πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Υποχρεωτική τηλεργασία: Πώς υποβάλλονται οι δηλώσεις για το 60% – Ποιοι πρέπει να τις κάνουν

Το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας αυξάνεται στο 60% στις περιοχές που εντάχθηκαν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, ειδικά μάλιστα για τις επιχειρήσεις που έχουν ως πεδίο δραστηριότητας την παροχή υπηρεσιών. Αυτό προβλέπεται για το διάστημα από χθες, Πέμπτη 4 Μαρτίου, έως την Τρίτη 16 Μαρτίου.
Δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις ήταν υποχρεωμένες να προαναγγείλουν σε τηλεργασία ήδη πριν την 1η Μαρτίου στην «Εργάνη» το 50% των εργαζομένων τους, που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση, η αναγγελία του 60% μπορεί να γίνει με δυο τρόπους:

Με εκ νέου υποβολή του εντύπου 4.1 ώστε να δηλωθεί σωρευτικά το 60%

Με υποβολή συμπληρωματικού εντύπου 4.1 ώστε να δηλωθεί το επιπλέον 10% και έτσι αθροιστικά να προκύψει το 60%
Και οι δυο τρόποι οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα. Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε οριστεί συγκεκριμένη χρονική προθεσμία για τις προαναγγελίες των νέων εντύπων υποχρεωτικής τηλεργασίας στο «Εργάνη», ωστόσο όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές, αυτό πρέπει να γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι το νέο αυξημένο ποσοστό ισχύει έως 16 Μαρτίου (προς το παρόν) και οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας έχουν εντατικοποιηθεί. Όπως υπογραμμίζουν, βέβαια, ειδικοί, το πρόστιμο των 3.000 ευρώ αφορά το 50% της υποχρεωτικής τηλεργασίας, εκτός κι αν υπάρξει τροποποιητική εγκύκλιος.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας, όπως εξαρχής έχει θεσμοθετηθεί από το υπουργείο Εργασία, έχει παραταθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 και προβλέπει ότι η υποχρεωτική τηλεργασία θα είναι σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως. Το ίδιο πλαίσιο ορίζει πως η τηλεργασία πρέπει να προαναγγέλλεται στο σύστημα «Εργάνη» και σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ. Τώρα, στις περιοχές που μπήκαν στο «βαθύ κόκκινο», οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση για τηλεργασία στο 60%.

Ποιες Περιφέρειες αφορά

Πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας ανέφεραν χθες, πως δεν αλλάζει η βασική λογική του θεσμικού πλαισίου που διέπει την υποχρεωτική τηλεργασία. Δηλαδή το ποσοστό αφορά μόνο τους μισθωτούς που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση. «Στις περιπτώσεις όπου η τηλεργασία συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η νέα ΚΥΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η υποχρεωτική τηλεργασία στο 60% του προσωπικού αφορά μόνο εταιρείες παροχής υπηρεσιών στην Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας, τη Βοιωτία, Εύβοια και Φθιώτιδα με εξαίρεση τον δήμο Σκύρου, τις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας, την Θεσσαλονίκη, την Λάρισα, την Άρτα και Θεσπρωτία, το Ηράκλειο, τη Σάμο, την Λευκάδα με εξαίρεση το Μεγανήσι, τους Δήμους Καλυμνίων και Ρόδου, όπως και τον Δήμο Χίου.

Το υπουργείο Εργασίας διευκρίνισε ότι ειδικά στην παροχή υπηρεσιών για τις περιοχές επιπέδου πολύ αυξημένου κινδύνου, το ποσοστό 60% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στις περιπτώσεις όπου η τηλεργασία συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων τους, υπολογίζεται επίσης επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης και όχι ανά παράρτημα/υποκατάστημα. Το ίδιο ισχύει εξαρχής και για το 50%.

Πηγή: Εφημερίδα «Ημερησία»

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();