πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Έκθεση Πισσαρίδη: Θα αλλάξουν και πάλι προς τα πάνω τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης;

Την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό των ασφαλισμένων έχουν προκαλέσει αυτές τις ημέρες, αφενός οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη για το Ασφαλιστικό και οι καθησυχαστικές δηλώσεις αφετέρου, του αρμόδιου Υπουργείου περί μη μεταβολής κανενός ορίου συνταξιοδότησης.

Παρ’ όλο που η έκθεση, μεταξύ άλλων, αναφερόμενη στην πρόωρη συνταξιοδότηση σημειώνει ότι θα πρέπει όλοι να βγαίνουν στη σύνταξη στα 67 χρόνια χωρίς εξαιρέσεις, καθώς η συνταξιοδότηση νωρίτερα επιβαρύνει όχι μόνο τις δαπάνες αλλά και την οικονομική δραστηριότητα, καθόσον αποθαρρύνει τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γ. Βρούτσης τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και καμία μείωση στις συντάξεις.

Ως γνωστόν πλέον, αρχής γενομένης από την 01.01.2022 τα δεδομένα για την κοινωνική ασφάλιση ανατρέπονται, καθώς καταργούνται οι ευνοϊκές διατάξεις που αφορούν χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν είτε με πλήρη είτε με μειωμένη σύνταξη γήρατος πριν από το 62ο έτος της ηλικίας τους. Ουσιαστικά, θεσπίζεται ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος το 62ο έτος ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος ηλικίας (με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).

Παράλληλα από την 01.01.2021 (με βάση την ισχύουσα νομοθεσία) θα έρθουν αλλαγές και οι ηλικίες συνταξιοδότησης θα αυξηθούν κατά 6 μήνες για σύνταξη με 35ετία από Δημόσιο, Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών και Τύπου και κατά 11 μήνες για σύνταξη με 37ετία από το Δημόσιο με προϋπόθεση την 25ετία ως το 2010.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι: 1) Όσοι ασφαλισμένοι μέχρι τις 31-12-2021 έχουν συγκεντρώσει και τον κατά περίπτωση απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και την προβλεπόμενη ηλικία, θα μπορούν και μετά την 1-1-2022 να συνταξιοδοτηθούν με βάση τα σημερινά ευνοϊκά μεταβατικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Παράλληλα, 2) όσοι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει ή θα συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης μέχρι τις 31-12-2021, ακόμα και όταν συμπληρώνουν τα μεταβατικά ηλικιακά όρια μετά την 1.1.2022, διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με τα μεταβατικά ευνοϊκά ηλικιακά όρια, όπως αυτά προβλέπονται από τον νόμο 4336/2015. Εάν, για παράδειγμα, ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει την 40ετία που απαιτείται για σύνταξη στο 62ο έτος της ηλικίας του και το έτος 2022 θα είναι 60 ετών, θα πρέπει να περιμένει άλλα δύο χρόνια για να συνταξιοδοτηθεί το 2024 με τις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα.

Αντίθετα, όσοι ασφαλισμένοι στην περίοδο των μεταβατικών διατάξεων δεν είχαν συμπληρώσει ούτε το όριο ηλικίας ούτε τα συντάξιμα χρόνια θίγονται από τις ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 1-1-2022. Οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας θα συνταξιοδοτηθούν στα 67 με 15 τουλάχιστον χρόνια ασφάλισης ή στα 62 με μειωμένη σύνταξη ή με πλήρη αν έχουν 40 συντάξιμα έτη.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι, μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έγινε με το ν. 4670/2020, η οποία έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται και προβλέπει τα ανωτέρω όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε να μεταβληθεί κανένα όριο ηλικίας και καθησύχασε όλο τον κόσμο ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει σε σχέση με αυτόν.

Τέλος, αναφορικά με τις προβλέψεις της έκθεσης Πισσαρίδη αναφορικά με το ασφαλιστικό ο Υπουργός ανέφερε ότι αυτές έχουν ήδη ενσωματωθεί στο ν. 4670/2020, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις ανησυχίες σχετικά με αλλαγή στα όρια ηλικίας.

Δικηγορικό Γραφείο «ΝΤΟΥΜΑΤΣΑΣ | ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ & Συνεργάτες», Πανεπιστημίου 42, Τ.Κ. 106 79 Αθήνα, Τηλ. 210 3631640, 210 3641468, email: contact@nglawservices.gr, website: www.nglawservices.gr

https://www.epoli.gr/

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();