πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Δημόσιοι υπάλληλοι: Τι εμπόδια θα βρουν στην τηλεργασία - Από χάκερς μέχρι… ρεύμα


Στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, αναδείχτηκαν από την αντιπολίτευση μια σειρά πρακτικών ζητημάτων σχετικά με… εμπόδια που θα βρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι μπροστά τους, εφόσον κληθούν να δουλέψουν από το σπίτι τους.
Κάποια από αυτά τα ζητήματα τα αντιμετωπίζουν και όσοι σήμερα εργάζονται με τηλεργασία.

Το βασικότερο έχει να κάνει με τους υπηρεσιακούς φακέλους.

Σημαντικοί φάκελοι, με στοιχεία (ακόμη και πολιτών) που δεν έχουν ψηφιοποιηθεί, βγαίνουν εκτός υπηρεσίας και μεταφέρονται σε σπίτια, με ορατό τον κίνδυνο απώλειας εγγράφων.

Ακολούθως, υπάρχει μεγάλο ζήτημα για την ασφάλεια δεδομένων. Δημόσιοι υπάλληλοι θα χρησιμοποιούν οικιακά δίκτυα και wifi, εύκολα προσβάσιμα σε επίδοξους χάκερς, που θα βρουν ανοιχτό πεδίο δράσης και υποκλοπής δεδομένων.

Επίσης, ζήτημα έχει δημιουργηθεί (και θα δημιουργηθεί) με τη Διαύγεια καθώς «εμπλοκές δικτύου» αναγκάζουν πολλές από τις αποφάσεις να ανεβαίνουν ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα…
Κατειλημμένα laptop

Ο εξοπλισμός σε πολλά σπίτια εργαζομένων του Δημοσίου που θα κληθούν να προσαρμοστούν στα νέα «δεδομένα» της τηλεργασίας δεν είναι «συμβατός» ή «επαρκής».

Τα προσωπικά laptop δεν μπορούν να σηκώνουν το βάρος και την ευθύνη μιας τέτοιας δουλειάς πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιούνται και για άλλους σκοπούς (τηλεκπαίδευση κτλ)

Ζήτημα έχει ανακύψει και με το θέμα της τεχνικής υποστήριξης, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι σε τηλεργασία δεν θα μπορούν να έχουν δίπλα τους κάποιοι τεχνικό υπηρεσίας, ανά πάσα στιγμή.

Τέλος, σύσσωμη η αντιπολίτευση έθεσε το θέμα των «συνοδών εξόδων» της τηλεργασίας (έξτρα κόστος ρεύματος, θέρμανσης, κόστος τηλεπικοινωνιακών παρόχων κ.α.) αλλά και της ποιότητας των συνδέσεων internet που δεν είναι ικανοποιητικές από πλευράς παρόχων για να βγαίνει μια τόσο απαιτητική δουλειά.

Όλα τα παραπάνω, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, τα κατέγραψε, επικεντρώνοντας ωστόσο την ομιλία του στην ουσία του ν/σ για την τηλεργασία που-όπως είπε- είναι σημαντικό για να δομηθεί το νέο εργασιακό περιβάλλον στο Δημόσιο προς όφελος των εργαζομένων αλλά και των πολιτών.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();