυτή που αποτελεί και προσβολή προς το συλλογικό όργανο της Αυτοδιοίκησης που όπως ειπώθηκε έρχεται και σε έναν τομέα που είχε αποτελέσει το πρώτο ίσως σημείο τριβής της νέας διοίκησης της ΚΕΔΕ με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο καθώς εκείνος είχε διορίσει δική του διοίκηση στην ΕΕΤΑΑ παραμονή των εκλογών του νέου ΔΣ της ΚΕΔΕ ενώ το 51% των μετόχων το έχουν οι δήμοι. Ο Υπουργός είχε επικαλεστεί επιστολή της προηγούμενης διοίκησης.

Και η υπόθεση της αιφνιδιαστικής και ίσως παράνομης απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών έρχεται ως κερασάκι στην τούρτα καθώς σε κάθε Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εκφράζεται η αγανάκτηση για τον αυταρχισμό και την ασέβεια με την οποία λειτουργεί το Υπουργείο Εσωτερικών απέναντι στην ΚΕΔΕ. Σειρά νόμων κατατίθενται στην βουλή σχετικά με τους δήμους χωρίς να γνωρίζει τίποτα η ΚΕΔΕ και σειρά αποφάσεων υπογράφονται όπως ειπώθηκε από όλες τις παρατάξεις με άντληση πόρων από τους ΚΑΠ χωρίς την σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Μουράτογλου σημείωσε ο η ΕΕΤΑΑ λαμβάνει κάθε χρόνο από το 2002 2 εκ οριζόντια χρηματοδότηση και δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσιάμης είπε ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕΤΑΑ είναι 3 εκατομμύρια + 1 το πρόγραμμα της Εναρμόνισης + 500.000 οι προγραμματικές ενώ εξασφαλίζονταν από κάθε έργο και τα χρήματα που καλύπτουν και τους συμβασιούχους. Επεσήμανε ότι από τον Φεβρουάριο ετοιμάζεται το πρόγραμμα υποστήριξης των μικρών Δήμων από την τεχνική υπηρεσία της ΕΕΤΑΑ και δεν υπάρχει ακόμη τίποτα, ενώ εξέφρασε και τις φοβίες του για το γεγονός ότι παρά το ότι ο 4412 προβλέπει ότι όλοι οι μηχανικοί που επιθυμούν μπαίνουν στο μητρώο, για την συγκεκριμένη ενέργεια διορίστηκε με παράνομο τρόπο ειδική Επιτροπή.
Ο κ. Τσιάμης θύμισε επίσης ότι το 2018 μπήκαν 1,4 εκ από το ΠΔΕ για την τεχνική υποστήριξη των αδύναμων δήμων και ενώ είναι γνωστό ότι η ΕΕΤΑΑ αξιοποίησε για τον συγκεκριμένο λόγο τα 200.000 ευρώ ουδείς γνωρίζει τι έγιναν τα υπόλοιπα. Εξέφρασε δε τις επιφυλάξεις του για το αν θα τρέξει το πρόγραμμα υποστήριξης των δήμων. Τέλος ο κ. Τσιάμης έθεσε το θέμα της πληροφόρησης των οικονομικών στοιχείων της ΕΕΤΑ, καθώς όπως είπε δεν γνωρίζουν αν έχει πληρωθεί η εναρμόνιση, ποια έργα τρέχουν, τι χρωστάει και τι της χρωστάνε, ενώ η ΚΕΔΕ που είναι και ο βασικός μέτοχος δεν γνωρίζει ότι η ΕΕΤΑΑ αναζητά κτήριο 2.000 τμ για να στεγάσει τις Τεχνικές Υπηρεσίες της.

Λάβρος ήταν στην τοποθέτησή του ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κυρίζογλου ο οποίος είπε ότι η ΕΕΤΑΑ αποτελεί εξάρτημα του Υπουργού Εσωτερικών και με τα κονδύλια από τους ΚΑΠ θα κάνει κουμάντο με τους ανθρώπους του.
Ο κ. Κυρίζογλού θέσε και το ερώτημα γιατί να κάνει τις προσλήψεις η ΕΕΤΑ ενώ τόνισε ότι η επιτροπή του μητρώου στήθηκε για να γίνουν λαθροχειρίες ως ένας μεγάλος αδερφός με τους μηχανικούς στην Αθήνα ενώ η Περιφέρεια θα μείνει απ’ έξω;
Ο κ. Κυρίζογλου μίλησε για ασχήμιες και απρέπειες του Υπουργού στο θέμα του ΔΣ της ΕΕΤΑ και συμπλήρωσε ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην διοίκηση της.

Στην συνέχεια τοποθετήθηκαν οι κ.κ. Καλογιάννης, Ιωακειμίδης, Κωνσταντέλος Μπίρμπας και Παπαναστασίου που όλοι βέβαια συμφώνησαν με την τοποθέτηση του κ. Τσιάμη, αλλά τόνισαν ότι πρέπει να προστατευθούν οι ΚΑΠ.
Ο κ. Παπαναστασίου χαρακτήρισε large πολιτική που γίνεται με τους ΚΑΠ και ό,τι χρειάζεται γενικώς από προγράμματα βουτάμε το χέρι στους ΚΑΠ.

Μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου κάλεσε έκτακτη σύγκλιση του ΔΣ σήμερα στις 16:00 μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η απόφαση όμως του Υπουργείου Εσωτερικών που αγνοεί τον ρόλο της ΚΕΔΕ έρχεται ως κερασάκι στην τούρτα. Και στην υπόλοιπη συνεδρίαση τα μέλη εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για την συμπεριφορά του Υπουργού κ. Θεοδωρικάκου ενώ δεν γνώριζαν ακόμη τις προθέσεις του σε σχέση με το θέμα της ΕΕΤΑΑ.
Οπως σε ανάλογες περιπτώσεις και στα περισσότερα ΔΣ. της ΚΕΔΕ εκφράστηκε η δυσαρέσκεια για το νομοσχέδιο της Ιθαγένειας όπου δεν ελήφθη υπόψη σχεδόν καμία από τις παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ.
Και για την επιτροπή Κοντιάδη που υποτίθεται ότι η ΚΕΔΕ συμμετέχει αλλά και πάλι χωρίς να γνωρίζει τίποτα η ΚΕΔΕ έχει λέει συμπληρωθεί το 75% της δουλειάς, αλλά δεν της κοινοποιήθηκε τίποτα.

Εντωμεταξύ μέσω της επιτροπής θεσμών με επικεφαλής τον κ. Κωνσταντέλλο η ΚΕΔΕ θέλησε να βάλει stop και στην συνεχή μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο στις Επιτροπές καθώς όπως είπαν έχει ξεφύγει το πράγμα από την αναγκαιότητα της «κυβερνησιμότητας» και έχουμε πάει στην απαξίωση του ανώτατου συλλογικού οργάνου. Και αυτό δεν ελήφθη υπόψη από το Υπουργείο στο νομοσχέδιο.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();