πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ COCA-COLA

Η πολυεθνική COCA COLA θέλοντας να κεντρικοποιήσει το οικονομικό της τμήμα σχεδιάζει τη μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη αφαιρώντας τις συγκεκριμένες εργασίες από τις εγκαταστάσεις της σε όλη την Ελλάδα. Η λειτουργία του νέου τμήματος στη Θεσσαλονίκη θα ανατεθεί σε εργολαβική εταιρεία της οποίας οι εργαζόμενοι δεν θα θεωρούνται εργαζόμενοι της COCA- COLA, δεν θα καλύπτονται από την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας και ότι αυτή προβλέπει. Στο νέο τμήμα υποχρεώνει να μεταφερθούν εργαζόμενοι που αυτή τη στιγμή εργάζονται στην COCA-COLA στα αντίστοιχα τμήματα που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα! Αυτή η απόφαση ξηλώνει λίγο ακόμα το πουλόβερ των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν κατακτηθεί με αγώνες. Συνάδελφοι απ' όλη την Ελλάδα που εργάζονται ορισμένοι για περισσότερο από δέκα χρόνια στην επιχείρηση καλούνται κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο, να ανατρέψουν όποιον σχεδιασμό είχαν κάνει γι' αυτούς και τις οικογένειες τους, υποκύπτοντας στα σχέδια της εργοδοσίας για ευέλικτο και φθηνό εργατικό προσωπικό και αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς της.

Η επίθεση της πολυεθνικής δεν είναι τυχαία, έρχεται σε μια περίοδο έξαρσης της πανδημίας και καθολικού lockdown σε όλη την χώρα.
Μέσα στη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση αποδεικνύεται ότι και στην περίπτωση της COCA-COLA, το κυβερνητικό αφήγημα περί «προστασίας των εργαζομένων» πέφτει στο κενό. Η πανδημία του covid-19 χρησιμοποιείται ως μια μεγάλη ευκαιρία για να αυξηθεί η εκμετάλλευση. Οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι μαζί με τους μεγαλοεργολάβους του κλάδου την εκμεταλλεύονται στο έπακρο για να μην αφήσουν τίποτα όρθιο και να προετοιμάσουν τις συνθήκες που θα τους οδηγήσουν σε ταχύτερη ανάπτυξη των κερδών τους στην περίοδο της ανάπτυξης που θα ακολουθήσει.
Δεν είναι τυχαίο, ότι αυτήν την περίοδο, η κυβέρνηση ετοιμάζει κατά παραγγελία του ΣΕΒ τον νόμο - έκτρωμα για τα εργασιακά, νόμο που επιδιώκει να διαλύσει, ότι έχει απομείνει από τον σταθερό εργάσιμο χρόνο εργασίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στις απειλές της εργοδοσίας, να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες να έρθουν σε επαφή με το επιχειρησιακό σωματείο και με τα κλαδικά συνδικάτα για να μην γίνουμε δούλοι του 21ο αιώνα.
Να μην ξεσπιτωθεί κανένας συνάδελφος. Να απορροφηθεί σε άλλη παρόμοια εργασία στην εγκατάσταση που εργάζεται αυτή τη στιγμή.
Να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη μόνο αν το επιθυμεί ο ίδιος και εφόσον εξασφαλιστούν ευνοϊκές συνθήκες για αυτήν τη μεταφορά.
Η πρόταση να είναι προϊόν διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην εταιρεία και τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου που εμπλέκονται με τις εγκαταστάσεις της COCA-COLA.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();