πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Απίστευτο ! Η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ έδωσε από μόνη της παράταση στη θητεία της έως τα μέσα του… 2022

Πέρα από κάθε όριο και …προηγούμενο , είναι αυτό που αποφάσισε πρόσφατα το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ με την την στήριξη και των παρατάξεων ΣΥΝΑΝ ( του προέδρου Νίκου Τράκα) , ΔΑΚΕ (ΝΔ) και ΔΑΣ (ΚΚΕ). ” Προεξοφλώντας” μόνο αυτό παγκοσμίως ότι για ακόμη 2 σχεδόν χρόνια οι χώρες θα είναι σε ” καραντίνα” ;Όπως καταγγέλλει μ΄ανακοίνωση της , η παράταξη « ΜΕΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στους ΟΤΑ» που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ , το ΓΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε την παράταση της θητείας του για …έναν χρόνο, και το συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αντί για τον Απρίλη του 2021, να γίνει τον Απρίλη του 2022!
Η παράταξη « ΜΕΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στους ΟΤΑ» καταγγέλλει ότι « η απόφαση αυτή είναι αρνητική και στερείται οποιασδήποτε δημοκρατικής νομιμοποίησης».

Και επισημαίνει ότι «ακόμη και η ίδια η Εκτελεστική Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της, δεν αναφέρει τη διάρκεια της παράτασης. Ούτε και οι παρατάξεις που συμφώνησαν δεν τολμούν να το ανακοινώσουν, γιατί γνωρίζουν ότι αυτή τους η απόφαση τους εκθέτει στα μάτια των εργαζομένων, που θέλουν, αυτή την κρίσιμη περίοδο, τα συνδικάτα να αποτελούν το αποκούμπι τους και όχι να έχουν κατεβασμένα «ρολά» και να βρίσκονται σε «καραντίνα»

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καταγγέλλει το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι « δεν μπορεί να επικαλείται ό,τι διασφαλίζει την υγεία των εργαζομένων, «αποστειρώνοντας» τους τέτοιες εποχές από δημοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη των δυνάμεων που θα αντισταθούν στη λαίλαπα αντεργατικών νόμων που περνάει η κυβέρνηση. Δεν πρέπει το εργατικό κίνημα να αφήνει ανοιχτό το δρόμο, στο όνομα της πανδημίας, στην αντεργατική πολιτική και την επίθεση της κυβέρνησης στα εργασιακά δικαιώματα με τέτοιου είδους αποφάσεις που μόνο αδυναμία ανταπόκρισης υποδηλώνουν και συνιστούν ανεπίτρεπτη τακτική.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες της ιστορικής του διαδρομής, έβρισκε τους τρόπους της ζωντανής επαφής του με τους εργαζόμενους. Μην ξεχνάμε τη λαϊκή ρήση ότι «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» και η κυβέρνηση της ΝΔ αυτό μας το δείχνει καθημερινά.
Απαγόρευσε τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο και τις αντιμετώπισε με όργιο καταστολής και υγειονομικής επιβάρυνσης, αφού οι διαδηλωτές τηρούσαν τους υγειονομικούς κανόνες, ενώ οι 6.000 αστυνομικοί αποτελούσαν «υγειονομική βόμβα»! Στην περίοδο του «lockdown», ψήφισε νόμους και διατάξεις που περιορίζουν εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες, ενώ ετοιμάζεται να κατεδαφίσει ό,τι έχει απομείνει, με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που προανήγγειλε ότι θα καταθέσει στη βουλή μέσα στο Νοέμβρη – Δεκέμβρη!

Τη συνεχή οπισθοχώρηση, την αμυντική στάση και την καραντίνα της συνδικαλιστικής δράσης οφείλουμε να αντικαταστήσουμε επειγόντως, αν θέλουμε να μιλάμε για προάσπιση του Δημόσιου Χαρακτήρα των Υπηρεσιών, της Υγείας, της Παιδείας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας γενικά. Ειδάλλως, η απόφαση αυτή εκπέμπει λάθος μήνυμα προς τους εργαζόμενους και αποτελεί αποδοχή του κυβερνητικού πλαισίου, που θέλει τα πάντα να βρίσκονται σε καταστολή!»

Η ΜΕΤΑ-ΟΤΑ , επισημαίνει την πρόταση που είχε καταθέσει και δεν έγινε αποδκετή ,για ολιγόμηνη αναβολή του συνεδρίου – να γίνει το πρώτο 15μερο του Ιουλίου και ζητεί να αναθεωρηθεί η απόφαση που έχει ληφθεί και να προκηρυχτεί το συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τον Ιούλη ή τον Σεπτέμβρη του 2021, δίνοντας μεγαλύτερο χρόνο στα σωματεία για να οργανώσουν τις γενικές τους συνελεύσεις και να προγραμματίσουν τις διαδικασίες εκλογής των αντιπροσώπων.

«Η απόφαση αυτή και οι συνεχείς παρατάσεις των θητειών των οργάνων των πρωτοβάθμιων σωματείων και κυρίως το μήνυμα που εκπέμπουν, ότι δηλαδή αναστέλλεται η συλλογική δράση και οι συλλογικές διαδικασίες των σωματείων, τα οδηγεί στην πλήρη αποξένωσή τους από τους εργαζόμενους και τα καθιστά «διασωληνωμένα» και σε καταστολή, ενώ ανοίγει τον δρόμο στις επιδιώξεις της κυβέρνησης για πλήρη κατάργηση των συλλογικών και «ζωντανών» διαδικασιών και της καθιέρωσης και επιβολής της διαδικτυακής επαφής και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» επισημαίνει και προσθέτει:
΅»Θεωρούμε, τέλος, ότι στις παρούσες συνθήκες θα μπορούσαν οι γενικές συνελεύσεις, για την ανάδειξη των νέων οργάνων των σωματείων και των αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, για το διάστημα δηλαδή από το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους μέχρι τον Ιούλη ή τον Σεπτέμβρη του 2021, να γίνονταν, με την τήρηση όλων των μέτρων υγειονομικής και ατομικής προστασίας, σε ανοιχτούς χώρους, σε μεγάλους κλειστούς χώρους και σε δημοτικά γήπεδα και όπου αυτό θα ήταν αδύνατον, ακόμη και κατά χώρο εργασίας ή υπηρεσία, διασφαλίζοντας την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των εργαζομένων. Το συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα μπορούσε να γίνει σε ένα από τα μεγάλα κλειστά γήπεδα της Αττικής».

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();