πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Ενίσχυση αρμοδιοτήτων ΟΤΑ: Τα φόρτωσαν στην “Επιτροπή Κοντιάδη” και ξεμπέρδεψαν...

“Στις καλένδες” χωρίς χρονοδιάγραμμα παραπέμπεται η πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ, που θα υλοποιούσε η Κυβέρνηση με «βασική κατεύθυνση να περιέλθουν στις Περιφέρειες και τους Δήμους περίπου το 80 % των συνολικών αρμοδιοτήτων που επαφίενται σε ένα Κράτος» , όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωνε ο Υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, στην έναρξη της θητείας.

Από τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, τον Ιούλιο του 2019, όταν έκανε λόγο για τη «νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση», μέχρι τις δηλώσεις του ίδιου πριν λίγες ημέρες στο Υπ. Εσωτερικών ότι η «εμβληματική μεταρρύθμιση (...) έχει ακόμα σημαντική δουλειά προκειμένου να ωριμάσει», ο πολιτικός χρόνος δεν είναι λίγος.

Και όμως, δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα. Ή μάλλον όχι, έγινε κάτι: συγκρότησαν την “Επιτροπή Κοντιάδη”  . Μια Επιτροπή, όπου τώρα επικοινωνιακά “φορτώνουν” τη μη υλοποίηση της δικής τους εξαγγελίας.

 

Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, οι παρεμβάσεις τόσο του Μάκη Βορίδη όσο και του Στέλιου Πέτσα επί του συγκεκριμένου, ήταν συντονισμένες με κοινή κατεύθυνση.

Ο Υπουργός επανειλημμένως (τρεις φορές) σημείωσε, σαν να έλεγε κάτι καινούριο, ότι δεν έχει παραλάβει κείμενο από την Επιτροπή. Λες και δεν το ξέραμε ήδη όλοι ! Αφού, ο ίδιος ο Πρόεδρος, Καθηγητής Ξ.Κοντιάδης, έχει δημοσιοποιήσει  ότι « (...) Η Επιτροπή δεν κατέληξε στην επικύρωση και την επίσημη παράδοση του πορίσματός της στην πολιτική ηγεσία ούτε στην πλήρη επεξεργασία του σχεδίου νόμου που αποτυπώνει τις προτάσεις της. (...) ».

Υπουργός και Αναπληρωτής συγκεκριμένα ανέφεραν:

ΒΟΡΙΔΗΣ: « Εκείνο που βλέπω είναι ότι η συζήτηση για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, πρέπει να σας το πω, πάει πίσω. Γιατί πάει πίσω; Όχι η συζήτηση, μάλλον η συζήτηση πρέπει να επιταχυνθεί, αλλά η ωριμότητα ως προς το παραχθέν αποτέλεσμα για τη συζήτηση αυτή πάει πίσω. Κατ’ αρχάς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο προϊόν το οποίο να έχει παραδοθεί από τη συγκεκριμένη Επιτροπή η οποία έχει δουλέψει. Αυτή τη στιγμή δεν έχει παραδοθεί στα χέρια μου κάποιο κείμενο στο οποίο να δουλέψω. Υπάρχουν ορισμένες σκέψεις, οι οποίες μου έχουν παραδοθεί από την Υπηρεσιακή Γραμματέα, η οποία συμμετείχε και παρακολουθούσε τις εργασίες αυτής της Επιτροπής. Αλλά από εκεί και πέρα αυτό απέχει πολύ από αυτό που θέλω εγώ και από τα νομικά προαπαιτούμενα που πρέπει να υπάρχουν για να γίνει μια τέτοια συζήτηση. Είμαστε ακόμα μακριά από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επομένως, έχει ακόμα δουλειά να γίνει, το λέω για να το ξέρουμε από τώρα, δηλαδή δεν θέλω να μένει η εικόνα ότι υπάρχει ένα κείμενο στο οποίο έχουμε καταλήξει και στο οποίο μπορούμε να κάτσουμε να δουλέψουμε πάνω το κείμενο αυτό. Δεν έχω στα χέρια μου τέτοιο κείμενο. Έχω ορισμένες σκέψεις, οι οποίες όμως στα βασικά ζητήματα, τα νομικά και τα συνταγματικά αλλά, αν θέλετε, και εν γένη τα δικαιοπολιτικά δεν θεωρώ ότι τα αντιμετωπίζουν στο βάθος που τουλάχιστον εγώ επιθυμώ να αντιμετωπιστούν αυτά. Επομένως, εκεί έχουμε δουλειά να κάνουμε, αλλά παραμένει η δέσμευσή μας να εξαντλήσουμε αυτή τη συζήτηση και να προχωρήσουμε και να την ωριμάσουμε και ενδεχομένως και να την διευρύνουμε και θα σας πω όταν μπορέσουμε να είμαστε μόνο γι’ αυτό το θέμα σε ποια κατεύθυνση μπορεί να γίνει η διεύρυνση αυτής της συζήτησης.»

ΠΕΤΣΑΣ:  «Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια καλή μαγιά, αλλά νομίζω ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί που θα θέλαμε (...) άρα θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά εκεί» είπε

 

Τα ερωτήματα είναι πολλά. Τι έκανε η Κυβέρνηση από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα για το θέμα;  

Γιατί η Επιτροπή (που η Κυβέρνηση επέλεξε) δεν παρέδωσε πόρισμα;  Η πολιτική ηγεσία παρακολούθησε, ρώτησε, ενδιαφέρθηκε για την πρόοδο των εργασιών; Έθεσε χρονοδιάγραμμα που η Επιτροπή δεν τήρησε;  Και εντάξει, ο Τάκης Θεοδωρικάκος εκδιώχθηκε από την Κυβέρνηση, όμως ο Θοδωρής Λιβάνιος (που ήταν αρμόδιος Υφυπουργός για την Αυτοδιοίκηση και αναβαθμίστηκε πλέον στο Μαξίμου) τι έπραξε τόσους πολλούς μήνες για τη μεταρρύθμιση; Εάν παρήγαγε κάτι όλον αυτό τον καιρό, γιατί τώρα λένε πως δεν υπάρχει ωριμότητα; Γιατί η νέα ηγεσία δεν δεσμεύεται δημόσια σε χρονοδιάγραμμα; Για τη «σημαντική δουλειά» που αναφέρουν, θα οριστεί κάποιος υπεύθυνος, ή όλοι μαζί και πρακτικά κανένας;

 

Θα μας πείτε, ποιος ενδιαφέρεται για αυτά... Εδώ τρέχει εκλογικό σύστημα, κάλπες, ποσοστά, θητείες, έδρες, με ποιες αρμοδιότητες και ποιες πολιτικές ευθύνες ασχολούμαστε εμείς. Έφτιαξαν μια Επιτροπή, η Επιτροπή δεν παρέδωσε και αυτό είναι αρκετό, έως πολύ βολικό τελικά... Το πολύ-πολύ στο επόμενο προεκλογικό της φυλλάδιο, η ΝΔ να κάνει ένα copy-paste από το προηγούμενο, να υποσχεθεί πάλι τα ίδια περί μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, και όλα καλά.


https://www.airetos.gr/

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();