πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Συνάντηση Θεοδωρικάκου Παπαστεργίου

Ισχυρή στήριξη στην Αυτοδιοίκηση με επιπλέον 60 εκατ. ευρώ (50 εκατ. στους Δήμους και 10 εκατ. στις Περιφέρειες), καθώς και ρυθμίσεις δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και νομοθετικές ρυθμίσεις για την αξιοποίηση προσωπικού από δομές που δεν λειτουργούν, προσφέρει το υπουργείο Εσωτερικών καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
Τη στήριξη και την πολύ καλή και αποτελεσματική συνεργασία του ΥΠΕΣ προς την Αυτοδιοίκηση επαναβεβαίωσαν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου στη συνάντηση που είχαν νωρίς το απόγευμα.

Στη συνάντηση έγινε συζήτηση για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών των Δήμων, καθώς Προγράμματα, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανακούφιση χιλιάδων συνανθρώπων μας, ενώ επισημάνθηκε ότι η πανδημία δεν θα καθυστερήσει τον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Αυτοδιοίκησης, ο οποίος στην πράξη αποτυπώνεται με την υλοποίηση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Υπενθυμίζεται ότι ήδη στο Πρόγραμμα έχουν ενταχθεί έργα ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Συζητήθηκε, επίσης, η συνεργασία του ΥΠΕΣ με την ΚΕΔΕ για την προετοιμασία και την υλοποίηση της μεγάλης μεταρρύθμισης για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, η οποία θα διαχωρίσει αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και του Κράτους, και θα ενισχύσει την Αυτοδιοίκηση με επιπλέον αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό.

Μετά τη συνάντηση που διήρκεσε μία ώρα και 10 λεπτά, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε:

«Με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου συνεχίζουμε την πολύ στενή συνεργασία που έχει το υπουργείο Εσωτερικών με το σύνολο της Αυτοδιοίκησης.

Περνάμε μια πολύ μεγάλη δοκιμασία και, δυστυχώς, έχουμε μεγάλες απώλειες, απέναντι στον πολύ επικίνδυνο εχθρό, τον κορωνοϊό. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει έναν ισχυρό ρόλο στην αναχαίτιση αυτού του κινδύνου. Η κυβέρνηση, συνολικά και το υπουργείο Εσωτερικών, στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Περιφέρειες.

Παρέχουμε στήριξη με μια έκτακτη οικονομική επιχορήγηση 50 εκατομμυρίων ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (και 10 εκατ. ευρώ στην Περιφερειακή). Κάνουμε νέες ρυθμίσεις που αφορούν τα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από την πλευρά των Δήμων, ώστε να ανακουφιστούν και να στηρίξουν οι Δήμοι, από την πλευρά τους, τους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και καταστήματα που την περίοδο του lockdown δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη. Επίσης, διευκολύνουμε με πολύ σοβαρές ρυθμίσεις τους Δήμους για να αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το προσωπικό τους από υπηρεσίες που έχουν κλείσει, λόγω της πανδημίας, σε Υπηρεσίες και Προγράμματα, όπως είναι το εμβληματικό Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ένα Πρόγραμμα ισχυρής στήριξης ανθρώπων που έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα αφορά τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, αλλά και άλλους πολίτες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και στη δύσκολη αυτή περίοδο έχουν την στήριξη του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ταυτόχρονα είμαστε δίπλα και παρακολουθούμε όλους τους προβληματισμούς της Αυτοδιοίκησης για τη νέα μεταρρύθμιση που ετοιμάζουμε της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, η οποία προβλέπει ενίσχυση των αρμοδιοτήτων, προσωπικού και πόρων της Αυτοδιοίκησης.

Είμαστε δίπλα όλο το υπουργείο Εσωτερικών, αγαπητέ πρόεδρε και παρακολουθούμε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις της ΚΕΔΕ. Έχουμε συμφωνήσει ότι αυτόν τον νόμο τον δημιουργούμε μαζί και θα τον κάνουμε πράξη μαζί. Είναι μια πάρα πολύ κρίσιμη και ουσιαστική μεταρρύθμιση.

Και παράλληλα, δίπλα σε όλη τη δράση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συζητήσαμε αναλυτικά με την ΚΕΔΕ, τον Πρόεδρό της, το θέμα της επιτάχυνσης και της καλύτερης οργάνωσης των έργων του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”.

Έχουν, ήδη, ενταχθεί στο Πρόγραμμα έργα 1,3 δισ. ευρώ και ήδη βρίσκονται σε πορεία απασχόλησης χιλιάδες άνθρωποι. Από τη μια πρέπει να μείνουμε όρθιοι, ισχυροί και ζωντανοί από την κρίση της πανδημίας αλλά στη συνέχεια, πρέπει η οικονομία να είναι σε θέση να λειτουργήσει και τα έργα να πραγματοποιηθούν για το καλό των πολιτών. Είμαστε σε κοινή δράση και κοινή πορεία πώς όλη αυτή η δραστηριότητα θα οργανωθεί.

Η πρώτη φάση των αιτήσεων λήγει στις 31 Δεκεμβρίου αλλά, προφανώς, θα ακολουθήσει και αμέσως επόμενη, ώστε να κάνουμε πράξη -αυτό που και με τον Πρωθυπουργό έχουμε συζητήσει- να μην μείνει ούτε ένας Δήμος, σε ολόκληρη τη χώρα, ο οποίος να μην μετέχει σε αυτό το Πρόγραμμα».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε:

«Η πανδημία βρίσκει την Αυτοδιοίκηση και το υπουργείο Εσωτερικών ενωμένους έτσι ώστε από κοινού να λύσουμε προβλήματα, τα οποία οι συνάδελφοι δήμαρχοι σε όλη τη χώρα αντιμετωπίζουν. Σε καμία περίπτωση όμως, η πανδημία δεν θα πάει πίσω τον υπόλοιπο αναπτυξιακό σχεδιασμό. Σήμερα συζητήσαμε τις λεπτομέρειες αλλά και τις βελτιώσεις του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και το πώς θα μπορέσουμε πραγματικά να βοηθήσουμε και τους μικρότερους Δήμους, αυτούς οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα, δεν έχουν την τεχνική βοήθεια για να μπορέσουν να καταθέσουν αξιόμαχες προτάσεις.

Τέλος, έχουμε ανοικτή μια πολύ μεγάλη κουβέντα με το Υπουργείο και τους συναδέλφους με δέκα συνεδριακές συναντήσεις που κάνουμε διαδικτυακά. Αύριο και μεθαύριο έχουμε ακόμα δύο, έτσι ώστε να σχηματοποιήσουμε πλέον τις τελικές προτάσεις για ένα καινούργιο, σύγχρονο ελληνικό Δημόσιο για σύγχρονους και ισχυρούς Δήμους».

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();